Πολιτική Υγείας

Άρτα: Κέντρο Ημέρας και Κινητή Μονάδα για την υποστήριξη ασθενών με άνοια εγκαινιάστηκε

Άρτα: Κέντρο Ημέρας και Κινητή Μονάδα για την υποστήριξη ασθενών με άνοια εγκαινιάστηκε

Άρτα: Ένα νέο Κέντρο Ημέρας και Κινητή Μονάδα για την υποστήριξη ασθενών με άνοια, των φροντιστών και των οικογενειών τους εγκαινιάστηκε σήμερα στην Άρτα. 

Ένα νέο Κέντρο Ημέρας και Κινητή Μονάδα για την υποστήριξη ασθενών με άνοια, των φροντιστών και των οικογενειών τους εγκαινιάστηκε σήμερα στην Άρτα. Τα εγκαίνια τέλεσε η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, με την Δομή και την κινητή Μονάδα, να ξεκινούν αμέσως την λειτουργία τους. Το έργο υλοποιήθηκε με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», σε συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer Αθηνών και την πρόεδρο του Εθνικού Παρατηρητήριου για την Άνοια Παρασκευή (Βούλα) Σακκά, μετά από διαγωνισμό, που πραγματοποίησε το Υπουργείο Υγείας.

Το Κέντρο Ημέρας στην Άρτα είναι το πρώτο που δημιουργείται στην Περιφέρεια και περιλαμβάνεται στις 106 νέες Δομές Ψυχικής Υγείας που δημιουργούνται σε όλη τη χώρα με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η νέα Δομή στεγάζεται σε χώρο που παραχώρησε το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας και οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες. Η Δομή μαζί με την κινητή Μονάδα θα εξυπηρετούν δωρεάν και στο σπίτι τους τις ανάγκες των ασθενών με άνοια και ήπιες νοητικές διαταραχές και των φροντιστών τους, που κατοικούν στον Δήμο Αρταίων, αλλά και στους όμορους Δήμους, οι οποίοι δεν διαθέτουν εξειδικευμένες υπηρεσίες για την άνοια.

Στις υπηρεσίες που προσφέρονται δωρεάν και κατ’ οίκον περιλαμβάνονται διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση ατόμων με προβλήματα μνήμης, παροχή μη φαρμακευτικής θεραπευτικής φροντίδας σε άτομα με άνοια, ενημέρωση, εκπαίδευση και υποστήριξη των φροντιστών τους και του οικογενειακού περιβάλλοντος, καθώς και δράσεις πρόληψης για την άνοια στην κοινότητα. Επίσης, το Κέντρο Ημέρας προσφέρει διασύνδεση με τις ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και του νομού. Η Δομή στελεχώνεται από 7μελές προσωπικό που περιλαμβάνει ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, νοσηλευτή, φυσικοθεραπευτή, και το απαραίτητο διοικητικό προσωπικό.

Τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας συμπληρώνει Κινητή Μονάδα για να παρέχει φροντίδα στο σπίτι σε άτομα με άνοια ή άλλες νοητικές διαταραχές και σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εκδήλωση άνοιας, σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας. Η Κινητή Μονάδα παρέχει υπηρεσίες έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης για την πρόληψη της νόσου, νευροψυχολογική αξιολόγηση, νοσηλευτικές οδηγίες και ψυχοκοινωνική υποστήριξη ασθενών και φροντιστών. Στελεχώνεται από 6 άτομα προσωπικό που περιλαμβάνουν δύο ψυχολόγους, νευρόλογο, φυσικοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό, και νοσηλευτή. Τα ραντεβού για τις προσφερόμενες υπηρεσίες κλείνονται μέσω τηλεφώνου στο 2681079206 και μέσω email στο [email protected].

Στο πλαίσιο των εγκαινίων η Υφυπουργός Υγείας επεσήμανε: «Στη χώρα μας 160.000 άτομα νοσούν από άνοια και άλλα 280.000 άτομα έχουν ήπια νοητική διαταραχή, που αποτελεί το προστάδιο της άνοιας. Για κάθε ασθενή επηρεάζεται η ζωή δύο έως τριών μελών της οικογένειας ως φροντιστές τους, με συνέπεια η πάθηση να αφορά σε 1 εκατ. Έλληνες. Σήμερα για να υποστηρίξουμε τους ασθενείς και τους φροντιστές τους, εγκαινιάζουμε ένα Κέντρο Ημέρας και μία Κινητή Μονάδα για την άνοια στο στην Άρτα, που λειτουργεί δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Η νέα Δομή ιδρύεται μετά από διαγωνισμό, σε συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer Αθηνών, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και τίθεται από σήμερα σε λειτουργία, προσφέροντας υπηρεσίες και κατ’ οίκον, μέσω της κινητής Μονάδας. Στο Υπουργείο Υγείας, συνεχίζουμε την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου με τα εγκαίνια περαιτέρω δομών Ψυχικής Υγείας σε όλη τη χώρα, με την απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», καθώς προς τούτο έχουν ήδη εκδοθεί 66 άδειες λειτουργίας». Η λειτουργία των νέων δομών εμπεριέχεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο καταρτίσαμε με ορίζοντα δεκαετίας και εγκρίθηκε πρόσφατα από την Βουλή».

Στην τελετή των εγκαινίων του Κέντρου Ημέρας και της Κινητής Μονάδας παρέστησαν ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, η Βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, η Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Πρόνοιας, Κοινωνικής Αλληληεγγύης, Συνοχής και Δημόσιας Υγείας Αγνή Νάκου Δασούλα, ο Δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ο Διοικητής Γ.Ν. Νοσοκομείου Άρτας Γιώργος Σιντελές, οι εργαζόμενοι της Δομής και πλήθος κόσμου, που προσήλθε για να ενημερωθεί για τις νέες παρεχόμενες υπηρεσίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το πρώτο Κέντρο Ημέρας για την υποστήριξη ασθενών με άνοια

Νέα Δομή δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης ενηλίκων στο Ν. Ψυχικό

Εγκαίνια πρώτου Κέντρου Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων στον Πειραιά

O ΕΟΠΥΥ Πυλώνας στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρχονται τα Ψηφιακά ραντεβού στα Κέντρα Υγείας & στα Νοσοκομεία

Εξάλλου, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Πιερρακάκης πρόσφατα, θέλουμε να φτιάξουμε ένα αντίστοιχο σύστημα για τα ραντεβού στα νοσοκομεία, το οποίο θα είναι σύντομα έτοιμο και το κεντρικό εργαλείο και έργο είναι ατομικός ψηφιακός φάκελος υγείας. Να έχω το ιατρικό μου ιστορικό σε ένα σημείο».

Νέο ΕΣΥ Διοικητές: Ποιες αλλαγές έρχονται στις διοικήσεις των νοσοκομείων μετά τις εκλογές

Τα πτυχία θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο με την προϋπόθεση αυτά να συνάδουν με το αντικείμενο της Διοίκησης Επιχειρήσεων Η εμπειρία σε αντίστοιχες θέσεις σε Μονάδες Υγείας της χώρας μας είτε του εξωτερικού Οι manager θα έχουν συμβόλαιο για επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, όπως, αύξηση κερδών μέσω αξιοποίησης χώρων μέσα στο νοσοκομείο. Θα μπορούν, δηλαδή, να στήνουν και επιχειρήσεις εντός του νοσοκομείου που θα αυξάνουν τα έσοδα, όπως ανθοπωλεία, εστιατόρια κ.λ.π. στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα.

Πάγωμα ή διόρθωση; Η κάλυψη της προληπτικής περίθαλψης στις ΗΠΑ σε σταυροδρόμι

"Εάν μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις επαναφέρουν τις προληπτικές υπηρεσίες που έχουν επιλεγεί από αυτούς τους δύο πρόσθετους οργανισμούς στην εξέταση, τότε η πιθανότητα διακομματικής υποστήριξης για την ψήφιση νομοθεσίας που θα διασφαλίζει την κάλυψη χωρίς κόστος αυτών των βασικών προληπτικών υπηρεσιών γίνεται ακόμη λιγότερο πιθανή", δήλωσε ο Fendrick. "Και αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο φραγμών στην περίθαλψη και την επακόλουθη ανισότητα".