Πολιτική Υγείας

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: Αποκλιμάκωση του κορωνοϊού δείχνουν τα λύματα της Θεσσαλονίκης

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: Αποκλιμάκωση του κορωνοϊού δείχνουν τα λύματα της Θεσσαλονίκης

«Αυτό το νούμερο είναι περίπου το μισό του περσινού Νοέμβρη, που σημαίνει ότι η διασπορά στο παρόν κύμα της πανδημίας είναι πολύ μικρότερη από ό,τι όταν δεν υπήρχαν εμβόλια», δήλωσε ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: Τάση αργής αποκλιμάκωσης στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου των αστικών αποβλήτων της Θεσσαλονίκης δείχνουν και οι νεότερες ημερήσιες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Στα δείγματα από τη Δευτέρα, το ιικό φορτίο των λυμάτων μετράται στο επίπεδο της 5ης Νοεμβρίου, όταν ξεκινούσε η κορύφωση του τρέχοντος κύματος της πανδημίας, με το ιικό φορτίο να φτάνει σε υψηλό επίπεδο όλων των περιόδων από την εμφάνιση του SARS-CoV-2 στις 25 Νοεμβρίου 2021.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 06/12 και της Τρίτης 07/12 είναι:

-Οριακά μειωμένη (-15%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, του Σαββάτου 04/12 και της Κυριακής 05/12.

-Μειωμένη (-26%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 29/11 και Τρίτης 30/11.

«Παρατηρούμε μία αργή αποκλιμάκωση που συμβαδίζει με τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα στην πόλη. Στη χθεσινή (8/12) ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 779 κρούσματα, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην έκθεση της 1ης Δεκεμβρίου ήταν 952 κρούσματα.

Φυσικά όλα αυτά δεν αναιρούν ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο διασποράς του ιού στην κοινότητα και ακόμη κι αν συνεχιστεί η βελτίωση των δεικτών, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να αποτυπωθεί στην εικόνα των νοσοκομείων και τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή τους θανάτους και διασωληνώσεις. Γι’ αυτό παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη η αυστηρή τήρηση των μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας από την έκθεση στον ιό», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

«Τι δείχνει για τους εμβολιασμούς η χαμηλή διασπορά στην πανεπιστημιακή κοινότητα»

Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως την τάση αποκλιμάκωσης που φαίνεται στα λύματα επιβεβαιώνει ακόμη και η επιδημιολογική επιτήρηση στην πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ, όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν σημαντικά μειωμένος την εβδομάδα 29/11-5/12/2021, με τον μέσο όρο ανά τμήμα να είναι μικρότερος από 3 κρούσματα.

Η περιορισμένη διασπορά στην πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, σχετίζεται με το πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης σε φοιτητές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, και «είναι σημαντικό στοιχείο καθώς πολλοί φοιτητές, που έχουν έλθει από άλλες πόλεις θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους για τις διακοπές των Χριστουγέννων». «Αν η εμβολιαστική κάλυψη ήταν αντίστοιχη και στο σύνολο του πληθυσμού της πόλης, τα νοσοκομεία δεν θα είχαν την πίεση που αντιμετωπίζουν σήμερα. Γι’ αυτό το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο παραμένει η αύξηση των εμβολιασμών των τελευταίων ημερών», τόνισε.

Το μοντέλο της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ μετά και τον εξορθολογισμό των μετρήσεων έδειξε ότι στην κορύφωση του τωρινού κύματος της πανδημίας τα αδήλωτα κρούσματα -κυρίως ασυμπτωματικοί φορείς- έφτασαν να είναι σχεδόν διπλάσια των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων.

«Αυτό το νούμερο είναι περίπου το μισό του περσινού Νοέμβρη, που σημαίνει ότι η διασπορά στο παρόν κύμα της πανδημίας είναι πολύ μικρότερη από ό,τι όταν δεν υπήρχαν εμβόλια», δήλωσε ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος.

«Με βάση τα λύματα στην κορύφωση του τωρινού κύματος ο συνολικός αριθμός των μολυσμένων ατόμων, που έχουν αυξημένη πιθανότητα μετάδοσης της μόλυνσης -ιικό φορτίο στο +-30% του μέγιστου φορτίου- είναι περίπου 24000 άτομα. Για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 3% του πληθυσμού», διευκρίνισε ο καθηγητής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

7/12: Τι δείχνουν τα λύματα των τελευταίων ημερών για το ιικό φορτίο στη χώρα

30/11: Τι δείχνουν τα λύματα των τελευταίων ημερών για το ιικό φορτίο στη χώρα

23/11: Τι δείχνουν τα λύματα των τελευταίων ημερών για το ιικό φορτίο στη χώρα

9/11: Τι δείχνουν τα λύματα των τελευταίων ημερών για το ιικό φορτίο στη χώρα

2/11: Τι δείχνουν τα λύματα των τελευταίων ημερών για το ιικό φορτίο στη χώρα

26/10: Τι δείχνουν τα λύματα των τελευταίων ημερών για το ιικό φορτίο στη χώρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λογοκρίθηκε ιατρικό portal στην Κίνα που κατέκρινε φυτικό φάρμακο κατά της COVID-19

Κίνα: Ένας δημοφιλής κινεζικός ιστότοπος ιατρικής πληροφόρησης λογοκρίθηκε από τις αρχές μήνες μετά την κριτική του για μια θεραπεία με βότανα για την COVID-19 που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση.

Ξεκινά η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας δήλωσε ότι οι γκέι, οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες και τα τρανς άτομα που έκαναν πρόσφατα σεξ με πολλούς συντρόφους, είχαν πρόσφατα σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη ή χρησιμοποιούν χημικά φάρμακα κατά τη σεξουαλική επαφή, θα είναι επιλέξιμοι για το εμβόλιο. Το προσωπικό του νοσοκομείου που ασχολείται με περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων είναι επίσης επιλέξιμο.

Η αστυνομία του Λονδίνου έκανε έρευνα σε εκατοντάδες παιδιά: Νέα δεδομένα

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan διπλασίασε την κριτική του για το Met αφού κατέκρουσε τη δύναμη για την υπόθεση Child Q και άλλα περιστατικά. Ήταν «βαθιά ανησυχητικό» το γεγονός ότι τόσες σωματικές έρευνες γίνονταν χωρίς την παρουσία ενός ενήλικα, είπε ένας εκπρόσωπος του Khan.

Το Χονγκ Κονγκ μειώνει την καραντίνα Covid για τις αφίξεις

Οι αφίξεις από το εξωτερικό θα λαμβάνουν κίτρινο κωδικό και δεν θα επιτρέπονται σε χώρους όπως εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια και κινηματογράφους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της αυτοπαρακολούθησής τους

Η παρακολούθηση της ψυχικής υγείας του ένοπλου προσωπικού είναι απαραίτητη

Ψυχική υγεία: Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ ψυχικής κατάστασης και ψυχικής διαταραχής και ότι το υπάρχον κοινωνικό ταμπού που σχετίζεται με την ψυχική υγεία πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Πάλι αρνητικός στην Covid ο Μπάιντεν σταματά την απομόνωση

Μπάιντεν κορωνοϊός: Αφού βίωσε μια περίπτωση ανάκαμψης COVID, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρέθηκε αρνητικός σε μοριακό τεστ το Σάββατο και την Κυριακή και έφυγε από τον Λευκό Οίκο για την πολιτεία του Ντέλαγουερ.

Νομοθεσία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της απώλειας μάθησης που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της covid

Οι μαθητές είχαν χαμηλότερες επιδόσεις το σχολικό έτος 2021-2022 σε σύγκριση με το σχολικό έτος 2020-2021, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας εκπαιδευτικού λογισμικού Renaissance.

Χαβάη Κίνας: Πάνω από 80.000 τουρίστες παγιδευμένοι μετά το ξέσπασμα της COVID

Χαβάη Κίνας: Οι τουρίστες που θέλουν να φύγουν πρέπει να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα σε πέντε τεστ PCR σε διάστημα επτά ημερών, ενώ τα ξενοδοχεία της πόλης κλήθηκαν να προσφέρουν στους επισκέπτες έκπτωση 50% μέχρι να χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.