Πολιτική Υγείας

Αποκαλυπτική μελέτη για τη λεμφοκυτταρική λευχαιμία

Αποκαλυπτική μελέτη για τη λεμφοκυτταρική λευχαιμία

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το Vetmeduni της Βιέννης έχει κάνει μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση της λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας. Προσδιόρισαν την πρωτεΐνη STAT5B ως ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της νόσου. Τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν μια πιθανή θεραπευτική προσέγγιση που περιλαμβάνει νέες στρατηγικές ιατρικής ακρίβειας.

Το γονίδιο BCR / ABL, το οποίο δεν εμφανίζεται σε υγιείς ανθρώπους, έχει αποδειχθεί ότι είναι αιτιολογικός παράγοντας στην παθογένεση της οξείας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας των κυττάρων Β. Το γονίδιο προκαλεί τα λευκά αιμοσφαίρια να γίνουν λευχαιμικά κύτταρα που αναπαράγονται εκτός ελέγχου.

Προηγούμενες μελέτες από την ερευνητική ομάδα της Veronika Sexl στο Vetmeduni της Βιέννης είχαν ήδη δείξει ότι ο μεταγραφικός παράγοντας STAT5 ήταν απαραίτητος για την ανάπτυξη της λευχαιμίας που προκαλείται από BCR / ABL. Η λύση φαινόταν απλή, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν αφαιρούσαν το STAT5  τα καρκινικά κύτταρα πεθαίνουν. Όμως, το STAT5 αποτελείται από δύο γονίδια τα STAT5A και STAT5B. Και τα δύο είναι πολύ παρόμοια και, όντας περισσότερο από 90% ταυτόσημα, είχε θεωρηθεί ότι είναι λειτουργικά ίσα. Επομένως, η έρευνα επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στη λειτουργία του STAT5A, καθώς είχε φανεί πιο σημαντική.

Στην πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη τους στο επιστημονικό περιοδικό Leukemia, η Veronika Sexl από το Ινστιτούτο Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας στο Vetmeduni της Βιέννης, διευθύντρια της μελέτης τόνισε ότι στις προηγούμενες μελέτες τους, απενεργοποιούσαν και τα δύο γονίδια, καθώς βρίσκονται δίπλα στο χρωμόσωμα. Τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί περιπτώσεις ασθενών με μεταλλάξεις που έχουν ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του STAT5 το οποίο θεωρείται ότι οδηγεί σε ασθένειες. Παραδόξως, αυτές οι μεταλλάξεις βρέθηκαν σε πολύ υψηλότερη συχνότητα στο STAT5B παρά στο STAT5A. Αυτό το εύρημα οδήγησε την ερευνητική ομάδα να αναρωτηθεί γιατί υπάρχουν μεταλλάξεις στο STAT5B και όχι στο STAT5A και γιατί η υπερδιέγερση των καρκινικών κυττάρων STAT5B είναι «καλό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Μπολσονάρο της Βραζιλίας πρόκειται να συναντηθεί στον ΟΗΕ παρά το γεγονός ότι δεν είναι εμβολιασμένος

Ξεκινούν τον Οκτώβρη οι εμβολιασμοί για κορωνοϊό στον παιδίατρο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μάριος Θεμιστοκλέους: Στις 30/9 ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση στους άνω των 60 και υγειονομικούς

Τρίτη δόση εμβολίου: Επιπλέον, την επόμενη εβδομάδα ξεκινά και ο εμβολιασμός στις μονάδες χρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων από τις κινητές μονάδες ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Μαρία Θεοδωρίδου: 3η δόση για ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας, άτομα άνω των 60 και υγειονομικούς

Θεοδωρίδου τρίτη δόση: Η κα Θεοδωρίδου υπενθύμισε την θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τρίτη δόση σε ανοσοκατασταλμένους και πρόσθεσε πως μετά από αυτούς σειρά για τρίτη δόση έχουν οι ηλικιωμένοι που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας, η ηλικιακή ομάδα των ατόμων άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισκέφθηκε το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ

Επίσκεψη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ: Σήμερα Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός κ. Πλεύρης επισκέφθηκε το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, όπου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Παπαευσταθίου και συζήτησαν για την πορεία της Covid-19 αλλά και για τις ανάγκες του ΕΣΥ.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα αντιμετωπίζει ο Τζο Μπάιντεν λόγω των 10.000 μεταναστών κυρίως από την Αϊτή

Σε δήλωσή του, το Border Patrol ανέφερε ότι αυξάνει το προσωπικό στο Ντελ Ρίο για να διευκολύνει μια «ασφαλή, ανθρώπινη και τακτική διαδικασία». Παρέχονται πόσιμο νερό, πετσέτες και φορητές τουαλέτες, προσθέτει η ανακοίνωση, ενώ οι μετανάστες περιμένουν να μεταφερθούν σε εγκαταστάσεις.

Tο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το «νέο ΕΣΥ»

Σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ υγεία:Tο σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.