Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης: Στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο

Άδωνις Γεωργιάδης: Στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο

Άδωνις Γεωργιάδης: Βασικά θέματα του Συμβουλίου αποτέλεσαν η έγκριση των Συμπερασμάτων για το Μέλλον της Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η υιοθέτηση της Σύστασης του Συμβουλίου για τους τύπους καρκίνου που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, συνοδευόμενος από τον Γ.Γ. Στρατηγικού Σχεδιασμού κ. Άρη Αγγελή, καθώς και την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Φαρμάκου Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Χαρίκλεια Κανή, συμμετείχε σήμερα Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024, στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας των Κρατών Μελών της ΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. Στο Συμβούλιο συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. κ. Στέλλα Κυριακίδου, καθώς και η Διευθύντρια του ΕΜΑ κ. Emer Cooke.

Βασικά θέματα του Συμβουλίου αποτέλεσαν η έγκριση των Συμπερασμάτων για το Μέλλον της Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η υιοθέτηση της Σύστασης του Συμβουλίου για τους τύπους καρκίνου που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ. Οι Υπουργοί Υγείας των κρατών – μελών της ΕΕ ενημερώθηκαν για την πρόοδο που επετεύχθη κατά τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συστάδα των διατάξεων που αφορούν την πρόληψη και διαχείριση ελλείψεων φαρμάκων και εστίασαν στο προτεινόμενο σύστημα μόχλευσης των κινήτρων για τις εταιρείες, παρέχοντας σχετικές πολιτικές κατευθύνσεις, ενώ κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας έγινε ανταλλαγή απόψεων ως προς το ζήτημα της ισότιμης πρόσβασης όλων στις υπηρεσίες υγείας στην Ένωση.

Κατά τις παρεμβάσεις του, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Υγεία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη και την ευημερία των κοινωνιών και είναι απαραίτητο η Υγεία να διατηρηθεί ως υψηλή Προτεραιότητα στην Ατζέντα της ΕΕ και τα επόμενα έτη. Σημείωσε μάλιστα πως προς τούτο προσφέρεται το τελικό κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου, το οποίο και υποστηρίζει. Εξέφρασε, δε, ιδιαίτερη ικανοποίηση για την συμπερίληψη του άξονα του Κλίματος και της Υγείας στα Συμπεράσματα, διότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτελούν έντονα αναδυόμενη πρόκληση για τα συστήματα υγείας στην Ένωση, ζητώντας την από κοινού προετοιμασία και αντιμετώπιση.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ ενός ενδεχόμενου νομοθετήματος για τα κρίσιμα φάρμακα και ότι θα πρέπει να διερευνηθούν όλοι οι πρόσφοροι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί της Ένωσης για την στήριξη του εγχειρήματος αυτού, πέραν της κρατικής βοήθειας. Τέλος, είπε πως θεωρεί απαραίτητη τη δημιουργία ενός EU Health investment Hub, διότι θα βοηθήσει εξαιρετικά τα Κράτη Μέλη, όπως τη Χώρα μας, προκειμένου να λαμβάνουν στοχευμένη καθοδήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ που δύνανται να υποστηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις τους για την αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας προς όφελος των πολιτών.

Αναφορικά με την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας και ειδικότερα την προτεινόμενη μόχλευση των κινήτρων, ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως η Ελλάδα επιδιώκει ένα ισορροπημένο και ρεαλιστικό σύστημα που θα ευνοεί την καινοτομία και την πρόσβαση των ασθενών τόσο σε καινοτόμα όσο και σε γενόσημα φάρμακα. Ο Υπουργός Υγείας υποστήριξε τη διατήρηση της περιόδου ρυθμιστικής προστασίας των δεδομένων στα 8 έτη, με 2 έτη επιπλέον προστασίας της αγοράς και μέγιστη συνολική διάρκεια προστασίας τα 11 έτη. Επιπλέον, συμφώνησε με την πρόταση της Βελγικής Προεδρίας για τη μετατροπή του κινήτρου για πρόσθετη θεραπευτική ένδειξη από 1 έτος προστασίας δεδομένων σε 1 έτος προστασίας αγοράς, ενώ παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός δημόσιου μητρώου όπου θα μπορούν να αναζητούνται τα δεδομένα και οι περίοδοι προστασίας που ισχύουν για κάθε προϊόν.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε επίσης τη σημασία του κινήτρου για μη καλυπτόμενη ιατρική ανάγκη, το οποίο θα προσφέρει την απαραίτητη καθοδήγηση για την καινοτομία και θα καθορίζει αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια για τον προσδιορισμό των προϊόντων που απευθύνονται σε μη καλυπτόμενη ανάγκη, καθώς και την διεξαγωγή συγκριτικών μελετών. Τέλος, συμφώνησε με τον Τσέχο ομόλογο του για την αναγκαιότητα συνεργασίας για μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ, σχετικά με τις εθνικές στρατηγικές και μηχανισμούς για την αποθεματοποίηση φαρμάκων ώστε να αποφεύγονται τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στον επαρκή εφοδιασμό της αγοράς και την δημόσια υγεία των πολιτών.

Όσον αφορά το θέμα της ισότιμης πρόσβασης όλων στις υπηρεσίες υγείας στα Κράτη Μέλη, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις υπάρχουσες προκλήσεις για την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή και υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν τα επόμενα χρόνια. Τόνισε πως ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ως πλαίσιο αναφοράς των 20 Βασικών Αρχών για μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη, ανοίγει το δρόμο και για μια πιο υγιή Ευρώπη.

Πρόσθεσε, δε, πως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, έχοντας ως γνώμονα τη 16η Βασική Αρχή για την ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, οι εθνικές πολιτικές για την αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης συντονίζονται πλέον και αξιολογούνται σε ενωσιακό επίπεδο. Τέλος, επεσήμανε πως για την Ελλάδα η Υγεία αποτελεί σήμερα το επίκεντρο για όλες τις πολιτικές και πως στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας συνδράμει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στο σχέδιο για το Δημογραφικό και τη Μακροχρόνια Φροντίδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο περιθώριο του Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, ο κ. Γεωργιάδης είχε διμερή συνάντηση με την Δανή Υπουργό Υγείας κ. Sophie Lohde, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ανταλλαγή απόψεων των δύο χωρών μεταξύ άλλων και για την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γεωργιάδης: Η προσβασιμότητα των ασθενών στα φάρμακα είναι κάτι που μας αφορά όλους

Γεωργιάδης: Ηθική υποχρέωσή μας οι καλύτερες δυνατές θεραπείες για τους ασθενείς

Άδωνις Γεωργιάδης: Το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία Τραπεζών Ιστών και Κυττάρων

"Μέσα στο καλοκαίρι τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία".

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η απόφαση της Γκάμπια να υποστηρίξει την απαγόρευση του ΑΓΓΟ είναι κρίσιμη νίκη για τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών

Μαζί, δεν πρέπει να ησυχάσουμε μέχρι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν απαλλαγμένα από βία και βλαβερές πρακτικές και ότι τα δικαιώματά τους, η σωματική τους ακεραιότητα και η αξιοπρέπειά τους προασπίζονται».

Τα παγκόσμια επίπεδα παιδικού εμβολιασμού σταμάτησαν το 2023, αφήνοντας πολλούς χωρίς σωτήρια προστασία

Το πρόγραμμα Ανοσοποίησης 2030 IA2030 είναι μια παγκόσμια στρατηγική που εγκρίθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας με στόχο να διασφαλίσει ότι όλοι, παντού, σε κάθε ηλικία θα επωφεληθούν από τα εμβόλια για βελτιωμένη υγεία και ευεξία έως το 2030.

Επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάριου Θεμιστοκλέους στη Σύρο

Υπουργείο Υγείας: "Υπάρχουν πολλά περιθώρια να γίνει το σύστημα καλύτερο υπό τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε πανευρωπαϊκά σήμερα. Θα κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν", τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη Σύρο.

ΔΥΠΕ: Σχετικά με ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Πελοποννήσου

ΔΥΠΕ: Είναι γεγονός ότι μετά την κρίση της πανδημίας το εθνικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει πολύπλοκα προβλήματα και υφίσταται ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου δικτύου ΠΦΥ το οποίο θα απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις.

Η WHO AFRO ιδρύει ανεξάρτητο σώμα για την ενίσχυση της ασφάλειας υγείας της Αφρικής

ΠΟΥ: Με την εξειδικευμένη καθοδήγηση και τη συνεργατική του προσέγγιση, το νέο σώμα θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προστασία της υγείας και της ευημερίας εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την Αφρική.

Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε και τη συγκρότηση Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, επισης σε συνέχεια απόφασης της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Close Icon