Πολιτική Υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης: Άδεια στους γιατρούς του ΕΣΥ να ιδιωτεύουν – Απογευματινά χειρουργεία – Εξαγωγές φαρμάκων

Άδωνις Γεωργιάδης: Άδεια στους γιατρούς του ΕΣΥ να ιδιωτεύουν – Απογευματινά χειρουργεία – Εξαγωγές φαρμάκων

Η δεύτερη μεταρρύθμιση που πάλι είχε ένα παρόμοιο κύκλο συζήτησης είναι ότι στο νομοσχέδιο που φέρνουμε την άλλη βδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, έχουμε άρθρο όπου θα επιτρέπουμε στους γιατρούς του ΕΣΥ να εκτελούν και ιδιωτικό έργο, εάν το επιθυμούν, δηλαδή με μπλοκ παροχής υπηρεσιών να μπορούν να κάνουν και ιδιωτική δουλειά, εφόσον έχουν προηγουμένως ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους

Άδωνις Γεωργιάδης: Στα μέσα του Απριλίου θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, επισήμανε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, «αρχικά δωρεάν, έως ότου εξαντληθούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΕΡΤΝews, ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως «αυτός που έχει να πληρώσει θα πάει σε απογευματινό χειρουργείο, αυτός που δεν έχει αντί να περιμένει έξι μήνες περιμένει τρεις και είναι όλοι κερδισμένοι». Επίσης, προανήγγειλε ότι «με την άδεια που θα δίνεται, με άρθρο στο επόμενο νομοσχέδιο στους γιατρούς του ΕΣΥ να κάνουν και ιδιωτικό έργο, αναμένει το υπουργείο να δώσει κίνητρο και να μειώσει τις άγονες προσλήψεις, ιδίως στα νησιά».

Ο υπουργός Υγείας δικαιολόγησε την απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία λέγοντας τα εξής: «Έχεις φτιάξει ένα σύστημα, το έχεις χρηματοδοτήσει, το έχεις εξοπλίσει και έχεις πάρει το προσωπικό και το δουλεύεις. Όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με όλα τα χειρουργεία τους και το σταματάς στις τρεις το μεσημέρι τελείως και ξεκινάει πάλι την άλλη μέρα το πρωί. Ξέρετε κάποιο είδους οργανισμό στον πλανήτη που θα έκανε κάτι παρόμοιο; Θα έκανε μια τέτοια μεγάλη επένδυση δισεκατομμυρίων και θα σταμάταγε το μεσημέρι; Η υπουργική απόφαση που εκδίδεται δίνει την ελευθερία στις κλινικές του ΕΣΥ να αποφασίσουν αν θέλουν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία. Παραδείγματος χάριν, ήμουν στη Θεσσαλονίκη όπου υπέγραψα τη σύμβαση για την ανακαίνιση εννέα κέντρων υγείας και τμημάτων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκεί συνάντησα και τον διοικητή του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Τον ρώτησα λοιπόν γιατί είναι ένα από τα νοσοκομεία που μου ζήτησε να κάνω απογευματινά χειρουργεία. Θα κάνετε πράγματι απογευματινά χειρουργεία; Μου απήντησε, πως «την επομένη που θα δημοσιευθεί το ΦΕΚ εμείς θα κάνουμε. Έχουμε μια χαρά προσωπικό και θα κάνουμε» Η αναμονή που έχουν για χειρουργεία στο Παπαγεωργίου εάν λειτουργήσουν τα απογευματινά θα αρχίσει να μειώνεται. Μέσα Απριλίου ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία δωρεάν για τους ασθενείς μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έως ότου εξαντληθούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν θα είναι για πάντα. Το πολύ μέχρι 31/12/2025. Ας ξεχάσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι το έκτακτο και ας πάμε στο μοντέλο. Αυτός που έχει να πληρώσει πάει σε απογευματινό χειρουργείο, αυτός που δεν έχει αντί να περιμένει έξι μήνες περιμένει τρεις και είναι όλοι κερδισμένοι. Την μεταρρύθμιση αυτή τη συζητάμε από το 1992. Ήρθε η ώρα για να γίνουν».

Οι άγονες προσλήψεις στο ΕΣΥ

Όσον αφορά στις άγονες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι «Πολλές φορές κάνουμε προκηρύξεις για γιατρούς και οι θέσεις μένουν άγονες. Δεν έρχονται. Η δεύτερη μεταρρύθμιση που πάλι είχε ένα παρόμοιο κύκλο συζήτησης είναι ότι στο νομοσχέδιο που φέρνουμε την άλλη βδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, έχουμε άρθρο όπου θα επιτρέπουμε στους γιατρούς του ΕΣΥ να εκτελούν και ιδιωτικό έργο, εάν το επιθυμούν, δηλαδή με μπλοκ παροχής υπηρεσιών να μπορούν να κάνουν και ιδιωτική δουλειά, εφόσον έχουν προηγουμένως ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους. Κάνουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις για να έχουμε λιγότερες άγονες προσλήψεις. Έχουμε άγονες προσλήψεις γιατί πολλοί γιατροί του ΕΣΥ θεωρούν πως το να είναι γιατρός του ΕΣΥ δεν είναι οικονομικά ελκυστικό. Ακούω το επιχείρημα για διπλασιασμό των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ. Μάλιστα το σύνολο της μισθοδοσίας του ΕΣΥ είναι 3 δισεκατομμύρια. Άρα ζητάμε άλλα 3 δισεκατομμύρια τον χρόνο. Υπάρχει κάποιο κόμμα να μας προτείνει με ποιον τρόπο θα βρεθούν τα επιπλέον 3 δισεκατομμύρια;».

Οι ελλείψεις στα φάρμακα

Στο θέμα για τις ελλείψεις των φαρμάκων ο υπουργός Υγείας είπε πως «δεν υπάρχει κανένα φάρμακο στη χώρα που να είναι σε έλλειψη και να επιτρέπεται η εξαγωγή του. Έχουμε φτιάξει μία ειδική πλατφόρμα από τις 21 Ιανουαρίου επί θητείας μου, στην οποία είναι καταγεγραμμένα όλα τα αποθέματα όλων των φαρμακαποθηκών και όλες οι εξαγωγές τους. Όποιο φάρμακο έχει διαθεσιμότητα κάτω των 30 ημερών μπαίνει σε απαγόρευση. Όποια φάρμακα δεν είναι σε απαγόρευση έχουν διαθεσιμότητα άνω των 30 ημερών. Το ίδιο κάνει και ο ΕΟΦ, ο οποίος παρακολουθεί μέσω των τιμολογίων όλες τις εξαγωγές. Αυτό πια γίνεται αυτόματα. Είναι τόσο καλή η πλατφόρμα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμως ζήτησε να δει πώς το κάναμε στην Ελλάδα. Τα φάρμακα που βλέπετε εκεί είναι σε έξαρση, είναι αντιβιοτικά, είναι σε απαγόρευση εξαγωγών, οι αντιτετανικοί όροι δεν είναι σε απαγόρευση εξαγωγών, αλλά έχουμε φέρει 60.000 από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Ο λόγος που δεν έχουμε στην Ελλάδα είναι οι εξαγωγές. Δεν έχουμε για να κάνουμε εξαγωγές είναι διότι η τιμή τους είναι πολύ χαμηλή στην Ελλάδα και η εταιρεία δεν δεχόταν να το φέρει στην Ελλάδα, γι αυτό και το φέραμε μέσω ΙΦΕΤ. Έχουμε καλύψει όλη τη ζήτηση και το 2024 με την εισαγωγή. Τα σκιαγραφικά δεν είναι σε παράλληλες εξαγωγές, είναι σε παγκόσμια έλλειψη». Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργιάδης έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τους φαρμακοποιούς λέγοντας: «Αποφάσισα να μην βάλω τα φαρμακεία στην πλατφόρμα γιατί θεώρησα ότι θα ήταν μεγάλο διοικητικό βάρος για μια μικρομεσαία επιχείρηση να κάνει όλη αυτή την ιστορία της συνδέσεως του λογισμικού και της τήρησης ακριβούς αποθήκης. Όμως, εάν θα συνεχίσω να ακούω ότι οι παράλληλες εξαγωγές φταίνε για τις ελλείψεις, θα βάλω και τα φαρμακεία στην πλατφόρμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λίστα αναμονής στα χειρουργεία: Οι περιοχές που "χτυπάνε" κόκκινο

Γεωργιάδης: Άμεσα σε ισχύ τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική Πανυγειονομική Κινητοποίηση 22/02

Γεωργιάδης: Τι είπε ο Υπουργός για τα απογευματινά χειρουργεία και τους αναισθησιολόγους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας με δρομολογημένες στοχευμένες ενέργειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομική διαχείριση των Νοσοκομείων.

Θεανώ Καρποδίνη - ΕΟΠΥΥ: Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία

Θεανώ Καρποδίνη - ΕΟΠΥΥ: «Ο ΕΟΠΥΥ μεθοδικά, σταθερά και αποφασιστικά μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό Οργανισμό εστιάζοντας πάντα στην βέλτιστη εξυπηρέτηση του ασθενή».

Μητσοτάκης: Δέσμευσή μας να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας

Μητσοτάκης: Πολύ σημαντικό για τους συμπολίτες μας που κέρδισαν τη μάχη με τον καρκίνο είναι το «Δικαίωμα στη Λήθη» που θεσπίσαμε ώστε να μην υπάρχουν πλέον οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις εις βάρος τους στη συνέχεια της ζωής τους.

Το CDC μοιράζεται το όραμα για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας

Το CDC δίνει προτεραιότητα στις επικοινωνίες για την υγεία ως ζωτική δεξιότητα για το εργατικό δυναμικό της δημόσιας υγείας και αναγνωρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο το κοινό καταναλώνει τις πληροφορίες συνεχώς εξελίσσεται.

Κικίλιας: Ήμασταν όλοι εδώ συντονισμένοι και οργανωμένοι

Κικίλιας: Δηλώσεις για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων έκανε νωρίς το πρωί του Σαββάτου από το συντονιστικό κέντρο των επιχειρήσεων στη Θεσσαλία έκανε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας.