Πολιτική Φαρμάκoυ

Βιοδείκτες: Σημαντικό εργαλείο στη διάγνωση & θεραπεία καρκίνου

Βιοδείκτες: Σημαντικό εργαλείο στη διάγνωση & θεραπεία καρκίνου

Βιοδείκτες: Οι βιοδείκτες δύνανται να χρησιμοποιηθούν για την παροχή ακριβούς διάγνωσης και την ταυτοποίηση των ασθενών που θα ανταποκριθούν ή αντίστοιχα δεν θα ανταποκριθούν σε κάποια θεραπεία.

Οι βιοδείκτες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για τη διάγνωση και την θεραπεία νόσων και ειδικά του καρκίνου. Πρόκειται για ειδικές εξετάσεις, οι οποίες λειτουργούν τόσο με προγνωστικό, όσο και με προβλεπτικό τρόπο. Οι βιοδείκτες δύνανται να χρησιμοποιηθούν για την παροχή ακριβούς διάγνωσης και την ταυτοποίηση των ασθενών που θα ανταποκριθούν ή αντίστοιχα δεν θα ανταποκριθούν σε κάποια θεραπεία, παρέχοντας επομένως σημαντικές πληροφορίες για την επιλογή της κατάλληλης αγωγής για τον εκάστοτε ασθενή.

Για την αξία των βιοδεικτών αλλά και τις απαραίτητες αποφάσεις τις οποίες θα πρέπει να λάβει η Πολιτεία ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών, διοργανώθηκε από την Ένωση Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδα (ΕΟΠΕ) εκδήλωση με τίτλο «Ο ρόλος των βιοδεικτών και η συμβολή της ΕΟΠΕ στις καινοτόμες εξατομικευμένες θεραπείες των ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα». Βασικά ζητήματα αποτελούν:

  • η έλλειψη αυξημένου προϋπολογισμού στον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση όλων των εξετάσεων
  • και το γεγονός ότι από το 2014 δεν έχει γίνει καμιά προσθαφαίρεση δείκτη από το κατάλογο των αποζημιούμενων.

Η πρόεδρος της ΕΟΠΕ Ζένια Σαριδάκη περιέγραψε το σημερινό πλαίσιο συνταγογράφησης και αποζημίωσης των βιοδεικτών, τις δυσκολίες σχετικά με την εφαρμογή ακριβείας η οποία βασίζεται ιδιαίτερα στην αξιοποίηση των βιοδεικτών και κατέληξε με την παράθεση έξι προτάσεων τις οποίες κατέθεσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα:

  • Για κάθε θεραπεία που εγκρίνεται και αποζημιώνεται θα πρέπει παράλληλα να αποζημιώνονται και οι αντίστοιχοι βιοδείκτες.
  • Θεμελιώδες κεφάλαιο για τους ασθενείς με καρκίνο είναι ο χρόνος και θα πρέπει λοιπόν τόσο οι εγκριτικές διαδικασίες για εξετάσεις και εισαγωγή νέων.
  • Επένδυση στην επαρκή και συνεχή κατάρτιση και ενημέρωση των σχετικών ιατρικών ειδικοτήτων.
  • Η ερευνητική – ακαδημαϊκή κοινότητα θα πρέπει να αποκτήσει θεσμική συμμετοχή.
  • Η διαπίστευση των ιδιωτικών και δημοσίων εργαστηρίων.
  • Η ενθάρρυνση και υποστήριξη με την παροχή κινήτρων της ανάπτυξης και της διεξαγωγής κλινικών μελετών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν επιστημονικές ομάδες αλλά και σύλλογοι ασθενών, με πάνω από 60.000 ασθενείς με καρκίνο, η ιατρική ακριβείας παίζει σημαίνοντα ρόλο στη βελτίωση της κλινικής έκβασης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής αυτών των ασθενών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Eρευνητικό δίκτυο παράγει σημαντικά ευρήματα σχετικά με την παχυσαρκία

Πώς σχετίζονται τα αιμοπετάλια με τις διαταραχές του εγκεφάλου;

Απλή εξέταση αίματος υπόσχεται να ελέγξει κοινές και επικίνδυνες επιπλοκές της εγκυμοσύνης

ΚΕΦΙ: Επιστημονική Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Γυναίκα και Καρκίνος»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΣΦΕΕ: Αύξηση της χρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω του RRF

ΣΦΕΕ: Η πανδημία της COVID-19 έφερε στο φως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, τα κενά στα συστήματα υγείας, τα οποία οφείλονται κυρίως στην υποχρηματοδότηση και στις πολυετείς στρεβλώσεις.

ΕΟΠΥΥ: Ηλεκτρονική έγκριση 15 φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις

ΕΟΠΥΥ: η Γενική Διεύθυνση Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας, πρόσθεσε 15 νέα σκευάσματα στον κατάλογο φαρμάκων υψηλού κόστους σοβαρών παθήσεων που προεγκρίνονται μέσω του ΣΗΠ.

Θετική Γνωμοδότηση της CHMP για νέα θεραπεία έναντι της νόσου Fabry

Η Chiesi Global Rare Diseases και η Protalix BioTherapeutics έλαβαν θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για μια νέα θεραπεία ενζυμικής υποκατάστασης που αφορά τη νόσο Fabry. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής αναμένεται τον Μάιο 2023 .

Νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση της αναιμίας

Η Bristol Myers Squibb έλαβε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρήση του luspatercept για την αντιμετώπιση της αναιμίας σε ενήλικους ασθενείς με μη εξαρτώμενη από μεταγγίσεις β-θαλασσαιμία .Τρίτη εγκεκριμένη ένδειξη στην Ευρώπη για το luspatercept, την πρώτη στην κατηγορία της θεραπεία για ασθένειες που συνδέονται με την αναιμία.

Κ. Γκογκοζώτου : Για το 2023 έχουν δεσμευθεί σε κλειστούς προϋπολογισμούς 772 εκ. €

Τις εργασίες της δεύτερης ημέρας της επετειακής διημερίδας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, με αφορμή τα 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του με τίτλο: Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 10 χρόνια προσφοράς σε 11 εκ. πολίτες #συνεχίζουμε, άνοιξε με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι με θέμα την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε θεραπείες και τον ρόλο της διαπραγμάτευσης η μη Εκτελεστική Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και πρόεδρος της επιτροπής διαπραγμάτευσης κ. Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου .