Πολιτική Φαρμάκoυ

Τα αντικαταθλιπτικά επηρεάζουν την δομή του εγκεφάλου

Τα αντικαταθλιπτικά επηρεάζουν την δομή του εγκεφάλου

Τα αντικαταθλιπτικά χάπια προκαλούν αλλοιώσεις σε δομές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μνήμη, τη μάθηση, τη πλοήγηση, και τα συναισθήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη στο Wake Forest Baptist Medical Center.  

Η έρευνα έδειξε, ότι οι δομές του εγκεφάλου ασθενών με κατάθλιψη και ασθενών που έπασχαν από κάποια άλλη νόσο, αλλά ακολουθούσαν αγωγή με αντικαταθλιπτικά, παρουσίαζαν διαφοροποιήσεις στις δομές συγκεκριμένων σημείων του εγκεφάλου.

Η μελέτη που διεξήχθη σε μη ανθρώπινα πρωτεύοντα με εγκεφαλικές δομές και λειτουργίες παρόμοιες με εκείνες των ανθρώπων ανέδειξε ότι η αντικαταθλιπτική ουσία σερτραλίνη, ένας εκλεκτικός αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης, αύξησε σημαντικά τον όγκο μιας περιοχής του εγκεφάλου στα πρωτεύοντα που έπασχαν από κατάθλιψη, ενώ ο όγκος στην ανάλογη περιοχή πρωτευόντων που δεν έπασχαν από κατάθλιψη, μειώθηκε.

Στη μελέτη, 41 μεσήλικες θηλυκοί πίθηκοι τράφηκαν με συγκεκριμένη δίαιτα που αναπαρήγαγε την ποιότητα των τροφών που καταναλόνονται από τους περισσότερους Αμερικανούς μέσα σε διάστημα 18 μηνών, κατά την οποία καταγράφεται και ο χρόνος της καταθλιπτικής συμπεριφοράς των ζώων. Οι πίθηκοι που επιλέχθηκαν, ήταν Θηλυκοί επειδή η κατάθλιψη είναι σχεδόν δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και η χρήση των αντικαταθλιπτικών είναι πιο κοινή στις γυναίκες ηλικίας 40 έως 59 ετών.

Μετά τη πρώτη φάση της μελέτης των 18 μηνών, οι πίθηκοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με βάση το σωματικό βάρος, το δείκτη μάζας σώματος και την καταθλιπτική συμπεριφορά. Για τους επόμενους 18 μήνες, οι 21 πίθηκοι έλαβαν σερτραλίνη σε ημερήσιες δόσεις συγκρίσιμες με εκείνες που λαμβάνονται από τον άνθρωπο, ενώ μια ομάδα από 20 έλαβαν εικονικό φάρμακο. Η θεραπευτική αγωγή ήταν ανάλογη, με την ποσότητα αντικαταθλιπτικών που λαμβάνει ένας άνθρωπος μέσα σε περίπου πέντε χρόνια.

Οι μαγνητικές τομογραφίες, στο τέλος της φάσης της θεραπείας, αποκάλυψαν ότι σε καταθλιπτικά άτομα το φάρμακο αύξησε σημαντικά τον όγκο μιας περιοχής του εγκεφάλου, τον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου, ενώ ο όγκος της ίδιας περιοχής καθώς και του ιππόκαμπου, μειώθηκε σε μη καταθλιπτικούς.

Οι περιοχές αυτές συνδέονται με άλλες περιοχές του εγκεφάλου, που είναι ζωτικής σημασίας για ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, όπως αυτό της μνήμης, της μάθησης, της πλοήγησης και των συναισθημάτων, που εμπλέκονται στη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερες μελέτες, για να διαπιστωθεί ποιες μπορεί να είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των αλλαγών στον εγκέφαλων τον ατόμων που ασθενούν από κατάθλιψη ή από κάποια άλλη νόσο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στο πότε θα ξεκινήσει η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα

Έγκριση FDA για χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου Pfizer-BioNTech στους άνω των 65 κι ευπαθείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέες Οδηγίες για θεραπεία ασθενών με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια

Bayer: Νέες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας συμπεριλαμβάνουν την αγωγή με βερισιγουάτη της Bayer για ασθενείς με χρόνια συμπτωματική καρδιακή ανεπάρκεια και μειωμένο κλάσμα εξώθησης.  

ΗΠΑ Κορωνοϊός: Πανεθνική διανομή της θεραπείας Lilly-Αποτελεσματικός ο συνδυασμός αντισωμάτων κατά της δέλτα

ΗΠΑ Lilly κορωνοϊός: Σημειώνεται ότι η χρήση του συνδυασμού αντισωμάτων της Lilly διεκόπη λόγω ανησυχιών για μη αποτελεσματικότητά της κατά μεταλλαγμένων στελεχών που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, προκαλώντας ένα μεγάλο πλήγμα στις πωλήσεις του προγράμματος θεραπείας αντισωμάτων της φαρμακευτικής.

Ενέσιμο μακράς δράσης για ενήλικες που ζουν με σχιζοφρένεια εγκρίνειο FDA

«Η σημερινή έγκριση μάς δίνει τη δυνατότητα να ξανασκεφτούμε πώς διαχειριζόμαστε αυτήν τη χρόνια ασθένεια προσφέροντας στους ασθενείς και τους φροντιστές τη δυνατότητα για μια ζωή λιγότερο καθορισμένη από φάρμακα για σχιζοφρένεια», πρόσθεσε ο Μάρτιν.

Έγκριση φαρμάκου για ψωρίαση

Η UCB ανακοινώνει την έγκριση του  BIMZELX®▼(μπιμεκιζουμάμπη) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη θεραπεία ενήλικων ασθενών με μέτρια έως σοβαρή Ψωρίαση κατά Πλάκας 

Το εμβόλιο Moderna COVID-19 διπλασιάζει το επίπεδο αντισωμάτων έναντι του εμβολίου Pfizer σύμφωνα με μελέτη

Οι συγγραφείς της μελέτης πρότειναν διάφορους παράγοντες πίσω από τις διαφορές που παρατηρήθηκαν μεταξύ των εμβολίων Pfizer και Moderna, συμπεριλαμβανομένης της δοσολογίας, που σημαίνει ότι «κάθε δόση mRNA-1273 [Moderna] παρέχει τριπλάσια αντίγραφα mRNA της πρωτεΐνης Spike από το BNT162b2 [Pfizer], κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική προετοιμασία της ανοσοαπόκρισης ».

Πότε θα μπορούσαν τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την Johnson & Johnson και τη Moderna να κερδίσουν πλήρη έγκριση;

Ομοίως, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stéphane Bancel, σημείωσε προηγουμένως ότι η εταιρεία ήταν στη διαδικασία υποβολής πρόσθετων δοκιμαστικών δεδομένων σε μεταγενέστερο στάδιο για αναθεώρηση του FDA.