Πολιτική Φαρμάκoυ

Roche: Εξετάζεται χρήση του Avastin από τη Γαλλία

Roche:  Εξετάζεται χρήση του Avastin από τη Γαλλία

Η γαλλική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων και προϊόντων υγείας (ANSM) σε επικοινωνία της με την εταιρία Roche, αιτείται από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία πληροφορίες σχετικά με το  μη ενδεδειγμένης χρήσης (off-label) Avastin, ένα φάρμακο κατά του καρκίνου των ματιών και για τη θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ώχρας κηλίδας.

Σκοπός της γαλλικής αρχής, να αξιοποιήσει δυνητικά το σκεύασμα ως μια φθηνή εναλλακτική θεραπεία του καρκίνου των ματιών, την οποία θα συνταγογραφούν οι γιατροί.

Οι Γάλλοι νομοθέτες ψήφισαν τον Ιούλιο για να επιτραπεί μια τέτοια χρήση του Avastin, αντί του αντίστοιχου Lucentis της Novartis το οποίο είναι πολύ πιο ακριβό.

Παράλληλα, οι επικριτές φοβούνται πως η κίνηση αυτή θα μπορούσε να βάλει την υγεία των ασθενών – και τα κέρδη της εταιρείας – σε κίνδυνο.

Χαρακτηρίστηκα, άλλες φαρμακευτικές εταιρείες και ιατρικοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι επιτρέποντας η Γαλλιά τη χρήση ενός φαρμάκου χωρίς επαρκείς κλινικές δοκιμές θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους για την υγεία των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων.

Στο στάδιο που βρίσκονται τώρα, οι Γαλλικές ρυθμιστικές αρχές ξεκίνησαν τη διαδικασία συγκέντρωσης περισσότερων στοιχείων σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους από τη χρήση του Avastin αντί του Lucentis για τη θεραπεία της ώχρας κηλίδας (wAMD), που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης των ηλικιωμένων.

Οι πληροφορίες που παρέχονται από τη Roche, σε συνδυασμό με ανεξάρτητη έρευνα από την πλευρά του ANSM, θα εξεταστούν στις αρχές του επόμενου έτους από μια ειδική επιτροπή «κινδύνου και όφελους» της ANSM, που αναμένεται να κάνει δημόσια τις συστάσεις της κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Το Avastin της Roche δεν έχει εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές για την υγεία ως θεραπεία για wAMD, αλλά λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το Lucentis της Novartis, και άλλα αντίστοιχα φάρμακα φάρμακα που διατίθενται στην αγορά.

Η Γαλλία υποστηρίζει ότι με την ενθάρρυνση της χρήσης του Avastin, το οποίο κοστίζει περίπου 30 φορές λιγότερο από ό, τι εκείνο της Novartis, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 200 εκατομμύρια ευρώ (250 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως.

Η κίνηση αυτή μπορεί επίσης να οδηγήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της Γαλλίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Άλμπερτ Μπουρλά : "Τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις"

Θ. Τρύφων: Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ευρωπαϊκό παραγωγικό και ερευνητικό κέντρο για τη φαρμακοβιομηχανία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ψωρίαση κατά πλάκας : Φάρμακο υπόσχεται θεαματικά αποτελέσματα

Ψωρίαση κατά πλάκας : Φάρμακο υπόσχεται θεαματικά αποτελέσματα Ασφάλεια και αποτελεσματικότητα Bimekizumab:  2 μελέτες της Φάσης 3 στη Μέτρια ως Σοβαρή Ψωρίαση κατά Πλάκας δημοσιεύει το New England Journal of Medicine.

EFPIA: Είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να συνεχίσει να προασπίζεται την ιατρική καινοτομία

EFPIA: Από την αρχή της κρίσης, η Ευρώπη αποτέλεσε ένα «μηχανοστάσιο» έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας πάνω στην καταπολέμηση της COVID19. Η λύση που δόθηκε και βασίζεται στην έρευνα μας έδωσε τα εργαλεία για την καταπολέμηση της πανδημίας. Μια απάντηση βασισμένη σε ένα πλαίσιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας που ενθάρρυνε τις καινοτόμες βιομηχανίες να εξερευνήσουν αυτές τις νέες τεχνολογίες. Αναγνωρίζοντας τη ζωτική σημασία αυτών των εργαλείων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 29 Απριλίου 2021 ψήφισε κατά της άρσης των πατεντών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέμεινε σταθερή στην στήριξη της καινοτομίας ως βασικό όπλο για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Κίνηση-έκπληξη από Μπάιντεν: “Να καταργηθεί η πατέντα των εμβολίων”

«Μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να στηρίξει την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια.

Ενώ τα εμβόλια βοηθούν στη μείωση της πανδημίας, χρειάζονται ευκολότερες και καλύτερες θεραπείες,

Tα φάρμακα παρέχουν εργαστηριακές εκδόσεις που μπορούν να βοηθήσουν αμέσως. Οι συνδυασμοί αντισωμάτων χρησιμοποιούνται τώρα, επειδή ορισμένες παραλλαγές ιών μπορούν να ξεφύγουν μεμονωμένες.