Πολιτική Φαρμάκoυ

Roche: Εξετάζεται χρήση του Avastin από τη Γαλλία

Roche:  Εξετάζεται χρήση του Avastin από τη Γαλλία

Η γαλλική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων και προϊόντων υγείας (ANSM) σε επικοινωνία της με την εταιρία Roche, αιτείται από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία πληροφορίες σχετικά με το  μη ενδεδειγμένης χρήσης (off-label) Avastin, ένα φάρμακο κατά του καρκίνου των ματιών και για τη θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ώχρας κηλίδας.

Σκοπός της γαλλικής αρχής, να αξιοποιήσει δυνητικά το σκεύασμα ως μια φθηνή εναλλακτική θεραπεία του καρκίνου των ματιών, την οποία θα συνταγογραφούν οι γιατροί.

Οι Γάλλοι νομοθέτες ψήφισαν τον Ιούλιο για να επιτραπεί μια τέτοια χρήση του Avastin, αντί του αντίστοιχου Lucentis της Novartis το οποίο είναι πολύ πιο ακριβό.

Παράλληλα, οι επικριτές φοβούνται πως η κίνηση αυτή θα μπορούσε να βάλει την υγεία των ασθενών – και τα κέρδη της εταιρείας – σε κίνδυνο.

Χαρακτηρίστηκα, άλλες φαρμακευτικές εταιρείες και ιατρικοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι επιτρέποντας η Γαλλιά τη χρήση ενός φαρμάκου χωρίς επαρκείς κλινικές δοκιμές θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους για την υγεία των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων.

Στο στάδιο που βρίσκονται τώρα, οι Γαλλικές ρυθμιστικές αρχές ξεκίνησαν τη διαδικασία συγκέντρωσης περισσότερων στοιχείων σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους από τη χρήση του Avastin αντί του Lucentis για τη θεραπεία της ώχρας κηλίδας (wAMD), που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης των ηλικιωμένων.

Οι πληροφορίες που παρέχονται από τη Roche, σε συνδυασμό με ανεξάρτητη έρευνα από την πλευρά του ANSM, θα εξεταστούν στις αρχές του επόμενου έτους από μια ειδική επιτροπή «κινδύνου και όφελους» της ANSM, που αναμένεται να κάνει δημόσια τις συστάσεις της κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Το Avastin της Roche δεν έχει εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές για την υγεία ως θεραπεία για wAMD, αλλά λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το Lucentis της Novartis, και άλλα αντίστοιχα φάρμακα φάρμακα που διατίθενται στην αγορά.

Η Γαλλία υποστηρίζει ότι με την ενθάρρυνση της χρήσης του Avastin, το οποίο κοστίζει περίπου 30 φορές λιγότερο από ό, τι εκείνο της Novartis, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 200 εκατομμύρια ευρώ (250 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως.

Η κίνηση αυτή μπορεί επίσης να οδηγήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της Γαλλίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Εξαντλούνται τα εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο στην Ε.Ε. λόγω αυξημένης ζήτησης

Η πρώτη ανοσοθεραπεία για καρκίνο  του θώρακα 

Μονοθεραπεία αυξάνει την επιβίωση ασθενών καρκίνο του πνεύμονα

Μονοθεραπεία πρώτης γραμμής αυξάνει τη συνολική επιβίωση ασθενών με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και θετική έκφραση του PD-L1 σε ποσοστό 50% ή μεγαλύτερο των καρκινικών κυττάρων όπως ανακοινώνεται στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας ESMO.

Γρήγορο και φθηνό τεστ κορωνοϊού ξεκινά η Ινδία

Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι το χαμηλό κόστος και η ευκολία χρήσης του τεστ μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της εξάπλωσης του παθογόνου σε φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές

AstraZeneca: Νέο κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2

Το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έχουν συνάψει συμφωνία με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για την ανάπτυξη και την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα του ερευνητικού φαρμάκου AZD7442 έναντι του COVID-19.Η ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του  SARS-CoV-2 αποτελεί μια πιθανή  θεραπευτική επιλογή για ορισμένες ομάδες ασθενών.  Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Κορωνοϊός εμβόλιο: 12 δις από την Παγκόσμια Τράπεζα

Κορωνοϊός εμβόλιο νέα: Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να εγκρίνει 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Σκοπός αυτής της χρηματοδότησης είναι να βρεθεί η θεραπεία του κορωνοϊού, ξεκινώντας από τις δοκιμές των εμβολίων. Η Παγκόσμια Τράπεζα σε δήλωση της ανέφερε πως η εκτελεστική της επιτροπή ενέκρινε χθες νέα χρηματοδότηση 12 δισεκατομμυρίων […]