Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Φαρμάκoυ

Πλεύρης : Μη λογικό μέτρο το claw back

Πλεύρης : Μη λογικό μέτρο το claw back

Στη διαχρονική ευθύνη της πολιτείας που αισθάνθηκε ασφάλεια πίσω από το claw back αναφέρθηκε ο Θάνος Πλεύρης, χαρακτηρίζοντάς το μέτρο ως μη λογικό.

Μιλώντας ο κ. Πλεύρης  στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6-9 Απριλίου και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, εκτίμησε ότι φέτος το το claw back  στα φάρμακα θα φτάσει το ενάμιση δις. ευρώ.

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη διαφωνία που υπάρχει με τη φαρμακοβιομηχανία σχετικά με την υψηλή κατανάλωση φαρμάκων στη χώρα μας, που είναι μεγαλύτερη σε σχέση με άλλα κράτη – ειδικά στα υψηλής θεραπευτικής αξίας σκευάσματα – καθώς, όπως είπε, εκεί υπάρχουν σαφή πρωτόκολλα, ενώ εδώ πολλές φορές οι θεραπείες δεν ξεκινούν με φθηνότερα φάρμακα, αν και είναι εφικτό. Δήλωσε ότι οι σύλλογοι των φαρμακευτικών εταιρειών δεν έχουν κοινή προσέγγιση και ζήτησε τη βοήθειά τους, ώστε στη διαπραγμάτευση να υπάρξει συμφωνία για να υπάρχει και μικρότερο claw back.

Παράλληλα, σημείωσε τη σημασία του ψηφιακού φακέλου ασθενούς, μέσω του οποίου θα παρακολουθείται η συνταγογράφηση, αν και η υλοποίησή του δεν αναμένεται εντός του έτους, όπως είπε, ενώ προανήγγειλε ότι στα μέτρα που θα ληφθούν για τις μειώσεις τιμών θα εκτιμηθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Για διαρθρωτικά μέτρα που συνεχώς τοποθετούνται στο μέλλον έκανε λόγο ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του, καθώς, όπως είπε, ό,τι έχει γίνει μέχρι στιγμής αφορά την υπερφορολόγηση της βιομηχανίας φαρμάκου. Παραθέτοντας στοιχεία για το claw back, σημείωσε ότι μέσα σε 10 χρόνια οι εταιρείες έχουν επιστρέψει πάνω από 10 δις.

«Προφανώς υπάρχουν εκπτώσεις σε όλες τις χώρες, αλλά πουθενά το επίπεδο των συνολικών επιστροφών της βιομηχανίας στο κράτος δεν είναι ανοιχτό. Rebate και claw back είναι το 48% της δαπάνης που γυρνάμε πίσω, και το υπουργείο μάς καλεί σε διαπραγματεύσεις για να πάρει το 49%», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, σημείωσε ότι χρειάζονται ακόμη 400 με 500 εκ παραπάνω από τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με μελέτη, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο την κατανάλωση των φαρμάκων αλλά και τα νοσήματα καθώς και μια σειρά παραγόντων που παίζουν ρόλο στις δαπάνες, από τον γιατρό μέχρι τον φαρμακοποιό, ώστε να πάρουμε πιο σωστά μέτρα.

Για διαρθρωτικά μέτρα που δεν υλοποιούνται, αν και εξαγγέλλονται μίλησε και ο Κωνσταντίνος Παναγούλιας, αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, επισημαίνοντας ότι το μόνο που ανεβαίνει είναι το claw back, ενώ σημείωσε ότι στη χώρα μας αντί για διαπραγμάτευση, υπάρχει απλά πίεση στις εταιρείες να δώσουν μείωση που θα υπερβαίνει το αναμενόμενο claw back χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλοι παράγοντες. Αναφέρθηκε στο αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης, την ώρα που στο φάρμακο οι εταιρείες δεν μπορούν να αυξήσουν τις τιμές. κι ενώ μάλιστα το υπουργείο έχει εξαγγείλει μειώσεις νωρίτερα από το τέλος του έτους. Τέλος, είπε ότι τα φάρμακα στην Ελλάδα έχουν τις φθηνότερες τιμές στην Ευρώπη και αυτό είναι πρόβλημα που οδηγεί και στις παράλληλες εξαγωγές.

  • «Ο προϋπολογισμός έχει μείνει ίδιος εδώ και χρόνια και είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις την αύξηση ζήτησης της αγοράς, όταν προϋπολογισμός δεν ακολουθεί τις τάσεις», δήλωσε ο Roberto Greco. Ο αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της GSK Ελλάδος αναφέρθηκε στην έλλειψη επενδύσεων στον κλάδο.
  • «Είμαστε σε στιγμή αποφάσεων για την ύπαρξη της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας και η Ελλάδα πρέπει να μπει στην πρωτοπορία», σχολίασε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη. Σημείωσε ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη θα προχωρήσει σε τέτοιου είδους συντονισμό με ανταλλαγή πληροφοριών για να είναι έτοιμη απέναντι στο επόμενο κακό μετά την πανδημία, δηλώνοντας όμως ότι και η φαρμακοβιομηχανία πρέπει εκτός από το να κατοχυρώνει πατέντες να προωθήσει την παραγωγή φαρμάκου επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πλεύρης: Λειτούργησε βάσει πρωτοκόλλου το "Παπανικολάου", δεν υπάρχει σύστημα πυρανίχνευσης

Τηλεδιάσκεψη του Θάνου Πλεύρη με τον Ουκρανό Υπουργό Υγείας

Στους 9 & 6 μήνες, αντίστοιχα, η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού & νόσησης

Κώστας Αθανασάκης στο Healthweb: Το ‘’Κλειδί’’ στην αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας είναι η διαφανής διαδικασία

Κοπή πίτας ΣΦΕΕ: Επένδυση στην Υγεία, γιατί Καλύτερη Υγεία ισοδυναμεί με πιο Δυνατή Οικονομία!

Οι λειτουργίες της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δεν αντικαθίστανται από real time ελέγχους ή  ηλεκτρονικών αρχείων

Ολύμπιος Παπαδημητρίου στο healthweb: Το 2022 δεν προδιαγράφεται αισιόδοξο για την είσοδο νέων φαρμάκων στην Ελλάδα

Ο ΕΟΠΠΥ δημοσίευσε τον εικονικό προϋπολογισμό του 2022

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κλειστός προϋπολογισμός για τα σκευάσματα Ριτουξιμάμπης καιΤραστουζουμάμπης για 2024 και 2025

Θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού για τα σκευάσματα Ριτουξιμάμπης καιΤραστουζουμάμπης για τα έτη 2024 και 2025, για τις ποσότητες που διατίθενται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ - Γ.Ν. Θεσσαλονίκης .«Παπαγεωργίου».

Κλειστός προϋπολογισμός για γονιδιακή θεραπεία αντιμετώπισης κληρονομικής μορφής απώλειας όρασης

Θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού για το προϊόν LUXTURNA για τα έτη 2024 και 2025, για τις ποσότητες που διατίθενται στο πιστοποιημένο για τη χορήγησή του δημόσιο νοσοκομείο.

Κλειστός προϋπολογισμός για γονιδιακή θεραπεία-Τι προβλέπει το ΦΕΚ 

Θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού για το προϊόν ZOLGENSMA για τα έτη 2024 και 2025, για τις ποσότητες που διατίθενται στα πιστοποιημένα για τη χορήγησή του δημόσια νοσοκομεία,αποφάσισε το υπουργείο Υγείας.

Έναρξη λειτουργίας της συμμαχίας της Ε.Ε. για τα κρίσιμα φάρμακα

Στην τελετή επίσης παρευρέθηκαν από πλευράς ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων, και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των εταιρειών ΕΛΠΕΝ και DEMOS.

Close Icon