Πολιτική Φαρμάκoυ

Pfizer κορωνοϊός εμβόλιο: 70% προστασία από νοσηλεία λόγω Όμικρον μετά το εμβόλιο – 90% αποτελεσματικό το αντιικό χάπι

Pfizer κορωνοϊός εμβόλιο: 70% προστασία από νοσηλεία λόγω Όμικρον μετά το εμβόλιο – 90% αποτελεσματικό το αντιικό χάπι

Pfizer κορωνοϊός εμβόλιο: Δύο δόσεις του σκευάσματος των Pfizer-BioNTech για την COVID-19 παρέχουν 70% προστασία κατά της νοσηλείας στη Νότια Αφρική τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με νέα μελέτη. Την ίδια ώρα, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε, ότι η τελική ανάλυση για το αντιιικό χάπι για την COVID-19 δείχνει ότι είναι 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νοσηλείας και την αποτροπή θανάτου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Μάλιστα, το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του και στο περιβάλλον της ταχέως εξαπλούμενης μετάλλαξης Όμικρον.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που διερευνά τον πιθανό αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον, δύο δόσεις του σκευάσματος των Pfizer-BioNTech για την COVID-19 φαίνεται πως παρέχουν 70% προστασία κατά της νοσηλείας στη Νότια Αφρική τις τελευταίες εβδομάδες. Η μελέτη κυκλοφόρησε από τον μεγαλύτερο διαχειριστή ιδιωτικής ασφάλισης υγείας της Νότιας Αφρικής, Discovery Health, και βασίστηκε σε πάνω από 211.000 θετικές διαγνώσεις κορωνοϊού για την περίοδο από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου, εκ των οποίων περίπου 78.000 σχετίστηκαν με την παραλλαγή Όμικρον. Σημειώνεται ωστόσο ότι τα αποτελέσματα της μελέτης σε σχέση με την Όμικρον είναι προκαταρκτικά, καθώς τα 78.000 διαγνώσεις δεν συνιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας παραλλαγής.

Τα ευρήματα της μελέτης: 70% προστασία από νοσηλεία – 33% προστασία από νόσηση

Η μελέτη υποστηρίζει ότι δύο δόσεις των Pfizer-BioNTech προσέφεραν 70% προστασία κατά της νοσηλείας και 33% προστασία από νόσηση, συγκριτικά με τους μη εμβολιασμένους στο νέο κύμα της αύξησης των κρουσμάτων που καταγράφει η χώρα. Η Discovery, ωστόσο, προειδοποιεί ότι τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά. Από τη μεριά της Glenda Gray, πρόεδρος του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής – SAMRC – , αναφερόμενη στη μελέτη έκανε λόγο για στοιχεία ενθαρρυντικά και τόνισε πως είναι σημαντικό ότι το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech φαίνεται να προσφέρει καλή προστασία από σοβαρές ασθένειες και νοσηλεία.

Μικρότερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με την προστασία από τη μετάλλαξη Δέλτα

Σημειώνεται ότι τα ευρήματα της μελέτης για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Όμικρον σηματοδοτούν μια πτώση συκριτικά με την προστασία κατά 80% από μόλυνση και κατά 90% από νοσηλεία που παρέχει το εμβόλιο έναντι της παραλλαγής Δέλτα.

70 % προστασία σε όλες τις ηλικίες – συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με χρόνιες νόσους

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι σύμφωνα με την ανάλυση, η προστασία έναντι της νοσηλείας φαίνεται πως διατηρείται σε όλες τις ηλικίες, σε άτομα από 18 έως 79 ετών, με ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα αποτελεσματικότητας για τους ηλικιωμένους. Μάλιστα η προστασία από νοσηλεία πραμένει ακόμη και στην περίπτωση ατόμων που πάσχουν χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Pfizer: 90% αποτελεσματικό το χάπι κατά της COVID-19

Την ίδια ώρα, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε την Τρίτη (14/12), ότι σύμφωνα με την τελική ανάλυση για το χάπι κατά της COVID-19, το αντιικό φάρμακο είναι κατά 90% αποτελεσματικό όσον αφορά την πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Όπως προκύπτει από τα εργαστηριακά δεδομένα, το αντιικό φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του και στο περιβάλλον της ταχέως εξαπλούμενης νέα παραλλαγής Όμικρον. Σημειώνεται ότι, τον περασμένο μήνα η φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε ότι το αντιικό χάπι για τον κορωνοϊό ήταν κατά περίπου 89% αποτελεσματικό στην πρόληψη των νοσηλειών και των θανάτων σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα δοκιμών που έγιναν σε περίπου 1.200 άτομα. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη περιλαμβάνουν επιπλέον 1.000 άτομα. Στο μεταξύ, η Pfizer δημοσίευσε επίσης πρώιμα δεδομένα από δεύτερη κλινική δοκιμή που έδειξε ότι η θεραπεία μείωσε τις νοσηλείες κατά περίπου 70% σε περίπου 600 ενήλικες τυπικού κινδύνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι κατασκευαστές εμβολίων αγωνίζονται για να ενημερώσουν τα εμβόλιά τους για την COVID-19 ενάντια στην omicron για κάθε ενδεχόμενο

O FDA εγκρίνει το ενισχυτικό εμβολίου Pfizer-BioNTech για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης σε ηλικίες 16 και 17 ετών

Mια τρίτη δόση Pfizer και BioNTech αυξάνει τους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά 25 φορές σε σύγκριση με δύο δόσεις έναντι της παραλλαγής omicron.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στα σκαριά η διάθεση προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης από τα φαρμακεία

Στη διευκόλυνση επενδύσεων για την παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης τόσο για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, όσο και για εξαγωγές στοχεύει το νομοθετικό πλαίσιο N. 4523/2018.

Επίσημο δείπνο για τα «40 χρόνια ΣΦΕΕ»

40 χρόνια ΣΦΕΕ: Με κεντρικό μήνυμα "Καλύτερη υγεία ισοδυναμεί με καλύτερη οικονομία" ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας πραγματοποίησε επίσημο δείπνο για τα 40 χρόνια λειτουργίας του τη Δευτέρα 16 Μαΐου στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, των ΜΜΕ και της Κοινωνίας των Πολιτών.

ΣΦΕΕ: Στάσιμη η φαρμακευτική δαπάνη από το 2014-Τι αιτούνται οι Φαρμακοβιομήχανοι

ΣΦΕΕ: Στη χώρα μας, η Πολιτεία επενδύει για τη φαρμακευτική δαπάνη 26% λιγότερους πόρους από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και 47% λιγότερους από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και ως εκ τούτου η δαπάνη δεν επαρκεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού της χώρας, αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Φαρμακοβιομηχανίας, μεταξύ άλλων, και αιτούνται την αγαστή συνεργασία της Πολιτείας για να καλυφθούν τα κενά που οφείλονται στην υποχρηματοδότηση.

Μείωση υπερφορολόγησης και έλεγχο συνταγογράφησης ζητά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

ΠΕΦ: Τα δεδομένα της φαρμακευτικής δαπάνης είναι καταλυτικά και δείχνουν ότι η αύξηση του clawback οφείλεται στην ανεξέλεγκτη υποκατάσταση των οικονομικών φαρμάκων από νεότερα ακριβότερα.

PIF Greece : Μέτρα ενάντια στη φαρμακευτική καινοτομία και την υποστήριξη των Ελλήνων ασθενών

'' Τα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής που περιλαμβάνονται στην τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στο Σχέδιο Νόμου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι απολύτως βραχυπρόθεσμα και στοχεύουν στην απλή λογιστική μεταφορά και μετονομασία βάρους των υπερβάσεων από το clawback στα rebates. Σε καμία περίπτωση δεν στοχεύουν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν οδηγούν στη μείωση της συμμετοχής των ασθενών και δεν συνάδουν με τη δέσμευση της χώρας για μείωση του Clawback την επόμενη τετραετία. Παράλληλα επιβαρύνουν δυσανάλογα τα καινοτόμα φάρμακα, ενώ παρέχουν αυξημένη προστασία στις ήδη πολύ υψηλές τιμές των γενοσήμων.'' , τονίζει το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece).