Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Φαρμάκoυ

«Ορφανά» φάρμακα: Κλειστός προϋπολογισμός για γονιδιακή θεραπεία-Τι προβλέπει το ΦΕΚ 

«Ορφανά» φάρμακα: Κλειστός προϋπολογισμός για γονιδιακή θεραπεία-Τι προβλέπει το ΦΕΚ 

Θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού για το προϊόν ZOLGENSMA για τα έτη 2024 και 2025, για τις ποσότητες που διατίθενται στα πιστοποιημένα για τη χορήγησή του δημόσια νοσοκομεία,αποφάσισε το υπουργείο Υγείας.

Η τιμολόγηση του  φαρμάκου ZOLGENSMA γονιδιακής θεραπείας θα λαμβάνει χώρα απευθείας προς τον αρμόδιο φορέα/υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας που αναλαμβάνει την αγορά και την προμήθεια του προϊόντος προς τα πιστοποιημένα για την χορήγησή του δημόσια νοσοκομεία τα οποία εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, για τα έτη 2024 και 2025.

Ο κλειστός προϋπολογισμός προσδιορίζεται ως εξής:

Για το 2024 (1 .1 .2024 – 31 .1 2.2024): 6.695.629,92 € για τις ποσότητες που διατίθενται στα πιστοποιημένα για τη χορήγησή του δημόσια νοσοκομεία.

Για το 2025 (1 .1 .2025 – 31 .1 2.2025): 6.695.629,92 € για τις ποσότητες που διατίθενται στα πιστοποιημένα για τη χορήγησή του δημόσια νοσοκομεία.

 

  • Στις παραπάνω τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 6%. Ο ανωτέρω στόχος συνυπολογίζεται στον προϋπολογισμό της ετήσιας δαπάνης φαρμάκων νοσοκομειακής μόνο χρήσης, όπως αυτός ορίζεται κατ’ έτος με βάση το άρθρο 25 του ν. 4549/201 8.

Κατά τη λήξη του έτους και σύμφωνα με τους όρους του συμφωνητικού, ελέγχεται και εξευρίσκεται τυχόν υπέρβαση κατά την εκτέλεση του κλειστού προϋπολογισμού, η οποία παρακολουθείται από τον αρμόδιο φορέα/υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας. Σε περίπτωση υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού, αυτή επιμερίζεται κατά το μερίδιο συμμετοχής στον κλειστό προϋπολογισμό εκάστης εταιρείας και εισπράττεται κατ’ ανάλογη εφαρμογή της διαδικασίας του άρθρου 1 1 του ν. 4052/201 2. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σημειώνεται , ότι  το Zolgensma είναι φάρμακο γονιδιακής θεραπείας για τη θεραπεία της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας, μιας σοβαρής πάθησης των νεύρων που προκαλεί μυϊκή ατροφία και αδυναμία.

Προορίζεται για τη θεραπεία ασθενών με κληρονομικές μεταλλάξεις στο γονίδιο γνωστό με την ονομασία SMN1, οι οποίοι έχουν διαγνωστεί είτε με SMA τύπου 1 (ο πιο σοβαρός τύπος) είτε διαθέτουν έως και 3 αντίγραφα ενός άλλου γονιδίου γνωστού ως SMN2.

Η νωτιαία μυϊκή ατροφία είναι «σπάνια» και το Zolgensma χαρακτηρίστηκε «ορφανό φάρμακο» (φάρμακο που χρησιμοποιείται σε σπάνιες παθήσεις) στις 19 Ιουνίου 2015.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Θεραπεία, κόστος και διαχείριση νωτιαίας μυϊκής ατροφίας

Η ανταγωνιστική αγορά ορφανών φαρμάκων θα μειώσει τις τιμές

Παναγιώτης – Ραφαήλ : Συγκεντρώθηκαν τα χρήματα . Μεταβαίνει στην Βοστόνη

Τάση παρά τα εμπόδια οι γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες το 2020

Το Εθνικό Νοσοκομείο Παιδιών στο Οχάιο ανοίγει νέα παραγωγή γονιδιακής θεραπείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΣΦΕΕ : Απάντηση στην επιστολή του ΠΦΣ για τις ελλείψεις φαρμάκων τον Αύγουστο

Σε απάντηση της επιστολής του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προς τον ΣΦΕΕ, η οποία επίσης δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ με θέμα: "Επιδείνωση του προβλήματος των ελλείψεων κατά τον μήνα Αύγουστο".

ΣΕΙΒ: Καταστροφικές οι επιπτώσεις απο την επικείμενη εφαρμογή rebate στα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ

ΣΕΙΒ: Δυστυχώς, ο Υπουργός Υγείας δεν φάνηκε να συμμερίζεται τις αντιρρήσεις και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η οριζόντια εφαρμογή rebate τόσο στη λειτουργία ή και επιβίωση των εταιρειών του κλάδου όσο και στην ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων.

Γρίπη των πτηνών: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε 665.000 εμβόλια

Ο εμβολιασμός της γρίπη των πτηνών ξεκινάει να πραγματοποιείται από την Φινλανδία όπου θα γίνου  άμεσοι εμβολιασμοί  των εργαζομένων που κινδυνεύουν να εκτεθούν, κατόπιν αιτήματος του κράτους μέλους της ΕΕ. Θα ακολουθήσουν αποστολές σε άλλες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε 665.000 εμβόλια, σύμφωνα με την κ. Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων .

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Καρκίνο:  Ενίσχυση της ογκολογικής φροντίδας μέσω της δημιουργίας ενός Εθνικού Ταμείου 

Στην ανάγκη επίσπευσης της ανάπτυξης και εφαρμογής ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Καρκίνο, καθώς και της διασφάλισης επαρκούς χρηματοδότησης όλων των σταδίων της ογκολογικής φροντίδας επικεντρώθηκε η συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στις 19 Ιουνίου, με πρωτοβουλία της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Bristol Myers Squibb, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας και με τη συμμετοχή της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Φ.Ε.Ε.)

Σπύρος Φιλιώτης:Στην Ευρώπη επενδύονται κάθε χρόνο 30 δισεκατομμύρια ευρώ για κλινικές έρευνες

Tην κρίσιμη σημασία και τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η ανάπτυξη κλινικών μελετών στην Ελλάδα παρουσίασε ο Σπύρος Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Pharmaserve-Lilly. 

Άρ. Αγγελής: Η παροχή κινήτρων στην βιομηχανία θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την καθολική πρόσβαση στην φαρμακευτική καινοτομία σε επίπεδο Ε.Ε

Άρ. Αγγελής: Η παροχή κινήτρων στην βιομηχανία θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την καθολική πρόσβαση στην φαρμακευτική καινοτομία σε επίπεδο Ε.Ε

Π. Καρασιώτου: Η χρηματοδότηση των καναλιών αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Π. Καρασιώτου: Η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής περιέγραψε το πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων που ισχύουν για την Ελλάδα αλλά και σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Close Icon