Πολιτική Φαρμάκoυ

Νέα δεδομένα: ορμονική θεραπεία & καρκίνος μαστού

Νέα δεδομένα: ορμονική θεραπεία & καρκίνος μαστού

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για τις γυναίκες που πάσχουν από συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Μια ανασκόπηση των δεδομένων αποκαλύπτει τις ποικίλες επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης και της ορμονικής θεραπείας και τη σύνδεσή τους με μετέπειτα εκδήλωση του καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια του χρόνου. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό JAMA Ογκολογίας.

Η επανεξέταση έδειξε ότι η χρήση των οιστρογόνων και προγεστερόνης συνδέθηκε με μια σταθερή αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού, ενώ μόνο τα υπάρχοντα οιστρογόνα βρέθηκαν ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης θεωρείται η τυπική θεραπεία για τις γυναίκες που πάσχουν από συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Περιλαμβάνει την χρήση των φαρμάκων που περιέχουν γυναικείες ορμόνες – συνήθως οιστρογόνου ή ενός συνδυασμού οιστρογόνου και προγεστίνης (μια μορφή της προγεστερόνης) – για να αντικαταστήσουν τα οιστρογόνα εκείνα που χάνονται μετά την εμμηνόπαυση.

Όμως το 2002 ήρθαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μιας κλινικής μελέτης, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλία Υγείας των Γυναικών (WHI), βρέθηκε μια σύνδεση μεταξύ της χρήσης συνδυασμένης θεραπείας ορμονικής και αυξημένου κινδύνου καρκίνου του μαστού – ένα εύρημα που υποστηρίχθηκε από μια άλλη δοκιμή ένα χρόνο αργότερα .Σύμφωνα με τον Δρ Ρόουαν Τ Chlebowski, του Λος Άντζελες Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών, τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών, οδήγησαν σε σημαντική μείωση της χρήσης της ορμονικής θεραπείας.

Ωστόσο, οι μελετητές επισημαίνουν ότι ενώ η θεραπεία συνδυασμού ορμονικής συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις δοκιμές αυτές, η χρήση των οιστρογόνων από μόνη της δεν ήταν. Στην πραγματικότητα, τα οιστρογόνα σχετίστηκαν με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και θανάτων.«Τα αποτελέσματα αυτά εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των δύο αυτών αγωγών για τον καρκίνο του μαστού», λένε οι ειδικοί επιστήμονες, εγκαινιάζοντας έναν νέο κύκλο ερευνών, για να εξακριβωθούν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών τους, αλλά και των επιστημονικών εικασιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

AstraZeneca: Νέο κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2

Κορωνοϊός εμβόλιο: 12 δις από την Παγκόσμια Τράπεζα

Gilead Sciences Ελλάς:Υπέγραψε συμφωνία με το ΙΦΕΤ για προμήθεια του remdesivir

Η Ελλάδα προμηθεύεται το remdesivir μετά την συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Gilead Sciences Ελλάς Μ.ΕΠΕ με το ΙΦΕΤ που εξασφαλίζει την ευρεία πρόσβαση στα κλινικά οφέλη σε κατάλληλους ασθενείς με COVID-19 στην χώρα μας.

Η διανομή εμβολίων COVID-19 δημιουργεί πολλαπλές προκλήσεις

Εμβόλια φαρμακευτικός εφοδιασμός: Καθώς οι κατασκευαστές προωθούν τη δοκιμή Φάσης ΙΙΙ πολλαπλών υποψηφίων εμβολίων COVID-19, οι βιομηχανίες και οι κυβερνητικές αρχές επικεντρώνονται στην τεράστια διανομή, το χειρισμό και τα συστήματα πληροφοριών που απαιτούνται για να υιοθετήσουν ζωτικά προληπτικά μέτρα σε κατάλληλους χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Σημαντικές επιπλοκές είναι ότι ορισμένα πολλά υποσχόμενα εμβόλια απαιτούν δύο λήψεις […]

Τα φάρμακα, η απόκρυψη γεύσης και η συνταγή επιτυχίας

Φάρμακα γεύση ασθενής: Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι πολλές δραστικές φαρμακευτικές ουσίες έχουν πικρή γεύση και ως εκ τούτου πρέπει να είναι καλυμμένες με γεύση για να βελτιώσουν την γευστικότητα και την αποδοχή για τον πληθυσμό των ασθενών. «Η γεύση είναι ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό που καθορίζει τη γευστικότητα των στοματικών μορφών δοσολογίας και τη συμμόρφωση του […]

Gilead Sciences Inc: Νέα θεραπεία για την  ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η Gilead Sciences Inc.:  (Nasdaq: GILD) και η Galapagos NV (Euronext & Nasdaq: GLPG) ανακοίνωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) προχώρησε στη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας για το Filgotinib (δισκία 200 mg και 100 mg), έναν άπαξ ημερησίως από του στόματος χορηγούμενο αναστολέα JAK1 για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ενεργού ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ) σε ενήλικους ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν ανεπαρκή ανταπόκριση ή δυσανεξία σε ένα ή περισσότερα τροποποιητικά της νόσου αντιρρευματικά φάρμακα (DMAR

Κορωνοϊός εμβόλιο Moderna: Θετικά αποτελέσματα στη β' φάση δοκιμών

Κορωνοϊός εμβόλιο Moderna: Ενθαρρυντικά είναι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Φάσης 2 των κλινικών δοκιμών του υποψήφιου εμβολίου της Moderna για τον κορωνοϊό, αφού, όπως φαίνεται, προκάλεσε την παραγωγή αντισωμάτων σε ηλικιωμένους και μόνο σε έναν εθελοντή παρενέργειες. Σαράντα εθελοντές, ηλικίας από 56 έως 70 ετών και μεγαλύτεροι που μετείχαν στη συγκεκριμένη μελέτη, έλαβαν ο καθένας […]