Πολιτική Φαρμάκoυ

Μηχανισμός Ανοικτών Δεδομένων Φαρμάκου & Υγείας στην Ελλάδα: Νέα μελέτη

Μηχανισμός Ανοικτών Δεδομένων Φαρμάκου & Υγείας στην Ελλάδα: Νέα μελέτη

Μηχανισμός Ανοικτών Δεδομένων Φαρμάκου & Υγείας στην Ελλάδα: Μελέτη για ύπαρξη ενός αξιόπιστου, διαφανούς μηχανισμού συγκέντρωσης και διάθεσης των δεδομένων που αφορούν στη χρήση των φαρμάκων.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2021, που διεξήχθη μεταξύ 13-16 Δεκεμβρίου, παρουσιάστηκε μελέτη για την υλοποίηση ενός μηχανισμού ανοικτών δεδομένων φαρμάκου & υγείας.

Η μελέτη αφορά στην υλοποίηση, τη διακυβέρνηση και το περιεχόμενο ενός μηχανισμού ανοικτών δεδομένων, με διαφορετικά επίπεδα διαβαθμισμένης πρόσβασης ανάλογα με το είδος των χρηστών. Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των κρίσιμων παραμέτρων για την εφαρμογή ενός αποδοτικού, βιώσιμου και πλήρως διαφανούς πλαισίου πρόσβασης σε δεδομένα φαρμάκου, με απόλυτο σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και του εμπορικού απορρήτου.

  • Η μελέτη απαντά στο πρόβλημα του κατακερματισμού των δεδομένων συνταγογράφησης, αναλύοντας τις προϋποθέσεις για την ταχεία υλοποίηση ενός μηχανισμού ανοικτών δεδομένων με το ελάχιστο δυνατό κόστος μέσω της αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών.
  • Είναι δεδομένο ότι η έλλειψη οργάνωσης της πληροφορίας, συνεπάγεται ένα τεράστιο κόστος για τον ασθενή, για το σύστημα υγείας και φαρμακευτικής φροντίδας, αλλά και για τη φαρμακοβιομηχανία μέσω του clawback και του αυξημένου ρίσκου κατά τον επιχειρηματικό τους προγραμματισμό.Απαντώντας στο πρόβλημα αυτό, η μελέτη στοχεύει στη διαμόρφωση ενός δομημένου περιβάλλοντος για την συνταγογράφηση, την συγκέντρωση και τη διάθεση των δεδομένων, επιτρέποντας την ανάπτυξη τεκμηριωμένων παρεμβάσεων στην υγεία και το φάρμακο.

Ταυτόχρονα, η υλοποίηση του μηχανισμού θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος ανοικτών δεδομένων με την συμμετοχή της Πολιτείας, της ερευνητικής-πανεπιστημιακής κοινότητας, των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των εταιρειών ανάπτυξης λογισμικού και συμβουλευτικών υπηρεσιών στο χώρο του φαρμάκου και της υγείας.Στην συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση της μελέτης από τον κ. Στεφανόπουλο της εταιρείας αναλύσεων Reformed, συμμετείχαν η κα Ν. Τσούμα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, η κα Δ. Ιωάννου εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Αξιολογήσεων, ο κ. Κ. Αθανασάκης, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η κ. Ζ. Στεφανίδου, Head international market access της εταιρείας ELPEN και ο κ. Κακουλίδης, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Πληροφορικής Υγείας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης κατέστη σαφές ότι ο προσδιορισμός των πραγματικών αναγκών των ασθενών, η βιώσιμη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η καταπολέμηση της σπατάλης και ο εξορθολογισμός των υπερβολικών επιστροφών, είναι αδύνατο να επιτευχθούν χωρίς την ύπαρξη ενός αξιόπιστου, διαφανούς μηχανισμού συγκέντρωσης και διάθεσης των δεδομένων που αφορούν στη χρήση των φαρμάκων. Ακόμη, διαπιστώθηκε η ανάγκη της ταχείας υλοποίησης του μηχανισμού αλλά και η ωριμότητα της πρότασης, σε σχέση με τις στρατηγικές επιλογές και την υγειονομική πολιτική της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Θεόδωρος Τρύφων στο healthweb: Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να δοθούν σε επενδύσεις με ανταποδοτικότητα

ΠΕΦ: Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε παράνομη πρακτική ψευδών συνταγογραφήσεων

Επενδύσεις 1,2 δισ.ευρώ την επόμενη πενταετία από την φαρμακοβιομηχανία

Θ. Τρύφων: Η ενίσχυση της βιομηχανίας και η προσέλκυση επενδύσεων εγγυώνται βιώσιμη ανάπτυξη για όλους

Θ. Τρύφων: Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ευρωπαϊκό παραγωγικό και ερευνητικό κέντρο για τη φαρμακοβιομηχανία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων το χάπι της Pfizer για τον κορωνοϊό

EMA Pfizer χάπι: Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε υπό όρους σήμερα τη χρήση του αντιικού χαπιού COVID-19 της Pfizer Inc για τη θεραπεία ενηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

Η BDSI ανακοίνωσε την κυκλοφορία του 1ου πόσιμου φαρμάκου για τη θεραπεία της ημικρανίας

BDSI: Το ELYXYB είναι το πρώτο και μοναδικό εγκεκριμένο από τον FDA έτοιμο προς χρήση πόσιμο διάλυμα για την θεραπεία της οξείας ημικρανίας, με ή χωρίς αύρα, σε ενήλικες. Η BDSI σκοπεύει να κυκλοφορήσει το ELYXYB εντός του επόμενου μήνα.

Nέα εποχή στην μάχη κατά της ελονοσίας και ο ρόλος της τεχνολογίας mRNA

Η ελονοσία προκαλείται από την μετάδοση παράσιτου (πλασμώδιο) στο αίμα μετά από δήγμα μολυσμένου κουνουπιού. Η ελονοσία ήταν ενδημική στην Ελλάδα μέχρι και το 1960, ενώ μέσω εντατικού προγράμματος εκρίζωσης της νόσου η Ελλάδα κηρύχθηκε ελεύθερη ελονοσίας το 1974.

Το Πακιστάν εγκαινιάζει εκστρατεία κατά της πολιομυελίτιδας

Πακιστάν πολιομυελίτιδα: Το Πακιστάν εδώ και 25 χρόνια πραγματοποιεί τακτικές εκστρατείες εμβολιασμού, στις οποίες οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για να δώσουν τη δόση κατά της πολιομυελίτιδας στα παιδιά.

Δύο ολοκαίνουργια χάπια COVID-19 κατά της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονται σε έλλειψη

Ενώ λιγότεροι ασθενείς με COVID-19 χρειάζονται πλέον εντατική θεραπεία, η αύξηση ωθεί τα νοσοκομεία σε οριακό σημείο. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την απειλή, το χάπι της Pfizer έφτασε ακριβώς στην ώρα του, είπε ο Schrank. «Δεν πρόκειται να ανατρέψει την παλίρροια στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, αλλά θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει να μετριαστεί ο αντίκτυπος στα νοσοκομεία», είπε.