Πολιτική Φαρμάκoυ

Κορωνοϊός μόλυνση πανδημία: Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις

Κορωνοϊός μόλυνση πανδημία: Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις

Η ιατρική έχει δύο πράγματα να προσφέρει όταν οι ιογενείς πανδημίες χτυπήσουν: εμβόλια και θεραπευτικά σχήματα.

Κορωνοϊός μόλυνση πανδημία: Η ιατρική έχει δύο πράγματα να προσφέρει όταν οι ιογενείς πανδημίες χτυπήσουν: εμβόλια και θεραπευτικά σχήματα. Αν και είναι δύσκολο να υποτιμηθεί ο ευγενής στόχος της ταχείας ανάπτυξης και διάθεσης ασφαλών εμβολίων που μειώνουν αποτελεσματικά τη σοβαρότητα της νόσου, και ενδεχομένως ακόμη και τα ποσοστά μόλυνσης, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι θεραπευτικές επιλογές για το COVID-19 έχουν υποτιμηθεί. Παρόλο που είναι δύσκολο να βρεθούν καλές εκτιμήσεις για το πόση χρηματοδότηση έχει διατεθεί για κάθε στρατηγική, είναι μάλλον δίκαιο να πούμε ότι η έγκριση νέων φαρμάκων για το COVID-19 έχει μεγάλο ενδιαφέρον. 

Μερικά ιατρικά ιδρύματα έχουν εξετάσει πολύ καλά τα υπάρχοντα και φθηνά φάρμακα που είναι ήδη διαθέσιμα και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον SARS. Ένα τέτοιο μέρος είναι η Νιγηρία, ειδική στο Λάγος και τον Karu / Jos. Η ομάδα του αντίστοιχου συγγραφέα Olufemi Emmanuel Babalola, από το Τμήμα Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Bingham, δημοσίευσε πρόσφατα ένα έγγραφο στο medRxiv στο οποίο δείχνουν ότι η ιβερμεκτίνη έχει σαφές κλινικό όφελος για το COVID-19. Όπως και το αμφιλεγόμενο φάρμακο υδροξυχλωροκίνη, η ιβερμεκτίνη ήταν ένα φάρμακο μάχης που είναι συχνά στις ειδήσεις.

Η ιβερμεκτίνη χρησιμοποιείται ευρέως και με ασφάλεια σε πολλά αφρικανικά έθνη για τη θεραπεία της οφθαλμικής ογκοκέρσης. Όπως και τόσα πολλά σημαντικά φάρμακα, η ιβερμεκτίνη έχει ένα ευρύ φάσμα βιολογικής δραστηριότητας. Είναι αντιπαρασιτικό, αντιβακτηριακό και αντιικό για αρκετούς ιούς RNA. Σε in-vitro μελέτες, η ιβερμεκτίνη έδωσε 5.000 φορές μείωση του SARS-CoV-2 σε διαφορετικά είδη κυττάρων, που προκύπτει από την αναστολή της εξαρτώμενης από RNA πολυμεράση RNA, την κατάργηση της ετεροδιμερούς μεταφοράς πυρηνικής εισαγωγής -S / β1 του SARS-CoV- 2 από το κυτοσόλιο στον πυρήνα, ή αναστολή της μετάφρασης της ιικής mRNA πρωτεΐνης.

Το κύριο πρόβλημα με την ιβερμεκτίνη ήταν παραδοσιακά ότι δεν ήταν καλός παίκτης στο silico. Κινητικές προσομοιώσεις από βοοειδή που χρησιμοποιούν 10 φορές υψηλότερη δόση από ό, τι χρησιμοποιήθηκε in vitro, απέτυχαν να αποδώσουν αρκετά υψηλές προσομοιώσεις in vivo συγκεντρώσεις φαρμάκου για να επιτύχουν την τιμή IC50 (50% ανασταλτική συγκέντρωση) των 2,4uM που απαιτήθηκε για in-vitro αναστολή.

Από την άλλη πλευρά, μεταγενέστερες προσομοιώσεις με ανθρώπινη φαρμακοκινητική με τη σειρά τους προέβλεπαν 10 φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις από την αναφερόμενη EC50 (αποτελεσματική συγκέντρωση 50%). Η ιβερμεκτίνη είναι εξαιρετικά λιπόφιλη, έχει μεγάλη ημιζωή περίπου 85 ώρες και μεγάλη κατανομή όγκου, υποδεικνύοντας προτιμησιακή συσσώρευση πνευμόνων και ιστών. Φαρμακοδυναμικά, η ιβερμεκτίνη είναι γνωστό ότι αναστέλλει αρκετές σημαντικές κυτοκίνες με δοσοεξαρτώμενο τρόπο.

Μια άλλη σημαντική και έγκαιρη ανασκόπηση της αναδυόμενης αποτελεσματικότητας της ιβερμεκτίνης δημοσιεύθηκε μόλις χθες στο Frontiers in Pharmacology . Μεταξύ των συγγραφέων της εφημερίδας είναι ο Paul Marik, ο οποίος δημιούργησε το Front Line COVID-19 Critical Care Alliance (FLCCC) νωρίτερα φέτος για να εντοπίσει θεραπείες για το SARS-CoV-2. Η εργασία περιγράφει επιτυχημένες θεραπείες και προφύλαξη για το COVID-19 χρησιμοποιώντας ιβερμεκτίνη σε “φυσικά πειράματα” και δοκιμές στη Νότια Αμερική, το Μπελίζ, τη Μακεδονία και το Ουτάρ Πραντές, μεταξύ άλλων. Ενώ πολλές από αυτές τις δοκιμές έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά με κριτές, η πλειονότητα εξακολουθεί να βρίσκεται σε διακομιστές προεκτύπωσης ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε συλλογές ανέκδοτων που δεν έχουν ακόμη καταγραφεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μακροχρόνιες επιπτώσεις προσβολής από κορωνοϊό

Παράταση και αυστηροποίηση των lockdowns στην Ευρώπη

Πιθανή αιτία λοίμωξης covid-19 συμπτώματα στο πεπτικό - γαστρεντερικό συστημα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Η αύξηση των τιμών τροπονίνης στον ορό σε ασθενείς με βαριά λοίμωξη COVID-19

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό European Heart Journal (DOI: 10.1093/eurheartj/ehab075) παρατηρήθηκε ότι το 54% των ασθενών που ανέρρωσαν από σοβαρή COVID 19 λοίμωξη και είχαν αυξημένες τιμές τροπονίνης κατά τη νοσηλεία τους, είχαναπεικονιστικά ευρήματα ισχαιμικών ή ινωτικών αλλοιώσεων σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς (CMR).

Τελ Αβίβ: Η 1η συναυλία μόνο για εμβολιασμένους είναι γεγονός

Κορωνοϊός Ισραήλ: Οι παρευρισκόμενοι υποχρεώθηκαν να παρουσιάσουν ένα «πράσινο διαβατήριο», ένα πιστοποιητικό επικυρωμένο από τις κρατικές αρχές το οποίο δείχνει ότι είχαν λάβει και τις δύο δόσεις ενός εμβολίου περισσότερο από μια εβδομάδα πριν την εκδήλωση ή ότι είχαν αναρρώσει από την Covid-19 και θεωρούνται ότι έχουν ανοσία.

Η J&J ορίζει σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια για την ετυμηγορία Talc

Johnson & Johnson: Η Johnson & Johnson αγωνίζεται εδώ και χρόνια εναντίον αγωγών που ισχυρίζονται ότι οι σκόνες τάλκης προκαλούν καρκίνο, αλλά τώρα οι επενδυτές έχουν την αίσθηση του τι θα μπορούσε να κοστίσει η διαφορά για τον γίγαντα των ναρκωτικών. Και είναι περίπου διπλάσιο από ό, τι είχε καταλάβει η J&J πέρυσι.

Η AstraZeneca ίσως παραδώσει στην ΕΕ λιγότερα από τα μισά συμφωνημένα εμβόλια

Κορωνοϊός εμβόλια: Αυτό το έλλειμμα, το οποίο δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι τώρα, έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη μείωση των παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο, και ενδέχεται να πλήξει τις προσδοκίες της ΕΕ ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού.

Στη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα τα δισκία κλαδριβίνης

Δισκία κλαδριβίνης: Στη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα. Στη θετική λίστα φαρμάκων της Ελλάδας περιλαμβάνεται πλέον η πρώτη βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας. Τα δισκία κλαδριβίνης διαθέτουν αποδεδειγμένη κλινική αποτελεσματικότητα έως και 4 έτη με μέγιστη διάρκεια θεραπείας τις 20 ημέρες σε διάστημα 2 ετών 

Πιο αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca αν η δέυτερη δόση χορηγηθεί μετά από τρεις μήνες

Εμβόλιο Κορωνοϊού: Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξε η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι πιο αποτελεσματικό εφόσον η δεύτερη δόση του χορηγηθεί τρεις μήνες μετά την πρώτη, αντί για έξι εβδομάδες.