Πολιτική Φαρμάκoυ

Johnson & Johnson Εμβόλιο: Προσωρινή παύση χορήγησής του στις ΗΠΑ μετά από σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων

Johnson & Johnson Εμβόλιο: Προσωρινή παύση χορήγησής του στις ΗΠΑ μετά από σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων

Johnson & Johnson Εμβόλιο: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ αναφορικά με τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson. Όπως έγινε γνωστό οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας ζητούν να ανασταλλεί προσωρινά η χρήση του, μετά από έξι περιστατικά θρομβώσεων, που εμφανίστηκαν περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ συνιστούν να ανασταλλεί η χρήση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson στις ΗΠΑ μετά από έξι αναφερόμενες περιπτώσεις θρομβώσεων. Και τα έξι περιστατικά αφορούν γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών. Πρόκειται για έξι περιπτώσεις ανεπιθύμητης αντίδρασης στο εμβόλιο μεταξύ των περίπου 6,8 εκατομμυρίων Αμερικανών των Ηνωμένων Πολιτειών που έλαβαν το εμβόλιο Johnson & Johnson της μιας δόσης.

 

“Γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάνει το εμβόλιο και πιθανότατα ανησυχούν πολύ. Για τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο περισσότερο από ένα μήνα πριν, ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός αυτή τη στιγμή”, δήλωσε η Δρ Anne Schuchat, αναπληρώτρια διευθύντρια του CDC και συμπλήρωσε: “Τα άτομα που έλαβαν πρόσφατα το εμβόλιο – δηλαδή τις τελευταίες δύο εβδομάδες – να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να αναζητούν συμπτώματα. Εάν λάβατε το εμβόλιο και εμφανίσετε σοβαρούς πονοκεφάλους, κοιλιακό άλγος, πόνο στα πόδια ή δύσπνοια, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον αρμόδιο φορέα υγειονομικής περίθαλψης”.

Αρκετές Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των Τέξας, Μέριλαντ και Μισσούρι, έχουν ήδη εκδώσει οδηγίες στους παρόχους εμβολιασμών να σταματήσουν τη χρήση του εμβολίου Johnson & Johnson, διατηρώντας παράλληλα τα εμβόλια στις κατάλληλες συνθήκες. Την ίδια στιγμή, στη Νέα Υόρκη, όλοι όσοι είχαν ραντεβού σήμερα – Τρίτη, 13/04 – για το εμβόλιο της Johnson & Johnson σε κρατικούς φορείς εμβολιασμού θα λάβουν το εμβόλιο της Pfizer αντ’ αυτού, δήλωσε η κρατικός επίτροπος υγείας και προσέθεσε: “Το τμήμα υγείας του Νιου Τζέρσεϋ θα συνεργαστεί με όλους τους χώρους εμβολιασμού για να βοηθήσει στην αναδιάταξη των ραντεβού και να κάνει ρυθμίσεις για τη χορήγηση ενός από τα άλλα δύο εμβόλια”.

Σε κοινή τους δήλωση CDC και FDA αναφέρουν ότι συνιστούν προληπτικά την παύση της χρήσης του συγκεκριμένου εμβολίου. Ειδικότερα, «το CDC θα συγκαλέσει συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πρακτικών Ανοσοποίησης (ACIP) την Τετάρτη για να επανεξετάσει περαιτέρω αυτές τις περιπτώσεις και να αξιολογήσει τη δυνητική τους σημασία. Η FDA θα επανεξετάσει αυτήν την ανάλυση καθώς διερευνά επίσης τα εν λόγω περιστατικά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός 13/04 – 4.033 νέα κρούσματα – 93 νεκροί – 802 διασωληνωμένοι

Από 21 Απριλίου ο εμβολιασμός εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση

Πως μπορεί ένα εμβόλιο για την COVΙD να προκαλεί θρομβώσεις;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

EFPIA: Είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να συνεχίσει να προασπίζεται την ιατρική καινοτομία

EFPIA: Από την αρχή της κρίσης, η Ευρώπη αποτέλεσε ένα «μηχανοστάσιο» έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας πάνω στην καταπολέμηση της COVID19. Η λύση που δόθηκε και βασίζεται στην έρευνα μας έδωσε τα εργαλεία για την καταπολέμηση της πανδημίας. Μια απάντηση βασισμένη σε ένα πλαίσιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας που ενθάρρυνε τις καινοτόμες βιομηχανίες να εξερευνήσουν αυτές τις νέες τεχνολογίες. Αναγνωρίζοντας τη ζωτική σημασία αυτών των εργαλείων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 29 Απριλίου 2021 ψήφισε κατά της άρσης των πατεντών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέμεινε σταθερή στην στήριξη της καινοτομίας ως βασικό όπλο για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Κίνηση-έκπληξη από Μπάιντεν: “Να καταργηθεί η πατέντα των εμβολίων”

«Μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να στηρίξει την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια.

Ενώ τα εμβόλια βοηθούν στη μείωση της πανδημίας, χρειάζονται ευκολότερες και καλύτερες θεραπείες,

Tα φάρμακα παρέχουν εργαστηριακές εκδόσεις που μπορούν να βοηθήσουν αμέσως. Οι συνδυασμοί αντισωμάτων χρησιμοποιούνται τώρα, επειδή ορισμένες παραλλαγές ιών μπορούν να ξεφύγουν μεμονωμένες.

ΣΦΕΕ καμπάνια Π.Ο.Υ.: Τα εμβόλια μας φέρνουν πιο κοντά

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού - που γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και φέτος την εβδομάδα 26 Απριλίου-2 Μαΐου 2021- στοχεύει στην ευαισθητοποίηση γύρω από τη χρήση εμβολίων για την προστασία των ατόμων κάθε ηλικίας από διάφορες ασθένειες.

Λετονία: Ουρές από 30άρηδες για ένα εμβόλιο της AstraZeneca

Λετονία: Ουρές – όχι για τεστ κατά του κορωνοϊού – αλλά για το εμβόλιο της AstraZeneca σχημάτισαν από το πρωί οι 30άρηδες στη Λετονία, μετά την απόφαση των αρχών της βαλτικής χώρας να προσφέρουν το εν λόγω σκεύασμα σε όποιον το επιθυμεί, καθώς η άρνηση πολλών ηλικιωμένων να το λάβουν έχει δημιουργήσει μεγάλα αποθέματα.

PIF : Δέσμευση Φιλίππου για αξιολόγηση φαρμάκων μέχρι 8 μήνες

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ του Κου Φιλίππου, Προέδρου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων και Προέδρου του ΕΟΦ και εκπροσώπων του PhRMA Innovation Forum (PIF) την 8η Μαρτίου 2021.