Πολιτική Φαρμάκoυ

Ισραήλ τέταρτη δόση εμβόλιο: Πολλοί γιατροί αντιδρούν στην 4η δόση και ζητούν περισσότερα στοιχεία

Ισραήλ τέταρτη δόση εμβόλιο: Πολλοί γιατροί αντιδρούν στην 4η δόση και ζητούν περισσότερα στοιχεία

Ισραήλ τέταρτη δόση εμβόλιο: Σε αντίθεση με την απόφαση για την εφαρμογή της τρίτης δόσης, η οποία έτυχε ευρείας έγκρισης, αυτή η σύσταση αμφισβητείται από ορισμένους στην ιατρική κοινότητα λόγω έλλειψης αρκετών δεδομένων.

Η σύσταση της ισραηλινής επιτροπής για τη χορήγηση του τέταρτης δόσης εμβολίου σε άτομα άνω των 60 ετών αντιμετωπίζεται με χλιαρή ανταπόκριση από ορισμένους ιατρικούς της χώρας, οι οποίοι πιστεύουν ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. “Υποστήριξα τη σύσταση για ενισχυτική δόση τον Ιούλιο. Αλλά εκείνη τη φορά είχαμε καλύτερα στοιχεία. Σήμερα, δεν έχουμε ακόμη αρκετά στοιχεία”, δήλωσε ο Δρ. Dror Mevorach, επικεφαλής του τμήματος κορωνοϊού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah Ein Kare στην Ιερουσαλήμ. “Νομίζω ότι υπάρχει μια μεγάλη ερώτηση σχετικά με τον αντίκτυπο αυτού του τέταρτου ενισχυτή. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει. Σε αντίθεση με την απόφαση για την εφαρμογή της τρίτης δόσης, η οποία έτυχε ευρείας έγκρισης, αυτή η σύσταση αμφισβητείται από ορισμένους στην ιατρική κοινότητα. Θα έλεγα ότι έλαβα δεκάδες τηλεφωνήματα τόσο από γιατρούς όσο και από επιστήμονες που μου είπαν ότι πιστεύουμε το ίδιο, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για να δώσουμε τέταρτη δόση προς το παρόν”, είπε.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ χαιρετίζει τη σύσταση για 4η δόση

Η σύσταση για τέταρτη δόση σε άτομα άνω των 60 ετών, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έγινε με βάση τις ανησυχίες για μείωση της ανοσίας των τριών εμβολίων που έχουν ήδη χορηγηθεί, σε συνδυασμό με την πιθανή απειλή μιας επιδημίας Omicron που παρατηρείται σε άλλες χώρες. “Η τιμή θα είναι υψηλότερη εάν δεν εμβολιασθούμε”, είπε ο Μπόαζ Λεβ, επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής, στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση της επιτροπής. Η σύσταση χαιρετίστηκε επίσης από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Naftali Bennett, ο οποίος την χαρακτήρισε ως “εξαιρετικά νέα που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε το κύμα με την παραλλαγή Omicron που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.” 

Αυτή τη στιγμή εξετάζεται από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, Nachman Ash. Εάν εγκριθεί, το Ισραήλ θα γίνει η πρώτη χώρα που θα χορηγήσει τέταρτη δόση σε ορισμένους από τους πολίτες του. Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένες αναφορές ότι ο Ash μπορεί να καθυστερεί ενώ εξέταζε πληροφορίες από τη Βρετανία που δείχνουν ότι το Omicron οδηγεί σε λιγότερο σοβαρή ασθένεια από την παραλλαγή Delta. Ο Δρ. Ρον Ντάγκαν, καθηγητής παιδιατρικής και μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev και μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων, αναγνώρισε ότι η σύσταση δεν βασίστηκε σε δεδομένα των αποτελεσμάτων της τέταρτης δόσης επειδή δεν υπάρχουν δεδομένα.

Ο Cyrille Cohen, επικεφαλής του εργαστηρίου ανοσοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan, είπε ότι κατανοεί πώς η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμά της και ότι όλα ήταν σχετικά με τη διαχείριση κινδύνου: “Βλέπουμε πώς [η Omicron] αναπτύσσεται σε άλλες χώρες και φοβόμαστε ότι κάποια στιγμή θα εκραγούν κρούσματα στο Ισραήλ. Και τότε μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου τα ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα δεν προστατεύονται αρκετά”. Το πρόβλημα, είπε ο Κοέν, “είναι ότι δεν έχουμε πολλά δεδομένα, και εκεί νομίζω ότι είναι καλό που συγκεντρώνουμε αυτήν τη στιγμή λίγα περισσότερα δεδομένα.” Ο Κοέν είπε ότι ήθελε να καταστήσει σαφές ότι δεν θα σκεφτόταν να πει σε κάποιον να μην πάρει την τέταρτη δόση εμβολίου. Όπως και πολλοί ακόμη γιατροί, ωστόσο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν περισσότερα στοιχεία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ίσως η τρίτη δόση παρατείνει την πανδημία σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ξεκινά η τέταρτη δόση εμβολίου για άνω των 60 και υγειονομικούς στο Ισραήλ

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο για την ένταξη των ΗΠΑ στην κόκκινη λίστα ταξιδιών του Ισραήλ

Το Ισραήλ καταγράφει τον πρώτο θάνατο ασθενούς με παραλλαγή Όμικρον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων το χάπι της Pfizer για τον κορωνοϊό

EMA Pfizer χάπι: Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε υπό όρους σήμερα τη χρήση του αντιικού χαπιού COVID-19 της Pfizer Inc για τη θεραπεία ενηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

Η BDSI ανακοίνωσε την κυκλοφορία του 1ου πόσιμου φαρμάκου για τη θεραπεία της ημικρανίας

BDSI: Το ELYXYB είναι το πρώτο και μοναδικό εγκεκριμένο από τον FDA έτοιμο προς χρήση πόσιμο διάλυμα για την θεραπεία της οξείας ημικρανίας, με ή χωρίς αύρα, σε ενήλικες. Η BDSI σκοπεύει να κυκλοφορήσει το ELYXYB εντός του επόμενου μήνα.

Nέα εποχή στην μάχη κατά της ελονοσίας και ο ρόλος της τεχνολογίας mRNA

Η ελονοσία προκαλείται από την μετάδοση παράσιτου (πλασμώδιο) στο αίμα μετά από δήγμα μολυσμένου κουνουπιού. Η ελονοσία ήταν ενδημική στην Ελλάδα μέχρι και το 1960, ενώ μέσω εντατικού προγράμματος εκρίζωσης της νόσου η Ελλάδα κηρύχθηκε ελεύθερη ελονοσίας το 1974.

Το Πακιστάν εγκαινιάζει εκστρατεία κατά της πολιομυελίτιδας

Πακιστάν πολιομυελίτιδα: Το Πακιστάν εδώ και 25 χρόνια πραγματοποιεί τακτικές εκστρατείες εμβολιασμού, στις οποίες οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για να δώσουν τη δόση κατά της πολιομυελίτιδας στα παιδιά.

Δύο ολοκαίνουργια χάπια COVID-19 κατά της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονται σε έλλειψη

Ενώ λιγότεροι ασθενείς με COVID-19 χρειάζονται πλέον εντατική θεραπεία, η αύξηση ωθεί τα νοσοκομεία σε οριακό σημείο. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την απειλή, το χάπι της Pfizer έφτασε ακριβώς στην ώρα του, είπε ο Schrank. «Δεν πρόκειται να ανατρέψει την παλίρροια στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, αλλά θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει να μετριαστεί ο αντίκτυπος στα νοσοκομεία», είπε.