Πολιτική Φαρμάκoυ

Η ερτουγλιφλοζίνη επιτυγχάνει μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε διαβητικούς

Η ερτουγλιφλοζίνη επιτυγχάνει μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε διαβητικούς

Η ερτουγλιφλοζίνη επιτυγχάνει τους στόχους μείωσης της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε διαβητικούς ασθενείς σε 2 μελέτες.

Η ερτουγλιφλοζίνη, ο υπό διερεύνηση αναστολέας SGLT2 (αναστολέας συν-μεταφορέα νατρίου – γλυκόζης), πέτυχε τον κύριο στόχο δύο μελετών Φάσης 3, που ήταν τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, με αποτέλεσμα οι μελέτες να τερματιστούν πρόωρα. Τα αποτελέσματα των μελετών παρουσιαστήκαν στο 77ο Επιστημονικό Συνέδριο της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ADA), που διεξήχθη στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, μεταξύ 9 και 13 Ιουνίου 2017.

Στην μελέτη VERTIS SITA, η ερτουγλιφλοζίνη χορηγήθηκε σε δοσολογίες 5 και 15 mg σε συνδυασμό με σιταγλιπτίνη, επιτυγχάνοντας τον κύριο στόχο της μελέτης που ήταν η μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, με αποτέλεσμα η μελέτη να τερματιστεί πρόωρα. Οι μειώσεις που επιτεύχθηκαν ήταν 1,6% και 1,7% αντίστοιχα για τις δυο δοσολογίες της ερτουγλιφλοζίνης, ενώ οι ασθενείς που λάμβαναν σιταγλιπτίνη σε συνδυασμό με εικονικό φάρμακο είχαν οριακή μείωση της τάξης του 0,4%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επιτεύχθηκε και ο δευτερεύων στόχος της μελέτης, καθώς σημαντικός αριθμός ασθενών στους οποίους συγχορηγήθηκε ερτουγλιφλοζίνη με σιταγλιπτίνη, παρουσίασαν μείωση των επιπέδων της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης τους κάτω από το 7%, που είναι το συνιστώμενο όριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διαβήτη – ADA.

Παράλληλα και στην μελέτη VERTIS MET, ο συνδυασμός ετουγλιφλοζίνης με μετφορμίνη ξεπέρασε κατά πολύ τον συνδυασμό εικονικού φαρμάκου με μετφορμίνη, σε ασθενείς που είχαν λάβει μόνο μετφορμίνη, επιτυγχάνοντας τον κύριο στόχο της μελέτης, με αποτέλεσμα κι αυτή να τερματιστεί πρόωρα. Οι ασθενείς που έλαβαν τον συνδυασμό 5mg ερτουγλιφλοζίνης με μετφορμίνη παρουσίασαν μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης τους κατά 0,7%, ενώ αυτοί που έλαβαν 15 mg ερτουγλιφλοζίνη με μετφορμίνη παρουσίασαν μείωση 0,9%. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο συνδυασμός εικονικού φαρμάκου με μετφορμίνη δεν έδωσε καμία μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, ενώ και εδώ επετεύχθη ο δευτερεύων στόχος της μελέτης καθώς ο συνδυασμός ερτουγλιφλοζίνης – μετφορμίνης μείωσε την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από το 7%.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η χρήση της ερτουγλιφλοζίνης είχε σαν παράλληλο αποτέλεσμα και στις δύο μελέτες τη μείωση του σωματικού βάρους και της αρτηριακής πίεση, μειώσεις που ήταν συναφείς και συστηματικές, όπως είχε παρατηρηθεί και σε άλλες παρόμοιες μελέτες στο παρελθόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η Moderna υποβάλλει το εμβόλιο για έγκριση

70% επιτυχία για το νέο εμβόλιο της Οξφόρδης

Μπουρλά: Το εμβόλιο θα διανεμηθεί αμέσως μετά την έγκριση του

Μπουρλά pfizer: Το εμβόλιο θα διανεμηθεί αμέσως μετά την έγκριση του. Ο Albert Bourla δήλωσε στο Sky News ότι η ανακάλυψη της αποτελεσματικότητας του εμβολίου  ήταν η “πιο λαμπρή μέρα” της ζωής του. Ο γενικός διευθυντής στη συνέντευξη που έδωσε στο δίκτυο Sky News είπε ότι η εταιρεία του θα υποβάλει αίτηση για άδεια από […]

Στιγμή ορόσημο στην ανάπτυξη του υποψήφιου εμβολίου της Moderna

Αυτή η ιδιαίτερα θετική εξέλιξη από την ενδιάμεση ανάλυση της Φάσης 3 της δοκιμής μας προσφέρει την πρώτη κλινική επικύρωση ότι το εμβόλιό μας μπορεί να αποτρέψει την μόλυνση από COVID-19 και να προλάβει την βαριάς μορφής νόσηση,» δήλωσε ο Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna.

Εμβόλιο στα αρχικά στάδια κλινικών δοκιμών ετοιμάζει Γερμανική φαρμακευτική εταιρεία

Το εμβόλιο της Curevac βρίσκεται επί του παρόντος στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών και δεν μπορεί ακόμα να προβλεφθεί εάν τελικά θα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Ούτε η ανάπτυξη του δραστικού συστατικού των εταιρειών Biontech και Pfizer έχει όμως ακόμη ολοκληρωθεί.