Πολιτική Φαρμάκoυ

Φάρμακα που περισσεύουν και καταλήγουν στα σκουπίδια

Φάρμακα που περισσεύουν και καταλήγουν στα σκουπίδια

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια πετιούνται κάθε χρόνο στα σκουπίδια στα νοσοκομεία των ΗΠΑ. Τα φάρμακα κατά του καρκίνου παρέχονται σε μεγάλες συσκευασίες και συνήθως περισσεύουν με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πληρώνουν ακριβά για κάτι που τελικά καταλήγει στον κάδο των αχρήστων!

Αμερικανοί ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 20 ακριβά φάρμακα κατά του καρκίνου που χορηγούνται με ένεση ή ενδοφλέβια στάγδην και απαιτούν δόσεις προσαρμοσμένες ανάλογα με το μέγεθος του σώματος του ασθενούς. Συχνά, οι συσκευασίες περιέχουν πολύ περισσότερο φάρμακο από αυτό που χρειάζονται οι ασθενείς και τα περισσεύματα πετιούνται στα σκουπίδια.

Φυσικά ακόμα και όταν ένα μεγάλο μέρος του φαρμάκου πηγαίνει στα σκουπίδια, οι ασθενείς πληρώνουν για το σύνολο του φιαλιδίου, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Peter Bach, διευθυντής του Κέντρου για την Πολιτική Υγείας στο Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη.

«Ξοδεύουν χρήματα και δεν έχουν κανένα όφελος» εξήγησε ο Bach. Οι ασθενείς και οι ασφαλιστικές εταιρείες πληρώνουν 1,8 δις δολάρια το χρόνο για τα φάρμακα που απλά περισσεύουν, αναφέρεται επίσης στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Association. Επίσης, ένα
επιπλέον 1 δις $ αφορά την σπατάλη που γίνεται από γιατρούς και νοσοκομεία.

Οι ερευνητές τονίζουν πως οι γιατροί θα πρέπει να επιλέγουν τις σωστές συσκευασίες και να συνδυάζουν διαφορετικού μεγέθους φιαλίδια για να έχουν την ακριβή ποσότητα φαρμάκου που χρειάζονται για τον εκάστοτε ασθενή κι έτσι να περιορίσουν τις απώλειες.

«Μία λύση για να αποφύγουμε την σπατάλη φαρμάκων και χρημάτων είναι να έχουν οι γιατροί στη διάθεσή τους περισσότερες επιλογές δοσολογίας» ανέφερε η Stacie Dusetzina, φαρμακευτική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Chapel Hill, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Οι περισσότερες επιλογές στη συσκευασία μπορεί επίσης να βοηθήσει με τις ελλείψεις φαρμάκων, πρόσθεσε ο Dr Yoram Unguru, ερευνητής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μ. Χρυσοχοΐδης: Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για επάρκεια φαρμάκων στην Ελλάδα

Ν. Γκογκοζώτου: Τα ορφανά φάρμακα χορηγούνται γρήγορα στους Έλληνες ασθενείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΟΠΥΥ: Έκτακτα μέτρα για πλημμυροπαθείς - Φάρμακα

ΕΟΠΥΥ: Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία έχει εξασφαλιτεί η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους στους πολίτες που είτε έχουν αποκλειστεί, είτε έχουν εγκαταλείψει τις οικίες τους.

ΦΣΘ: Στο κόκκινο παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων

ΦΣΘ: Στόχος όλων μας οφείλει να είναι η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στο αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο, τη στιγμή που το χρειάζονται και η προστασία της δημόσιας υγείας.