Πολιτική Φαρμάκoυ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Κοινή αγορά εμβολίων κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Ευρωπαϊκή Ένωση: Κοινή αγορά εμβολίων κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι 27 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν ότι η HERA θα προμηθεύσει τα εμβόλια για λογαριασμό τους το συντομότερο δυνατό, ενώ οι ακριβείς διαδικασίες θα καθοριστούν με τα κράτη μέλη τις επόμενες ημέρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για τη συγκέντρωση των αγορών εμβολίου και θεραπείας για την ευλογιά των πιθήκων, με λεπτομέρειες που θα συμφωνηθούν τις επόμενες ημέρες. Η ώθηση, μέσω της Αρχής Έκτακτης Ανάγκης και Ετοιμότητας για την Υγεία (HERA), έρχεται καθώς ο οργανισμός ασθενειών της ΕΕ ανέφερε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων σε ανθρώπους παγκοσμίως στην τρέχουσα εξάπλωση είχε φτάσει τα 219. Η Βρετανία, πρώην μέλος της ΕΕ, έχει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, με 71, ακολουθούμενη από τις χώρες της ΕΕ, την Ισπανία, με 51 και την Πορτογαλία, με 37.

Ο εκπρόσωπος της επιτροπής για θέματα υγείας, Stefan De Keersmaecker, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι “η HERA όντως συνεργάζεται με τα κράτη μέλη και με τους κατασκευαστές για την προμήθεια εμβολίων και θεραπευτικών σκευασμάτων για την ευλογιά των πιθήκων”. Οι 27 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν ότι η HERA θα προμηθεύσει τα εμβόλια για λογαριασμό τους “το συντομότερο δυνατό”, είπε, προσθέτοντας: “Οι ακριβείς διαδικασίες θα καθοριστούν με τα κράτη μέλη τις επόμενες ημέρες”. Είπε ότι “δεν μπορούμε ωστόσο να σχολιάσουμε κανένα νούμερο”.

Ενώ η ΕΕ έχει ήδη αναλάβει έναν κεντρικό ρόλο ως συντονιστής και προαγοραστής δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά του COVID για τα κράτη μέλη της, ο De Keersmaecker είπε ότι η κατάσταση της ευλογιάς των πιθήκων ήταν διαφορετική. Ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων “θα περιοριστεί σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, καθώς η μεταδοτικότητα και ο κίνδυνος από τον ιό δεν είναι συγκρίσιμοι με την COVID”, είπε. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ανέφερε σε μια ενημέρωση την Πέμπτη ότι αν και ο αριθμός των κρουσμάτων έχει πενταπλασιαστεί από πριν από μια εβδομάδα, ο κίνδυνος μετάδοσης παραμένει πολύ χαμηλός.

Ενώ είναι ενδημική σε πολλά κράτη της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, κρούσματα ευλογιάς πιθήκων έχουν πλέον εντοπιστεί σε σχεδόν 20 άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και 11 χωρών της ΕΕ. Ενώ πολλές από τις περιπτώσεις έχουν συνδεθεί με άντρες που έκαναν σεξ με άντρες, οι ειδικοί είπαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι επρόκειτο για σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Μάλλον, φαίνεται να μεταδίδεται με στενή επαφή με μολυσμένο άτομο που έχει φουσκάλες στο δέρμα του. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με την ευλογιά αλλά πολύ λιγότερο σοβαρά και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής, Κ. Τριανταφυλλίδης, δίνει το γενετικό προφίλ των ιών της ευλογιάς, ανεμοβλογιάς και ευλογιάς των πιθήκων

Εντοπίστηκε «πολύ πιθανό» κρούσμα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων στη Φινλανδία

Το πρώτο «πιθανό» κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων βρέθηκε στην Καλιφόρνια

Aυξημένος κίνδυνος για τους άνδρες στην ομοφυλοφιλική και αμφιφυλόφιλη κοινότητα να μολυνθούν από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, λένε τα CDC

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΠΟΥ UNICEF : Τεράστιο έλλειμμα δόσεων εμβολίου, ενώ τα κρούσματα χολέρας αυξάνονται παγκοσμίως

Η Ζάμπια ζήτησε 3,3 εκατομμύρια δόσεις, αλλά έλαβε μόνο 1,9 εκατομμύρια δόσεις. Ο Τζόουνς δήλωσε ότι οι οργανισμοί που διαχειρίζονται το απόθεμα πρέπει να «δώσουν προτεραιότητα στα αιτήματα εκείνα που αναμένεται να σώσουν τις περισσότερες ζωές».

Φάρμακα: Αυξήσεις  στη συμμετοχή των ασφαλισμένων καταγγέλουν οι φαρμακοποιοί

 Έντονες και συνεχείς οι αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς για το νέο τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής στα γενόσημα από τις 12 Φεβρουαρίου .    Ο ΠΦΣ ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να αλλάξει το νόμο για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων. 

Κοπή πίτας ΣΦΕΕ: H επένδυση στην υγεία και την φαρμακευτική καινοτομία οδηγός για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας

Κοπή πίτας ΣΦΕΕ: Την πίτα έκοψε μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Υφυπουργό Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους.

ΣΦΕΕ: Αιφνιδιαστικά εξαιρέθηκαν από το clawback τα φθηνά φάρμακα

Πρόσθετο φορτίο επιστροφών στα υπόλοιπα φάρμακα που ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ κατ’ έτος προκαλεί η υποστήριξη των "φθηνών φαρμάκων", τονίζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). μεταξύ άλλων, σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Υγείας .