Πολιτική Φαρμάκoυ

Δ.Γιαννακόπουλος: Το υπ.Υγείας αντί να επιδοτεί θερμάστρες ας θωρακίσει τον πληθυσμό από τις ασθένειες

Δ.Γιαννακόπουλος: Το υπ.Υγείας αντί να επιδοτεί θερμάστρες ας θωρακίσει τον πληθυσμό από τις ασθένειες

Επικοινωνιακά το υπουργείο Υγείας “κόπτεται” για την πρόληψη; , αναρωτήθηκε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος-πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ , για να τονίσει μιλώντας για την φαρμακευτική δαπάνη και τα εμβόλια ότι’’ η κυβέρνηση κλείνει τον αντικαπνιστικό νόμο σε όλες τις πτώσεις και πιστεύει ότι έκανε το χρέος του; Όμως, αντί να επιδοτεί θερμάστρες, δεν είναι καλύτερο να κάνει κάτι για τη θωράκιση του πληθυσμού από τόσες ασθένειες; Η απάντηση είναι ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια τώρα’’.

Τα παραπάνω είπε ο πρόεδρος  του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος κατά την ομιλία του σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για το clawback από την ΠΕΦ και ΣΑΦΕΕ.

Αναλυτικότερα ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος είπε «Το γεγονός ότι είμαστε επτά χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή του clawback ως έκτακτου μέτρου, τα μνημονιακά προγράμματα έχουν τελειώσει επισήμως από τον περσινό Αύγουστο και η σημερινή ημερίδα έχει θέμα “clawback και φαρμακευτική δαπάνη”, δείχνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Η κατάσταση έχει κουράσει: την ίδια ακριβώς συζήτηση κάνουμε τα τελευταία χρόνια, καταθέτουμε ως φαρμακοβιομηχανία συνεχώς προτάσεις που μπορούν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο της φαρμακευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται, όμως δεν γίνεται τίποτα. Τι δείχνει αυτό; Ότι όλες οι κυβερνήσεις, και οι προηγούμενες και η σημερινή, έχουν αποδεχτεί μια λανθασμένη πολιτική ως “κανονικότητα”, για να μιλήσουμε και με όρους που αγαπά η κυβέρνηση της ΝΔ. Ακόμα χειρότερα, επιχειρείται να συσκοτιστεί ο χαρακτήρας του clawback που είναι ξεκάθαρα αντιαναπτυξιακός και να παρουσιαστεί σαν “επενδυτικό εργαλείο”. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει καμία στρατηγική από την κυβέρνηση να αλλάξει η καταχρηστική πολιτική παρά της προεκλογικές δεσμεύσεις

Επίσης, κατά την ομιλία του ο κ. Γιαννακόπουλος στάθηκε στα εξής μηνύματα: Δεν υπάρχει στρατηγική, Χρηματοδότηση από την Κοινωνική Πρόνοια, Ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια».

gianakopoylos Πηγή Φωτογραφίας : ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Δεν υπάρχει στρατηγική

Φέτος το clawback για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ, με την υπέρβαση να είναι συνεχής και ανεξέλεγκτη τα τελευταία χρόνια. Κατά τον πρόεδρο του ΣΑΦΕΕ, η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική να αλλάξει η κατάσταση και μάλιστα εμφανίζεται να απέχει από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Το ίδιο, βέβαια, συνέβαινε και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει καμία στρατηγική από την κυβέρνηση να αλλάξει αυτή η καταχρηστική πολιτική, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις που στην πράξη αποδεικνύονται ψεύτικες. Δύο παραδείγματα: οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος μας έλεγαν προεκλογικά ότι θα εξαφανίσουν το clawback. Αποδείχτηκε ψέμα. Ο κ. Οικονόμου ως τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, διαβεβαίωνε προεκλογικά ότι τα εμβόλια θα εξαιρεθούν από τη φαρμακευτική δαπάνηΕλπίζω να μην αποδειχτεί και αυτό ψέμα. Το αποτέλεσμα είναι φέτος να είμαστε αντιμέτωποι με ένα clawback τεράστιο, που μόνο για τον ΕΟΠΥΥ θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ. Η υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού είναι συνεχής και ανεξέλεγκτη. Μόνο η κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών υπολογίζεται πάνω από 300 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει δοθεί ούτε ευρώ για την αντίστοιχη ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης».

Χρηματοδότηση από την Κοινωνική Πρόνοια

«Η απρόσκοπτη πρόσβαση στο φάρμακο είναι δικαίωμα, όμως η πολιτεία οφείλει να χρηματοδοτεί την κοινωνική πολιτική που ασκεί και όχι να την “φορτώνει” στις πλάτες των επιχειρήσεων, όπως γίνεται τώρα» τόνισε Δημήτρης Γιαννακόπουλος και πρότεινε τη λύση του Ταμείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

«Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε το Ταμείο Κοινωνικής Πρόνοιας στο οποίο εντάσσονται τόσες πολλές και διαφορετικές παροχές. Κονδύλια που ξεπερνούν το 1 δισ. υπάρχουν στο Ταμείο Πρόνοιας: και από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από τον ΟΠΕΚΑ, ενώ από το 2020 θεσμοθετείται και νέο Ειδικό Αποθεματικό. Στο Ταμείο Πρόνοιας, λοιπόν, θα πρέπει να ενταχθούν και τα εμβόλια ως παροχή του τομέα υγείας».

Ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια

Επικεντρώνοντας, στη συνέχεια, στο θέμα των εμβολίων, ο κ. Γιαννακόπουλος ζήτησε τη θέσπιση ειδικού κονδυλίου για τους εμβολιασμούς και την εξαίρεσή τους από τη φαρμακευτική δαπάνη, προκειμένου να μπορεί να χαραχτεί και μια σοβαρή πολιτική πρόληψης.

«Ειδικό κονδύλι για τους εμβολιασμούς δεν υπάρχει σήμερα και οι φαρμακευτικές προσφέρουν στην ουσία δωρεάν τα εμβόλια στο σύστημα υγείας, αφού η δαπάνη επιστρέφει πίσω στις εταιρείες μέσω clawback. Ένα μπράβο όμως δεν ακούσαμε από την κυβέρνηση. Είναι άμεση ανάγκη τα εμβόλια να εξαιρεθούν από τη φαρμακευτική δαπάνη. Έχουμε ξαναπεί και συμφωνούμε όλοι, ότι τα εμβόλια είναι πρόληψη και όχι θεραπεία. Εκτός κι αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΟΣΑ κάνουν λάθος, όταν εντάσσουν τη δαπάνη των εμβολίων στην πρόληψη.

Επικοινωνιακά το υπουργείο Υγείας “κόπτεται” για την πρόληψη; Κλίνει τον αντικαπνιστικό νόμο σε όλες τις πτώσεις και πιστεύει ότι έκανε το χρέος του. Όμως, αντί να επιδοτεί θερμάστρες, δεν είναι καλύτερο να κάνει κάτι για τη θωράκιση του πληθυσμού από τόσες ασθένειες; Η απάντηση είναι ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια τώρα».

Ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ έκλεισε την ομιλία του απευθύνοντας το κρίσιμο ερώτημα στα συναρμόδια υπουργεία: γιατί για άλλους κλάδους κίνητρα βρίσκονται με ευκολία, ενώ για τον κλάδο του φαρμάκου όχι;

«Και ας μας πει επιτέλους η κυβέρνηση. Ποιος είναι υπεύθυνος ο κ. Κικίλιας ή ο κ. Σταϊκούρας; Δεν απαιτεί το υπουργείο Υγείας ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια ή αρνείται το υπουργείο Οικονομικών; Να ξέρουμε δηλαδή ποιος ευθύνεται για την όλη κατάσταση και να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Γιατί περί κοροϊδίας πρόκειται, όταν για άλλους κλάδους κίνητρα βρίσκονται εύκολα (π.χ. κατασκευές, τουρισμός, ενέργεια) και για τον πολυπαθή κλάδο του φαρμάκου όχι. Άκουσα ότι την ερώτηση για το πώς επιβιώνουμε. Τα προϊόντα που πουλάμε στην Ελλάδα είναι στο “κόκκινο”. Πουλάμε όμως ποιοτικά φάρμακα στα πέρατα της γης και έτσι κρατάμε τις επιχειρήσεις μας. Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να αποσύρουμε προϊόντα από την αγορά, γιατί το φάρμακο πρώτα από όλα είναι προϊόν με κοινωνικό χαρακτήρα. Όμως εκεί μας οδηγεί η κυβέρνηση, αν δεν αλλάξει άμεσα η κατάσταση. Κι αν νομίζετε ότι μπλοφάρουμε, θα εκπλαγείτε δυσάρεστα» τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Στις 11 Μαρτίου η απόφαση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Έγκριση στη χρήση κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron έδωσε ο ΕΜΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Η αύξηση των τιμών τροπονίνης στον ορό σε ασθενείς με βαριά λοίμωξη COVID-19

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό European Heart Journal (DOI: 10.1093/eurheartj/ehab075) παρατηρήθηκε ότι το 54% των ασθενών που ανέρρωσαν από σοβαρή COVID 19 λοίμωξη και είχαν αυξημένες τιμές τροπονίνης κατά τη νοσηλεία τους, είχαναπεικονιστικά ευρήματα ισχαιμικών ή ινωτικών αλλοιώσεων σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς (CMR).

Τελ Αβίβ: Η 1η συναυλία μόνο για εμβολιασμένους είναι γεγονός

Κορωνοϊός Ισραήλ: Οι παρευρισκόμενοι υποχρεώθηκαν να παρουσιάσουν ένα «πράσινο διαβατήριο», ένα πιστοποιητικό επικυρωμένο από τις κρατικές αρχές το οποίο δείχνει ότι είχαν λάβει και τις δύο δόσεις ενός εμβολίου περισσότερο από μια εβδομάδα πριν την εκδήλωση ή ότι είχαν αναρρώσει από την Covid-19 και θεωρούνται ότι έχουν ανοσία.

Η J&J ορίζει σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια για την ετυμηγορία Talc

Johnson & Johnson: Η Johnson & Johnson αγωνίζεται εδώ και χρόνια εναντίον αγωγών που ισχυρίζονται ότι οι σκόνες τάλκης προκαλούν καρκίνο, αλλά τώρα οι επενδυτές έχουν την αίσθηση του τι θα μπορούσε να κοστίσει η διαφορά για τον γίγαντα των ναρκωτικών. Και είναι περίπου διπλάσιο από ό, τι είχε καταλάβει η J&J πέρυσι.

Η AstraZeneca ίσως παραδώσει στην ΕΕ λιγότερα από τα μισά συμφωνημένα εμβόλια

Κορωνοϊός εμβόλια: Αυτό το έλλειμμα, το οποίο δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι τώρα, έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη μείωση των παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο, και ενδέχεται να πλήξει τις προσδοκίες της ΕΕ ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού.

Στη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα τα δισκία κλαδριβίνης

Δισκία κλαδριβίνης: Στη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα. Στη θετική λίστα φαρμάκων της Ελλάδας περιλαμβάνεται πλέον η πρώτη βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας. Τα δισκία κλαδριβίνης διαθέτουν αποδεδειγμένη κλινική αποτελεσματικότητα έως και 4 έτη με μέγιστη διάρκεια θεραπείας τις 20 ημέρες σε διάστημα 2 ετών 

Πιο αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca αν η δέυτερη δόση χορηγηθεί μετά από τρεις μήνες

Εμβόλιο Κορωνοϊού: Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξε η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι πιο αποτελεσματικό εφόσον η δεύτερη δόση του χορηγηθεί τρεις μήνες μετά την πρώτη, αντί για έξι εβδομάδες.