Πολιτική Φαρμάκoυ

Απειλητικές οι διαστάσεις των fake news για τον κοροναϊό

Απειλητικές οι διαστάσεις των fake news για τον κοροναϊό

Από τις αμφίβολες θεραπείες, κάπνισμα τσιγάρων έως την αποτροπή του COVID-19, η παραπληροφόρηση που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο σχετικά με τον κοροναϊό ήταν τεράστια, σύμφωνα με έκθεση πέντε ευρωπαϊκών οργανισμών ελέγχου γεγονότων, συμπεριλαμβανομένου του AFP.

Καθώς ο ιός έφτασε στο αποκορύφωμά του σε ολόκληρη την Ευρώπη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, «ψευδείς και μερικές φορές επικίνδυνες συμβουλές για υποτιθέμενες θεραπείες» εξαπλώθηκαν γρήγορα, από γαργάρες με ξίδι έως πόσιμο απολυμαντικό, ανέφερε η ανάλυση, η οποία καλύπτει το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Οι θεωρίες συνωμοσίας έτρεξαν επίσης άγρια, ανέφεραν οι συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένου του ότι ο ιός ήταν ανθρωπογενής, ότι συνδέθηκε με το δίκτυο 5G, με τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς μια ιδιαίτερη εστία της παράνοιας.

“Όπως ένας σούπερ κακοποιός σε μια ταινία του James Bond, ο δισεκατομμυριούχος απεικονίζεται ως κάποιος που θέλει να” ελέγχει τους ανθρώπους “, με οποιοδήποτε κόστος”, αναφέρει η έκθεση. Στη Γαλλία πολλοί ισχυρίστηκαν ότι “ο Γκέιτς θέλει να εκμεταλλευτεί το COVID-19 για να εμφυτεύσει” μικροτσίπ “μέσω εμβολίων προκειμένου να επισημανθεί και να χαρτογραφηθεί ο πληθυσμός.”

Η υδροξυχλωροκίνη, το φάρμακο κατά της ελονοσίας που δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καταπολέμηση του κοροναϊού , προωθήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως πιθανή θεραπευτική λύση στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και τη Γαλλία, όπου ένας από τους κορυφαίους ιολόγους της χώρας προώθησε επίσης τη χρήση του φαρμάκου. Θεωρήθηκε επίσης ως πιθανή θεραπεία από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον επικεφαλής του Τέσλα Έλον Μασκ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε τον Φεβρουάριο ότι η «infodemic» των ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον ιό – που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει πάνω από μισό εκατομμύριο ζωές παγκοσμίως – το έκαναν πιο περίπλοκο. Ψευδείς φήμες για ελικόπτερα που ρίχνουν φυτοφάρμακα ή απολυμαντικά, τα οποία φαίνεται να έχουν ξεκινήσει στην Ιταλία, εξαπλώθηκαν στην Ισπανία, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι οι θεωρίες συχνά αφορούσαν τοπικές ανησυχίες, με ψευδείς ισχυρισμούς να επικεντρώνονται συχνά σε κατοικίδια ζώα στη Βρετανία και σε μετανάστες στη Γερμανία. Ενώ το κύμα παραπληροφόρησης έχει υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, πολλές ψεύτικες θεραπείες και θεωρίες κυκλοφορούν ακόμη στα κοινωνικά μέσα , ανέφερε. Η ανάλυση – βασισμένη σε 654 άρθρα που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο – πραγματοποιήθηκε από την AFP, την Pagella Politica / Facta στην Ιταλία, την Maldita.es στην Ισπανία, το Full Fact στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Correctiv στη Γερμανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η Moderna υποβάλλει το εμβόλιο για έγκριση

70% επιτυχία για το νέο εμβόλιο της Οξφόρδης

Μπουρλά: Το εμβόλιο θα διανεμηθεί αμέσως μετά την έγκριση του

Μπουρλά pfizer: Το εμβόλιο θα διανεμηθεί αμέσως μετά την έγκριση του. Ο Albert Bourla δήλωσε στο Sky News ότι η ανακάλυψη της αποτελεσματικότητας του εμβολίου  ήταν η “πιο λαμπρή μέρα” της ζωής του. Ο γενικός διευθυντής στη συνέντευξη που έδωσε στο δίκτυο Sky News είπε ότι η εταιρεία του θα υποβάλει αίτηση για άδεια από […]

Στιγμή ορόσημο στην ανάπτυξη του υποψήφιου εμβολίου της Moderna

Αυτή η ιδιαίτερα θετική εξέλιξη από την ενδιάμεση ανάλυση της Φάσης 3 της δοκιμής μας προσφέρει την πρώτη κλινική επικύρωση ότι το εμβόλιό μας μπορεί να αποτρέψει την μόλυνση από COVID-19 και να προλάβει την βαριάς μορφής νόσηση,» δήλωσε ο Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna.

Εμβόλιο στα αρχικά στάδια κλινικών δοκιμών ετοιμάζει Γερμανική φαρμακευτική εταιρεία

Το εμβόλιο της Curevac βρίσκεται επί του παρόντος στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών και δεν μπορεί ακόμα να προβλεφθεί εάν τελικά θα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Ούτε η ανάπτυξη του δραστικού συστατικού των εταιρειών Biontech και Pfizer έχει όμως ακόμη ολοκληρωθεί.