Greek English French German Italian
Pin It

Χωρίς αποτελεσματικές θεραπείες για το COVID-19 και ένα εμβόλιο τουλάχιστον ένα χρόνο μακριά, η κύρια στρατηγική για τον έλεγχο της πανδημίας έχει επικεντρωθεί μέχρι τώρα σε παρεμβάσεις που βασίζονται στην κοινότητα, όπως καραντίνα και φυσικές αποστάσεις. Σε όλο τον κόσμο, αυτά τα μέτρα ήταν αποτελεσματικά στην πρόληψη της υπερφόρτωσης των συστημάτων υγείας. Έχουν ισοπεδώσει την καμπύλη μόλυνσης και μείωσαν τους θανάτους.

Τέτοιες παρεμβάσεις δεν είναι βιώσιμες με την πάροδο του χρόνου, δεδομένου του κοινωνικού και οικονομικού τους αντίκτυπου, ιδίως σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Για παράδειγμα, μια πρόσφατα ολοκληρωμένη έρευνα στο Μπαγκλαντές έδειξε ότι μετά τις πρώτες ημέρες του lockdown, ένα συγκλονιστικό 72% των αστικών και το 54% των αγροτικών νοικοκυριών είχε χάσει την κύρια πηγή εσόδων τους. Συνολικά, ο πρώτος μήνας της κρίσης εκτιμάται ότι μείωσε τα παγκόσμια κέρδη των άτυπων εργαζομένων κατά 60%, με την Αφρική και τη Λατινική Αμερική να πλήττονται περισσότερο.

Σε αυτό το πλαίσιο, προτάθηκε μια εναλλακτική στρατηγική: η κυλιόμενη καραντίνα. Θέλαμε να εξετάσουμε τι θα συνέβαινε αν γινόταν εναλλαγή μεταξύ της εφαρμογής και της άρσης διαφορετικών τύπων παρεμβάσεων με βάση την κοινότητα για τον έλεγχο της μετάδοσης του ιού. Θα μπορούσε αυτό να ισορροπήσει μεταξύ της αποφυγής της υπερφόρτωσης των συστημάτων υγείας και της ακινητοποίησης των οικονομιών;

Συγκεκριμένα, εστιάσαμε στο πώς θα λειτουργούσαν οι κυλιόμενοι αποκλεισμοί όταν εμπλέκονται οι δύο κύριες μορφές παρέμβασης που βασίζονται στην κοινότητα: ελαφρύτερα μέτρα «μετριασμού», όπως φυσικές αποστάσεις και απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων και αυστηρότερα μέτρα «καταστολής», όπως η πλήρης καραντίνα.

Πώς δοκιμάσαμε την κυλιόμενη καραντίνα

Για να δοκιμαστεί η στρατηγική, μοντελοποιήθηκαν μαθηματικά σενάρια σε 16 χώρες σε διάστημα 18 μηνών, εστιάζοντας στο πώς η τιμή R του ιού (ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκε από κάθε μολυσμένο άτομο) ανταποκρίθηκε σε διαφορετικές παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται. Οι επιλεγμένες χώρες αντιπροσώπευαν διαφορετικά γεωγραφικά και οικονομικά πλαίσια, προερχόμενα από όλες τις ηπείρους και συμπεριλαμβανομένων των εθνών υψηλού και χαμηλού εισοδήματος.

Οι χώρες βρίσκονταν επίσης σε διαφορετικά στάδια της επιδημίας. Σε καθένα, επιλέχθηκε το σημείο για να ξεκινήσει η μοντελοποίηση ανάλογα με το ποσοστό των ατόμων που έχουν ήδη μολυνθεί. Στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, η μοντελοποίηση των παρεμβάσεων ξεκίνησε νωρίτερα.

Το πρώτο σενάριο διαμόρφωσε έναν κύκλο κυλιόμενων μέτρων μετριασμού 50 ημερών, ακολουθούμενο από μια "χαλαρή" περίοδο 30 ημερών. Τα μέτρα που χρησιμοποιήθηκαν περιλάμβαναν γενικές κοινωνικές αποστάσεις, κανόνες υγιεινής (όπως αυξημένο πλύσιμο χεριών), απομόνωση των μολυσμένων, προστασία των ευάλωτων, κλείσιμο σχολείων και περιορισμός μεγάλων δημόσιων εκδηλώσεων. Κατά τη διάρκεια της χαλαρής φάσης, δεν υπήρχαν μέτρα κοινωνικής απόστασης και οι επιχειρήσεις ήταν ανοιχτές. Ωστόσο, συνεχίστηκε η νέα ανίχνευση περιπτώσεων, η ανίχνευση επαφών και η θωράκιση.

Αυτή η στρατηγική – όπως απεδείχθη- θα μειώσει πιθανώς τον αριθμό R σε 0,8 σε όλες τις χώρες. Αυτό θα ήταν καλό για τους πρώτους τρεις μήνες, αλλά μετά την πρώτη χαλάρωση, ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται μονάδα εντατικής θεραπείας (ICU) θα υπερβαίνει τότε τη χωρητικότητα του νοσοκομείου σε όλες τις χώρες. Αυτό θα σκότωνε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το δεύτερο σενάριό ήταν πιο αυστηρό. Περιλάμβανε έναν κύκλο κυλιόμενων μέτρων καταστολής 50 ημερών, όπως κλειδώματα σε εθνικό επίπεδο και περιορισμό όλων των μη απαραίτητων κινήσεων, ακολουθούμενο από χαλάρωση 30 ημερών. Οι κύκλοι αυτών των μέτρων θα μείωναν την τιμή R σε 0,5 και θα διατηρούσαν τη ζήτηση ICU εντός της εθνικής ικανότητας σε όλες τις χώρες. Κατά τη διάρκεια των 18 μηνών, αυτή η προσέγγιση θα οδηγούσε σε σημαντικά μικρότερο αριθμό θανάτων - πάνω από 130.000 σε όλες τις χώρες. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι μια κυλιόμενη καραντίνα θα μπορούσε αποτρέψει την υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας, αλλά μόνο εάν η περίοδος του εγκλεισμού περιλάμβανε αυστηρά μέτρα.

Pin It

Cook name