Greek English French German Italian
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου

Αφού αποχώρησε από την εταιρεία Glaxo Smith Kline το 2017, ο Moncef Slaoui προσχώρησε στην εταιρεία με την εμπορική επωνυμία Medicxi, ως συνεργάτης. Η «Επιχείρηση της αμερικανικής κυβέρνησης Warp Speed» στοχεύει να παραδώσει ένα εμβόλιο κοροναϊού στους Αμερικανούς μέχρι το τέλος του έτους, αξιοποιώντας τα κορυφαία μυαλά στη φαρμακοβιομηχανία, την κυβέρνηση και τον ακαδημαϊκό χώρο για να το ετοιμάσουν. Και τώρα έχει ένα έμπειρο στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας που ηγείται της όλης προσπάθειας. 

Η διοίκηση του Τραμπ έχει προσεγγίσει τον πρώην επικεφαλής εμβολίου της Glaxo Smith Kline, Moncef Slaoui, για να ηγηθεί του έργου, στο οποίο συμμετέχει το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, το Υπουργείο Άμυνας και άλλες υπηρεσίες για να προωθήσουν πολλά υποσχόμενα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Ήδη στον αγώνα για τη δημιουργία εμβολίου COVID-19, προγράμματα από τις εταιρείες Pfizer, Johnson & Johnson, Sanofi, AstraZeneca και Moderna - όπου ο Slaoui τώρα λειτουργεί ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου - έχουν δημιουργήσει σημαντικό ενδιαφέρον καθώς κινούνται μπροστά.

Σε ακρόαση της Γερουσίας νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Επίτροπος της FDA Stephen Hahn δήλωσε ότι το έργο της Warp Speed ​​αναπτύσσει μια προσέγγιση «όλων των κυβερνήσεων» για την ανάπτυξη και την έναρξη ενός πολλά υποσχόμενου εμβολίου COVID-19. Οι αξιωματούχοι εργάζονται με γνώμονα την αλυσίδα εφοδιασμού καθώς και την Ε & Α για να προετοιμαστούν για μια μαζική διάθεση εμβολίων.

Ο Slaoui είχε σχεδόν 30 χρόνια σταδιοδρομίας στην GSK, ξεκινώντας το 1988 και φεύγοντας το 2017. Ήταν διευθυντής για περισσότερα από 10 χρόνια και επίσης διετέλεσε επικεφαλής της Ε & Α κατά τη διάρκεια του χρόνου του στην φαρμακευτική εταιρεία.

Αφού αποχώρησε από την GSK, ο Slaoui έγινε επιχειρηματικός συνεργάτης της φαρμακοβιομηχανίας και εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Moderna και άλλων εταιρειών. Ένωσε επίσης τη ζωή του με την εταιρεία επενδύσεων επιστημών Medicxi ως συνεργάτης. Με τoν διορισμό του στην Warp Speed, είναι έτοιμος να αποχωρήσει από τη Moderna και άλλα συμβούλια, ανέφερε πηγή στο Bloomberg. Λίγο μετά το ξέσπασμα των ειδήσεων, υποστηρικτές ασθενών, όπως η οργάνωση Public Citizen, εξέφρασαν ανησυχίες για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων.

Μαζί με τον Slaoui, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχει προσεγγίσει τον επικεφαλής Gustave Perna για να βοηθήσει στην καθοδήγηση του προγράμματος, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Ο Slaoui πρωτοστατεί εθελοντικά. 

Η Επιχείρηση Warp Speed έγινε πρωτοσέλιδο στα τέλη του περασμένου μήνα με μια έκθεση από το Bloomberg, που περιγράφει λεπτομερώς την προσπάθεια, η οποία εκτείνεται σε πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες και τον στρατό. Για την ώρα, η ομάδα φέρεται να στοχεύει στη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου COVID-19 έως το τέλος του έτους. Αλλά το Associated Press αναφέρει τώρα έναν στόχο 300 εκατομμυρίων.

Επίσης, κατά την ακρόαση της Γερουσίας αυτήν την εβδομάδα, ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Anthony Fauci, MD, δήλωσε ότι είναι «προσεκτικά αισιόδοξος» ότι ένα ή περισσότερα εμβόλια COVID-19 που βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Ερωτηθείς εάν τα φάρμακα ή τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα εγκαίρως για να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία αυτό το φθινόπωρο, είπε ότι είναι μια «γέφυρα πολύ μακριά».

Ακόμη και όταν ο Fauci και άλλοι εκφράζουν αισιοδοξία στο μέτωπο της Ε & Α, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα τρέχοντα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης εμβολίων δεν είναι ρεαλιστικά. Ο αναλυτής της SVB Leerink, Geoffrey Porges, δήλωσε ότι η δημιουργία εμβολίου εντός 12 έως 18 μηνών θα ήταν εξίσου δύσκολη. 

Pin It

Cook name small