Pin It

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ένα σημαντικό σχέδιο για τη δημιουργία ενός εθνικού εργαστηρίου τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό θα περιλαμβάνει την αναζήτηση ψηφιακών προόδων για τη βελτίωση της ανίχνευσης ασθενειών και την πρόβλεψη των ανθρώπων που είναι πιθανότερο να τις αναπτύξουν.

Τα σχέδια για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοινώθηκαν από τον Υγειονομικό Γραμματέα Matt Hancock, ο οποίος ανέφερε ότι ο εν λόγω οργανισμός έχει «τεράστια δύναμη» για να βελτιώσει τη φροντίδα, να σώσει ζωές και να εξασφαλίσει ότι οι γιατροί έχουν περισσότερο χρόνο να περάσουν με τους ασθενείς. Το Al θα χρησιμοποιηθεί για μια σειρά δραστηριοτήτων, από τη διάγνωση ασθενών, την απόκτηση νέων γνώσεων για τις ασθένειες και τη βελτίωση της λειτουργίας των νοσοκομείων. Με αυτόν τον τρόπο, ανακοίνωσε ότι 250 εκατομμύρια λίρες (3 εκατομμύρια δολάρια) θα περιβληθούν από τον προϋπολογισμό για την υγεία για σχέδια σχετιζόμενα με την υγεία τεχνητής νοημοσύνης.

Το νέο εργαστήριο AI θα καθίσει στη νέα ψηφιακή μονάδα υγείας NHS, NHSX. Ακαδημαϊκοί, ειδικοί και εταιρείες τεχνολογίας θα εργαστούν για να αναπτύξουν διαφορετικούς κλάδους της τεχνολογίας της υγείας.

Τα θεμέλια για το κέντρο AI εκπονήθηκαν τον Ιούνιο του 2019, όταν ο διευθύνων σύμβουλος του NHS Simon Stevens ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα όπου οι τεχνολόγοι μπορούν να βοηθήσουν το NHS με την ανάπτυξη προσεκτικά στοχευμένων AI σε όλη την υγειονομική υπηρεσία. Το επίκεντρο των καινοτομιών είναι να συμβάλουν στην εκπλήρωση του στόχου του NHS Long Term Plan, που είναι περιττό για 30 εκατομμύρια ραντεβού σε εξωτερικούς ασθενείς, εξοικονομώντας έτσι τη βρετανική κυβέρνηση κατά 1 δισ. Δολάρια ετησίως. Στο πλαίσιο των σχεδίων εκσυγχρονισμού, το NHS στοχεύει επίσης στην ψηφιοποίηση του συστήματος εξωτερικών ασθενών.

AI καινοτομίες

Μεταξύ των καινοτομιών που εξετάζονται είναι o σχεδιασμός συστημάτων για την ανίχνευση ατόμων που κινδυνεύουν από μετεγχειρητικές επιπλοκές, λοιμώξεις ή εκείνους που θα επωφεληθούν από επακόλουθες συνεδριάσεις με κλινικούς ιατρούς (με στόχο την μείωση των ποσοστών επανεισδοχής στο νοσοκομείο).

Ανίχνευση καρκίνου

Ως παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτύχει η επένδυση σε ΑΙ που σχετίζεται με την υγεία, η RM Partners έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό έργο στην περιοχή του Sutton (νότιο Λονδίνο), η οποία χρησιμοποιεί ένα εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων AI με την επωνυμία «C The Signs». Ο στόχος είναι να βοηθηθούν οι ιατροί να εντοπίσουν νωρίτερα ασθενείς σε κίνδυνο καρκίνου, σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους. Η εφαρμογή υποστηρίζει τους κλινικούς ιατρούς που συστήνουν τις έρευνες ή παραπομπές που μπορεί να χρειαστεί ο ασθενής.

Το AI μπορεί επίσης να βοηθήσει την υγειονομική υπηρεσία να βελτιώσει τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου, επιταχύνοντας το χρόνο που απαιτείται για την επίτευξη αποτελεσμάτων των εξετάσεων, όπως οι μαστογραφίες. Αυτή η βελτίωση του χρόνου-αποτελέσματος θα ισχύει επίσης για τις εξετάσεις εγκεφάλου, τις σαρώσεις των ματιών και την παρακολούθηση της καρδιάς.

Έλεγχος ασθενούς

Σε μια διαφορετική εφαρμογή, το Πανεπιστήμιο College του Λονδίνου έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα AI  που οι ασθενείς είναι πιθανότερο να μην εμφανιστούν για ένα ραντεβού. Μια τέτοια τεχνολογία μπορεί επίσης να στείλει αυτοματοποιημένες υπενθυμίσεις. Μια τέτοια τεχνολογία μπορεί  να βοηθήσει στον εντοπισμό των ασθενών που θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται ευκολότερα στην κοινότητα.

Η ψηφιακή στρατηγική έχει σημασία

Ενώ πολλοί καλωσόρισαν την επένδυση, ο Guardian αναφέρει ότι μερικοί σχολιαστές ανησυχούν για το προβληματικό ρεκόρ του NHS όσον αφορά τη νέα τεχνολογία. Εξαιτίας αυτού του νέου συστήματος θα χρειαστεί ισχυρή αξιολόγηση πριν από τη διασύνδεσή τους με τους ασθενείς και οι τεχνολογίες του AI πρέπει να ενσωματωθούν σε μια καλά σχεδιασμένη ψηφιακή στρατηγική.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες. Το NHS θα χρειαστεί να πάρει τα δεδομένα σωστά για να εκμεταλλευτεί πραγματικά τις δυνατότητες του AI στην υγειονομική περίθαλψη. Αυτό σημαίνει τη συλλογή των σωστών δεδομένων στην επιθυμητή μορφή. καθώς και την αύξηση της ποιότητας και αξιοπιστίας των δεδομένων και την εξασφάλιση άδειας από τους ασθενείς για τη συλλογή περισσότερων από αυτά και τη διασφάλιση της ασφαλούς τήρησης των δεδομένων.

Pin It