Pin It

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η τελευταία πρόταση της διοίκησης Τραμπ για τη μείωση του κόστους της θεραπείας της νεφροπάθειας, ενθαρρύνοντας τις παλαιότερες, πιο βολικές επεμβάσεις και τη βελτίωση της διαδικασίας μεταμόσχευσης οργάνων είναι εξαιρετική. Δεν είναι μόνο ότι η διοίκηση πρότεινε μια λογική πολιτική για να μετριάσει τα κόστη υγειονομικής περίθαλψης. Και δεν είναι μόνο ότι στοχεύει ειδικά σε ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα να το πράξουν.

Αντίθετα, αυτό που είναι πιο εντυπωσιακό - ακόμη και εμπνευσμένο - είναι ότι η πρόταση καταβάλλει πολλές προσπάθειες για τη βελτίωση ενός μόνο στενού τμήματος της υγειονομικής περίθαλψης που επηρεάζει μόνο μια μικρή μερίδα Αμερικανών. Είναι ακριβώς ο τύπος πολιτικής που συχνά χρειαζόμαστε αλλά δεν έχουμε τη βούληση να εφαρμόσουμε.

Ότι οι αξιωματούχοι της Trump ακολουθούν αυτή την πορεία είναι ακόμα πιο αξιοσημείωτο, διότι η προσέγγιση της διοίκησης σε ευρύτερη κλίμακα στην πολιτική περίθαλψης είναι τόσο αποτρόπαιη. Ο Trump και οι συνάδελφοι του Ρεπουμπλικάνοι πέρασαν ένα χρόνο με το νόμο για την κατάργηση του νόμου για την προσιτή φροντίδα, ενώ όλα δείχνουν ελάχιστο ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός αξιοπρεπούς σχεδίου για την αντικατάστασή του. Και όταν κατέστη σαφές ότι η διοίκηση δεν πρόκειται να πάρει την κατάργηση που έγινε στο Κογκρέσο, εξέδωσε αρκετές εκτελεστικές ενέργειες για να υπονομεύσει τις ανταλλαγές ACA και εντάχθηκε σε μια δίκη cockamamie για να δει αν θα μπορούσε να σκουπίζει το νόμο εντελώς στο δικαστήριο.

Αυτές οι προσπάθειες έχουν κινητοποιηθεί από την επιθυμία να ευχαριστηθεί η συντηρητική βάση του Trump, η οποία κατακρίνει τον νόμο για την προσιτή φροντίδα, καθώς, όπως και η συμφωνία του Ιράν, είναι μία από τις βασικές κληρονομιές του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο, οι προτάσεις του Trump για τη νόσο των νεφρών δεν φαίνεται να έχουν τέτοιους αντικειμενικούς στόχους.

Η αντιμετώπιση της νόσου των νεφρών είναι βίαιη. Οι περισσότεροι Αμερικανοί που χρειάζονται θεραπεία το κάνουν με μια άβολη διαδικασία γνωστή ως αιμοκάθαρση, η οποία συνήθως απαιτεί από τους ασθενείς να κάθονται για ώρες σε μια κλινική πολλές φορές την εβδομάδα καθώς μια μηχανή φιλτράρει τοξίνες από το αίμα τους.

Και όπως συμβαίνει συχνά με την υγειονομική περίθαλψη των ΗΠΑ, οι ασθενείς δεν έχουν πολλές επιλογές για τη φροντίδα τους. Δύο εταιρείες - η Fresenius Medical Care και η DaVita - κυριαρχούν στην αγορά της αιμοκάθαρσης. Τρέχουν σαν εργοστάσια, αναδεύουν το αίμα των ασθενών και χρεώνουν το Medicare περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τις υπηρεσίες τους. Για να χειροτερέψουν τα πράγματα, οι Αμερικανοί ασθενείς με αιμοκάθαρση έχουν πεισματικά χαμηλά ποσοστά επιβίωσης σε σύγκριση με άλλες χώρες. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι το 39% των Αμερικανών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση επέζησε πέντε χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας, σε σύγκριση με το 41% ​​στην Ευρώπη και το 60% στην Ιαπωνία.

Η πρόταση της διοίκησης θα διατάξει τον υπουργό Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Alex Azar να δοκιμάσει μοντέλα πληρωμών που θα ενθάρρυναν τους γιατρούς να χειρουργούν τους ασθενείς νωρίτερα, καθώς και να ενθαρρύνουν τη θεραπεία αιμοκάθαρσης γνωστή ως περιτοναϊκή κάθαρση, η οποία είναι λιγότερο δαπανηρή μακροπρόθεσμα και πιο βολική για πολλούς ασθενείς. Οι γιατροί των Η.Π.Α. συχνά δεν επωφελούνται από αυτές τις θεραπευτικές ή προληπτικές ενέργειες, ωστόσο, επειδή έχουν μικρό οικονομικό κίνητρο για να το κάνουν.

Οι κλινικές αιμοκάθαρσης πληρώνονται επί του παρόντος ανά θεραπεία. Και λόγω του τρόπου με τον οποίο οι ιατροφαρμακευτικές επιστροφές οργανώνονται, οι κλινικές αντλούν τα περισσότερα έσοδα, δίνοντας προτεραιότητα στη βραχύτερη θεραπεία στο κέντρο, σε αντίθεση με τις μακρύτερες, ευγενέστερες θεραπείες, ώστε να μεγιστοποιήσουν τον αριθμό των ασθενών που θεραπεύουν. Τα κέντρα προσπαθούν ιδιαίτερα να αντιμετωπίσουν μεγάλο αριθμό ασθενών κατά τη διάρκεια μιας φάσης θεραπείας, όταν τα κέντρα μπορούν να πληρώσουν υψηλότερα ποσοστά από ιδιωτικούς ασφαλιστές - πριν τα ποσοστά Medicare κλωτσούν. Η διοίκηση σχεδιάζει να σπάσει αυτά τα κίνητρα (χρησιμοποιώντας μια διάταξη στην ACA, ειρωνικά ), διευθύνοντας τα Κέντρα για την Medicare και τις Medicaid Services να ακολουθήσουν τρόπους επιβράβευσης των νεφρολόγων για να κατευθύνουν τους ασθενείς μακριά από την κεντρική φροντίδα εντελώς.

Η διοίκηση προτείνει επίσης τρόπους για τη μείωση της εθνικής έλλειψης μεταμοσχεύσεων οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας προμήθειας οργάνων και της μείωσης του αριθμού των οργάνων που απορρίπτονται. Θα αναθέσει επίσης στην Azar να αναπτύξει καλύτερους τρόπους για να μετρήσει εάν οι μη κερδοσκοπικοί φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την προμήθεια αυτών των οργάνων πληρούν τα πρότυπα επιδόσεων της κυβέρνησης - ένα επίμονο πρόβλημα σε ορισμένες αστικές περιοχές. Συνολικά, η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των νεφρών που διατίθενται για μεταμόσχευση κατά 17.000 ετησίως.

Pin It