Greek English French German Italian

ndd optim

Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου

Το Medicare είναι έτοιμο να καλύψει, έναν πολλά υποσχόμενο αλλά ακριβό νέο τύπο θεραπείας του καρκίνου, με σημαντικούς περιορισμούς στην μείωση του κόστους.  

Οι ασθενείς με καρκίνο, οι γιατροί και οι φαρμακευτικές εταιρείες παροτρύνουν τη διοίκηση του Trump , να αφαιρέσει τους περιορισμούς και να διευρύνει την κάλυψη, ώστε περισσότεροι ασθενείς να μπορούν να επωφεληθούν από την θεραπεία, γνωστή ως θεραπεία κυττάρων Τ κυττάρου ή CAR-T. Ωστόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες πιέζουν για τους περιορισμούς στο κόστος.

Η θεραπεία κατασκευάζεται ειδικά για κάθε ασθενή και πολλά άλλα τέτοια «εξατομικευμένα φάρμακα» βρίσκονται σε εξέλιξη. Η τελική απόφαση του Medicare, που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, θα επηρεάσει τους εμπορικούς ασφαλιστές και τα κρατικά προγράμματα Medicaid, τα οποία συχνά ακολουθούν το προβάδισμα. Το Medicare και άλλοι ασφαλιστές πληρώνουν συνήθως τα φάρμακα που  χρησιμοποιούνται, από μήνα σε μήνα και από έτος σε έτος. Αντίθετα, οι θεραπείες CAR-T παράγουν υψηλό κόστος μπροστά, αλλά τα οφέλη θα διαρκέσουν για χρόνια.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε δύο προϊόντα CAR-T για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων αίματος: το Kymriah, που κατασκευάστηκε από τη Novartis, με κατάλογο 373.000 δολαρίων ή 475.000 δολαρίων, ανάλογα με τον τύπο καρκίνου και Yescarta από την Gilead Sciences με τιμή καταλόγου των 373.000 δολαρίων.

Οι θεραπείες ήταν αξιοσημείωτα αποτελεσματικές σε ορισμένους ασθενείς που είχαν μια δυσδιάκριτη πρόγνωση μετά την εξάντληση άλλων επιλογών. Οι ερευνητές σε όλη τη χώρα διεξάγουν περισσότερες από 450 κλινικές δοκιμές για να διερευνήσουν άλλες χρήσεις φαρμάκων CAR-T που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Η διοίκηση του Trump πρότεινε να καλύπτεται η θεραπεία CAR-T όταν συνταγογραφείται από ειδικό για καρκίνο και χορηγείται σε νοσοκομείο σε ασθενείς με Medicare, των οποίων ο καρκίνος δεν έχει ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία. Το Medicare θα καλύπτει επίσης τη θεραπεία για τους ασθενείς των οποίων ο καρκίνος επιστρέφει, προκαλώντας υποτροπή μετά από μια περίοδο βελτίωσης.

Ο Seema Verma, διαχειριστής των Κέντρων Medicare και Medicaid Services, περιέγραψε το CAR-T ως "μια εντελώς νέα προσέγγιση για τη θεραπεία σοβαρών και ακόμη και απειλητικών για τη ζωή ασθενειών". Ο κ. Francis S. Collins, διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, δήλωσε ότι η αξιοποίηση της δύναμης του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ασθενούς με αυτόν τον τρόπο ήταν ένα «θαύμα της σύγχρονης ιατρικής». Αλλά «λόγω της ανάγκης να εξατομικεύεται η προετοιμασία των κυττάρων για κάθε ασθενή », είπε,« το κόστος είναι αρκετά υψηλό και θα μπορούσε να είναι πραγματικά δύσκολο να αυξήσει τη χρήση της τεχνολογίας ».

Οι υπάλληλοι θα αντιμετωπίσουν όλο και περισσότερο τέτοιες προκλήσεις καθώς προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι δικαιούχοι του Medicare έχουν πρόσβαση στις τελευταίες θεραπείες με προσιτό κόστος. Η θεραπεία CAR-T ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος - τα Τ κύτταρα - αφαιρούνται από το αίμα ενός ασθενούς, αποστέλλονται σε ένα εργαστήριο όπου είναι γενετικά τροποποιημένα ώστε να αναγνωρίζουν και να προσβάλλουν τα καρκινικά κύτταρα και στη συνέχεια να στέλνουν πίσω στο νοσοκομείο για έγχυση στον ασθενή.

Το συνολικό κόστος της θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της έγχυσης CAR-T, των ιατρικών υπηρεσιών και των διανυκτερεύσεων στο νοσοκομείο, μπορεί εύκολα να υπερβεί τα 750.000 δολάρια. "Αυτό μοιάζει με μια μεγάλη τιμή", δήλωσε ο Δρ Caron A. Jacobson, διευθυντής προγράμματος κυτταροθεραπείας στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber στη Βοστόνη. "Αλλά όταν εξετάζετε πραγματικά τι πληρώνετε για την πορεία της ζωής κάποιου και σκέφτεστε για το κόστος άλλων θεραπειών που αντικαθιστούν αυτό, δεν είναι στην πραγματικότητα αστρονομικό".

Δεν υπάρχει εθνική πολιτική Medicare για την κάλυψη της θεραπείας Τ κυττάρων. Το αίτημα για απόφαση κάλυψης του Medicare προήλθε από έναν από τους μεγαλύτερους ασφαλιστές του Ηνωμένου Βασιλείου, τον όμιλο UnitedHealth, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία ότι οι «θεραπείες CAR-T θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους» για την κυβέρνηση και για ιδιωτικά σχέδια Medicare Advantage.

Pin It

Cook name