Pin It

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Επανειλημμένως κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Τράμπ δεσμεύτηκε για ένα επικείμενο δημοκρατικό νομοσχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη. Μερικές φορές, μια πραγματικότητα υλοποιήθηκε , όπως όταν είπε στον Φλεβάρη του 2017 ότι ένα μέτρο θα ερχόταν σε «μερικές εβδομάδες». Αυτή η νομοθεσία κατέρρευσε στη Ρεπουμπλικανική ελεγχόμενη Γερουσία όταν ο γερουσιαστής John McCain (R-Ariz.) ήταν αντίθετος σε μια πρόταση για να κρατήσει τον αγώνα ζωντανό.

Μετά την κατάρρευση του μεγάλου Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την αναθεώρηση του νόμου για την προσιτή φροντίδα, το κόμμα στράφηκε προς την προσπάθεια περικοπής των φορολογικών συντελεστών. Αυτό τελικά πέρασε τον Δεκέμβριο του 2017, χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό που ονομάζεται συμφιλίωση, ο οποίος συνδέθηκε με τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για το 2018. Όλο το διάστημα, ο Trump συνέχισε να επιμένει ότι η υγειονομική περίθαλψη έρχεται έπειτα. Πολλές φορές, επέμεινε ότι το νομοσχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη ήταν το επόμενο θέμα της ημερήσιας διάταξης, λέγοντας σε κάποια στιγμή ότι θα εισαχθεί στην επόμενη ευκαιρία συμφιλίωσης - τον Οκτώβριο του 2018, όταν ξεκίνησε το νέο οικονομικό έτος.

Το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα κατέστη μικρότερο. Επανειλημμένα τον Μάιο και τον Ιούνιο, ο Trump υποσχέθηκε μια νέα πρόταση σε "λίγες εβδομάδες" ή σε "δύο εβδομάδες". Ορισμένες από αυτές τις δεσμεύσεις ήρθαν πριν η διοίκηση ανακοινώσει ένα νέο σύστημα για τις μικρές επιχειρήσεις να αγοράσουν την ασφάλιση ως ομάδα - αλλά κάποιες άλλες ακολούθησαν. Ο Trump υποσχέθηκε κάτι νέο στο τέλος Μαΐου, ανακοίνωσε τους λεγόμενους κανόνες περί υγειονομικής περίθαλψης στα μέσα Ιουνίου και στη συνέχεια συνέχισε να επιμένει ότι κάτι άλλο έρχεται σε δύο ή τρεις εβδομάδες μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.

Κάτι άλλο συνέβη τον Οκτώβριο: νέοι κανόνες που επέτρεψαν στα κράτη να εγκρίνουν πιο αδύνατα, λιγότερο ολοκληρωμένα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Αυτό ανακοινώθηκε λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, αλλά ο Trump συνεχίζει να υπόσχεται ότι κάτι άλλο πέρασε τον ορίζοντα. Τρεις ημέρες μετά τις αναγγελθείσες αναθεωρήσεις σε όσα κράτη θα μπορούσαν να προσφέρουν, ο Trump ανέφερε ότι η διοίκηση θα «ανακοινώσει σύντομα ορισμένα πράγματα που θα έχουν πραγματικά τεράστιο και θετικό αντίκτυπο και στην υγειονομική περίθαλψη». Και καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, γεγονός πολύ σημαντικό, για κάθε Αμερικανό ».

Η πιο πρόσφατη πηγή υποσχέσεων ήρθε την περασμένη εβδομάδα, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του ειδικού συμβούλου Robert S. Mueller III για πιθανή συμπαιγνία μεταξύ της εκστρατείας του Trump και της Ρωσίας. Ο Trump εξουσιοδότησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να υποστηρίξει ότι το Obamacare θα πεταχτεί εξ ολοκλήρου. Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι το GOP θα είναι "σύντομα" το συμβαλλόμενο μέρος της υγειονομικής περίθαλψης αντικαθιστώντας γρήγορα τη νομοθεσία. Γιατί αυτό θα ήταν πιο επιτυχημένο με ένα δημοκρατικά ελεγχόμενο Σώμα.

Κάποιος - ίσως ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell (R-Ky.) - το επισήμανε στον πρόεδρο, οπότε επανεξέτασε το χρονοδιάγραμμά του. "Οι Ρεπουμπλικανοί αναπτύσσουν ένα πραγματικά σπουδαίο σχέδιο HealthCare με πολύ χαμηλότερα ασφάλιστρα (κόστος) και εκπτώσεις από ό, τι το ObamaCare", ανέφερε ο Τίτσεν την 1η Απριλίου. "Με άλλα λόγια, θα είναι πολύ λιγότερο δαπανηρή και πολύ πιο χρήσιμη από το ObamaCare. Η ψηφοφορία θα ληφθεί αμέσως μετά τις εκλογές όταν οι Ρεπουμπλικανοί κρατήσουν τη Γερουσία και θα κερδίσουν πίσω το Σώμα. 'Ετσι, μετά τις εκλογές του 2020 και την έναρξη ενός νέου Κογκρέσου, οι Ρεπουμπλικανοί θα περάσουν επιτέλους το νομοσχέδιο περί υγειονομικής περίθαλψης που είχαν υποσχεθεί.

Pin It