Pin It

Δεν κάνουμε και δεν παίρνουμε δωράκια , άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός , απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ για την τροπολογία  με την οποία αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων.

Συγκεκριμένα , η ΝΔ έκανε λόγο για « δώρο του ΣΥΡΙΖΑ στις πολυεθνικές (…) (επειδή) ο σημερινός νόμος θα αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως και άρα οι πολυεθνικές εταιρείες θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

‘’ Η προσέγγισή μας είναι από τη σκοπιά των αναγκών των ανθρώπων’’ , είπε ο Α. Ξανθός για να τονίσει ότι ‘’Εμείς δεν έχουμε συμβούλους που ήξερε όλος ο κόσμος ότι είχαν σχέση με τη βιομηχανία.’’

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε, ότι με την συγκεκριμένη τροπολογία:

α) Από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς φαρμάκων στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, αυξάνεται η τιμή σε 2.061 φάρμακα, μειώνεται σε 2.014 και μένει ίδια σε 1.428. Επομένως το ισοζύγιο είναι ισοσκελισμένο και άρα δεν τίθεται θέμα μονομερούς αύξησης τιμών. Η Ελλάδα ως χώρα αναφοράς θα επηρεάσει και θετικά αλλά και αρνητικά τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών.

 β) Οι τιμές στα ακριβά φάρμακα κατά κύριο λόγο μειώνονται

γ)Οι αυξήσεις αφορούν κυρίως φθηνά φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι διασφαλίζεται η παρουσία παλιών και αξιόπιστων φαρμάκων στη χώρα μας αφού αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος απόσυρσης και αντικατάστασής τους με άλλα ακριβότερα ενώ ταυτόχρονα μειώνονται και οι παράλληλες εξαγωγές.

Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο ζήτημα είναι η διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης των φαρμάκων και αυτό για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα.

«Έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Δημιουργείται νέο τοπίο στον τομέα του φαρμάκου στην Ελλάδα και το ξέρουν οι πάντες αυτό. Υπάρχει ηθικοποίηση.  Η διαδικασία τιμολόγησης από τον ΕΟΦ είναι απολύτως διαφανής και δεν έχει πει κουβέντα κανένας όλα αυτά τα χρόνια. Και δεν έχει αμφισβητηθεί ότι ο διάλογος είναι θεσμικός και γίνεται πάνω στο τραπέζι.

Και ότι υπάρχουν εργαλεία θεσμικού διαλόγου. Για πρώτη φορά δεν γίνονται διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Και να σας πω και κάτι; Εμείς δεν έχουμε συμβούλους που ήξερε όλος ο κόσμος ότι είχαν σχέση με τη βιομηχανία. Για να τελειώσουμε και με τα “δωράκια”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

ΝΔ: αποσύρετε την τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων

Η Ν.Δ. υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Στο θέμα αναφέρθηκε ο βουλευτής της Βασίλης Οικονόμου. «Σας καλώ σήμερα, εδώ, να αποσύρετε αυτή τροπολογία, κύριε υπουργέ. Θα αποτελέσει μείζον ζήτημα για την κυβέρνησή σας, για εσάς προσωπικά και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Είναι λάθος να χρεωθείτε αυτή την τροπολογία» είπε ο κ. Οικονόμου, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα. Όπως συμπλήρωσε, «η εποχή που κουνάγατε το χέρι εισαγγελικώς, ως ΣΥΡΙΖΑ η εποχή της σκανδαλολογίας δεν μπορεί να ρίξει πέπλο κάλυψης και συγκάλυψης αυτών των ειδών και των μορφών πολιτικών παρεμβάσεων, οι οποίες, κατά την άποψη της Νέας Δημοκρατίας, δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα».

«Σήμερα έρχεστε να κάνετε ένα τεράστιο δώρο στις φαρμακοβιομηχανίες» είπε ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Τσιάρας, λέγοντας πως έχει καταρρεύσει όλο το αφήγημα της κυβέρνησης για το σκάνδαλο Novartis.

Pin It