PEF-SFEE.jpg
Pin It

 


Τον κώδωνα του κινδύνου στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την κυβέρνηση και την τρόικα για την «ανύπαρκτη» πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα λόγω της περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης έκρουσαν για πρώτη φορά σύσσωμοι εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, ιατρικοί φορείς και εκπρόσωποι της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου, σε μια ύστατη προσπάθεια να συγκρατηθεί η καταβαράθρωση της φαρμακευτικής δαπάνης.


Της Νικολέτας Ντάμπου


PEF SFEE

Η κατάσταση έχει αρχίσει να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις καθώς η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης έχει οδηγήσει σε περαιτέρω εξάπλωση των μεταδοτικών ασθενειών όπως ηπατίτιδα B, C και HIV.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Κωνσταντίνος Φρουζής, σημείωσε ότι υπάρχει έξαρση σε νοσήματα που αφορούν μεγάλες ομάδες πληθυσμού, ενώ αναμένεται το προσδόκιμο ζωής να πέσει κατά 3 χρόνια το επόμενο διάστημα.


Τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην πρόσβαση σε νέα και πιο αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα θα επιδεινωθούν και θα αυξηθεί η νοσηρότητα είπε ο Γιώργος Καλαμίτσης, πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Προμηθέας. Συμπλήρωσε δε πως με νέα φάρμακα το 1993 το 6% των ασθενών θεραπευόταν, το 2011 το 75%, σήμερα σχεδόν το 90% θεραπεύεται, όμως δεν έχουν πρόσβαση οι ασθενείς σε αυτά.


Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ τόνισε ότι λύσεις για νέα καινοτόμα φάρμακα υπάρχουν και άφησε αιχμές για τις πολιτικές αποφάσεις σχετικά με την υγεία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για να έχει ο ασθενής νέα φάρμακα, κάποιοι πρέπει να αφήσουν τα Excel και να δουν τον άνθρωπο, να πουν και όχι στην τρόικα.»


Τον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης επισήμανε και ο Δημήτρης  Δέμος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, τονίζοντας ότι «ενώ το φάρμακο αποτελεί μόνο το 20% των συνολικών δαπανών στην υγεία, οι απαιτήσεις της τρόικα έχουν φτάσει σε υπέρμετρο βαθμό». Σημείωσε δε ότι ο στόχος των 2 δισ. που τίθεται από τους δανειστές δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί και πως αν αυτό υλοποιηθεί η συνέπεια θα είναι να μην υπάρχουν στην ελληνική αγορά ούτε γενόσημα, ούτε off patent φάρμακα, ενώ τα δε πρωτότυπα και καινοτόμα σκευάσματα δεν θα μπορούν να έρθουν καν στην Ελλάδα, λόγω των συνεχών μειώσεων τιμών.


Η Πρόεδρος του Κ.Ε.Φ.Ι. κ. Ζωή Γραμματόγλου μετέφερε την πραγματική κατάσταση που βιώνουν οι φτωχοί ασθενείς λέγοντας ‘’Εγώ ένα πράγμα έχω καταλάβει, ότι όλα είναι θέμα κόστους. Με τη μείωση τη φαρμακευτικής δαπάνης οι ασθενείς δεν θα βρίσκουν το φάρμακό τους και θα αναγκάζονται να ψάχνουν μόνοι τους για να το βρουν. Και το μεγάλο πρόβλημα είναι με τους ανασφάλιστους ασθενείς. Δεν μπορεί να είσαι άρρωστος με καρκίνο και να μην μπορείς να βρεις τα φάρμακά σου και το Υπουργείο το μόνο που κάνει είναι να κατεβάζει το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης. Κι εγώ τους ρωτάω πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή, το έχουν σκεφτεί;’’


«Η μείωση των δαπανών υγείας δεν μπορεί να γίνει μόνο από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης» τόνισε η Προέδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Φαρμακαποθηκών, Μανώλη Κάτσαρη.


‘’Το φαινόμενο αυτό που αποτελεί μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία επιβεβαιώνεται πλήρως και από διάφορες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας’’ υπογράμμμισε η Προέδρος Φαρμακαποθηκών.


Ειδικότερα, έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την KΑΠΑ Research για λογαριασμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) το χρονικό διάστημα 19-20 Σεπτεμβρίου 2013 με τη συμμετοχή 1.227 ατόμων απ’ όλη την Ελλάδα έδειξε ότι:

Ένας στους τρεις Έλληνες ασθενείς αναγκάζεται να διαφοροποιήσει τη θεραπεία του, αραιώνοντας τη συχνότητα λήψης φαρμάκου, ώστε να διαρκέσει περισσότερο, λόγω οικονομικής αδυναμίας να αγοράζει φάρμακα.

Άλλη έρευνα που πραγματοποίησε ο Τομέας Οικονομικών της ΕΣΔΥ, το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2013, σε δείγμα 1.600 ασθενών έδειξε μεταξύ άλλων ότι:

• Το 60% των χρονίως πασχόντων αντιμετωπίζουν οικονομικούς περιορισμούς ή λίστες αναμονής στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες Υγείας.
• Οι χρονίως πάσχοντες έχουν μειώσει κατά 30% τις επισκέψεις τους σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά την τριετία 2011 – 2013.
• Οι χρονίως πάσχοντες έχουν μειώσει κατά 50% τις δαπάνες τους για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κατά την τριετία 2011 – 2013.
• Το επίπεδο της αυτοεκτίμησης της υγείας των χρονίως πασχόντων έχει μειωθεί κατά 60% από το 2012.
• Το Μάιο του 2013, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) πραγματοποίησε μια νέα έρευνα προκειμένου να αποτυπώσει την επικράτηση της κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό και να διερευνήσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία. Το αποτέλεσμα ήταν δραματικό:
• Σε σχέση με το 2011, είχαμε αύξηση 50% στην κλινική μείζονα κατάθλιψη λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης (12,3% έναντι 8,2%). Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό το 2008, δηλαδή, πριν την κρίση ήταν μόλις 3,3% και το 2009 6,8%.
• Δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για το μέλλον, όπως προκύπτει από ευρήματα άλλων μελετών:
• Σε ορίζοντα δεκαετίας αναμένεται ότι θα μειωθεί το προσδόκιμο επιβίωσης των Ελλήνων κατά περίπου 3 χρόνια, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης της ποιότητας ζωής τους.
• Για πρώτη φορά μετά το 1950 καταγράφεται αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας στη χώρα μας! Από το 2008, όπου Ελλάδα άρχισε να μπαίνει στην κρίση, η βρεφική θνησιμότητα ανέβηκε από 3,31 (γεννήσεις νεκρών ανά 1.000 παιδιά ηλικίας ως ενός έτους) σε 4,28 το 2009, 4,36 το 2010 και 4,01 το 2011.
Pin It