Greek English French German Italian
Pin It

της Νικολέτας Ντάμπου

Για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης όπως την βιώνει η φαρμακευτική βιομηχανία , μίλησε ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου πρόεδρος του συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στο 7ο Συνέδριο του ΣΥΦΑΚ στο Ηράκλειο Κρήτης, αποκαλύπτοντας ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2019, υπάρχει ένα άλμα στην υπέρβαση μηνιαία σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, της τάξεως περίπου των 25 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα.

Να σημειώσουμε ότι ο ΣΦΕΕ έχει 64 εταιρίες μέλη, καλύπτει το 95% της αγοράς φαρμάκου στην Ελλάδα είναι 21 ελληνικές και 43 διεθνείς .

Ποια ήταν η κατάσταση το 2009;

Η κατάσταση το 2009 όταν μπήκε η Ελλάδα στην οικονομική κρίση, την οποία πρέπει να ονομάζουμε πλέον μια νέα πραγματικότητα, είπε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ καθώς η κρίση κατά πολλούς έχει το νόημα μιας περιστασιακής κατάστασης, η οποία έχει μια αρχή και ένα τέλος. Η κατάσταση που βιώνουμε δεν είναι περαστική, η πραγματικότητα έχει αλλάξει, πρέπει να προσαρμοστούμε σε μία νέα πραγματικότητα.

Η τάση είναι απογοητευτική

‘’ Προερχόμαστε από την προηγουμένη δεκαετία και μια κατάσταση που είχαμε απέναντί μας ένα υγειονομικό σύστημα, το οποίο πρακτικά πλήρωνε ότι του ζητούσαμε να πληρώσει όλοι μας, αποζημίωνε σχεδόν τα πάντα και σήμερα φτάσαμε στην άλλη άκρη, όπου έχουμε ένα σύστημα που πληρώνει πλέον αυτό ό,τι θέλει. Χωρίς όμως να συνδιαλέγεται με τους εταίρους που είναι μέσα σε αυτό, όπως είναι η φαρμακευτική βιομηχανία, οι φαρμακοποιοί, το χονδρεμπόριο κλπ , απλούστατα γιατί έχει αποφασίσει ότι αυτοί είναι οι προϋπολογισμοί που θέλει να διαθέσει.’’ τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου.

Δυστυχώς, είπε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, η τάση είναι απογοητευτική. Τα τελευταία 4 χρόνια , ειδικά μιλάμε για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ στον οποίο ανήκει μέσα και το κομμάτι που εξυπηρετεί το ιδιωτικό φαρμακείο.

Το budget του ΕΟΠΥΥ 

Το budget του ΕΟΠΥΥ  τα τελευταία 4 χρόνια είναι σταθερό, τον τελευταίο χρόνο έχουν μπει νέα φάρμακα στην αγορά, πιο εξελιγμένες και ακριβές θεραπείες, αλλά ταυτόχρονα έχουμε και μια συνεχιζόμενη αύξηση νοσηρότητας και αύξηση υγειονομικών αναγκών της χώρας, σημείωσε ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου πρόεδρος του συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για να τονίσει ότι ‘’Είμαστε σε μια φάση που προσπαθούμε να μετρήσουμε, αλλά σίγουρα έχουμε να μετρήσουμε και αρκετά πράγματα ακόμη για να καταλήξουμε στο πόσο σωστές είναι οι αποφάσεις που παίρνουμε. Το σίγουρο είναι πάντως ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης τουλάχιστον δεν είναι δυνατόν για 4 χρόνια να περιμένεις να περιθάλψεις με τα ίδια λεφτά, εννοώ από πλευράς φαρμάκου, αυξανόμενο αριθμό υγειονομικών αναγκών και βελτιωμένες και πιο ακριβές κατά τεκμήριο θεραπείες. Όση εξοικονόμηση και αν εξασφαλίσει η μείωση τιμών, η κυκλοφορία γενοσήμων αυτό το ισοζύγιο δεν βγαίνει υπέρ του συνόλου της δαπάνης, πάντα πρέπει κάτι να προστεθεί.’’

 Τα νέα του 2019 για την φαρμακοβιομηχανία

Τα νέα του 2019 είναι εξαιρετικά άσχημα για την φαρμακοβιομηχανία , αποκάλυψε ο πρόεδρος του συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος .

Ανά μήνα γίνεται τεράστια υπέρβαση στην φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ. Αυτό που παρατηρούμε με αρκετή έκπληξη, τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου , είναι ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2019, υπάρχει ένα άλμα στην υπέρβαση μηνιαία σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, της τάξεως περίπου των 25 εκατομμυρίων το μήνα. Είναι κάτι το οποίο δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για να ερμηνεύσουμε. Το σίγουρο είναι όμως, υπογράμμισε, ότι αυτά τα νούμερα είναι μια υπέρβαση της τάξεως του 372 εκατ. στο πρώτο μισό του έτους, όταν πέρσι ήταν 572 εκατ. για όλο το έτος και δεν ξέρω αν είναι σίγουρο αλλά είναι εξαιρετικά πιθανό ότι θα φτάσει σε επίπεδα 750 έως 800 εκατ. Η βιομηχανία εκπέμπει επανειλημμένα κραυγές αγωνίας προς το υπουργείο λέγοντας ότι αυτό όλο δεν είναι βιώσιμο.

Το clawback από το 2013 μέχρι και το 2018

Τι ποσοστό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης αποτελούν οι επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας από το 2013 μέχρι και το 2018 που έχουμε πραγματικά στοιχεία . Η στικτή γραμμή είναι οι εκτιμήσεις για το μέλλον .

Αυτό που έχουμε εκφράσει επανειλημμένα απέναντι στην πολιτεία είναι ότι αυτή η γραμμή πρέπει να σταθεροποιηθεί και να γίνει αμέσως τώρα καθώς το clawback καθιστά τις φαρμακευτικές εταιρίες μη βιώσιμες .

‘’Ο κλάδος χρειάζεται μια σταθερότητα για να μπορεί να επιτελεί το έργο που χρειάζεται που είναι η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με φάρμακα και ταυτόχρονα η είσοδος νέων φαρμάκων στη χώρα που είναι οι καλύτερες και πιο εξελιγμένες θεραπείες προς όφελος των ασθενών.’’ τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ .

Προτάσεις του ΣΦΕΕ για σταθεροποίηση

Δεν νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στην σταθεροποίηση τουλάχιστον έτσι δείχνουν τα σημάδια , είπε ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου πρόεδρος του συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) . Ενώ κατέθεσε προτάσεις και δύο τρόπους σταθεροποίησης οι οποίοι είναι:

Αύξηση του προϋπολογισμού

Ο πρώτος τρόπος είναι η αύξηση του προϋπολογισμού, κάτι που θεωρούμε αναγκαίο γιατί αυξάνονται συνεχώς οι υγειονομικές ανάγκες Τα νούμερα των ασθενών ανεβαίνουν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης αλλά και κάποια αυτοάνοσα κλπ , ανεβαίνουν και έχουμε καλύτερες θεραπείες σε σχέση με το παρελθόν, επομένως πρέπει και η δημόσια δαπάνη να προσαρμόζεται όχι κατά τις επιθυμίες της βιομηχανίας αλλά με μια ρεαλιστική διάθεση για την κάλυψη των αναγκών .

Θεσμικές παρεμβάσεις

Ο δεύτερος  τρόπος είναι αυτός των θεσμικών παρεμβάσεων, ο οποίος είναι εντελώς απαραίτητος για να βρούμε με ποιους τρόπους θα παρέμβουμε στο σύστημα της φαρμακευτικής περίθαλψης έτσι ώστε να επέλθει μια σταθεροποίηση κατά το δυνατόν, προκειμένου οι προσαρμογές του δημόσιου προϋπολογισμού κάθε χρόνο να είναι αρκετές ώστε να καλύπτουν τις πιθανές αυξημένες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού.

Θεραπευτικά πρωτόκολλα

Απαιτείται συγκρότηση περισσότερων και πιο λειτουργικών και υποχρεωτικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων και με περισσότερους ελέγχους στην συνταγογράφηση αλλά και με περισσότερο έλεγχο στο σύστημα κοινωνικών παροχών που υπάρχει στην διάθεση των πολιτών. Κάτι που βλέπουμε κατά περίπτωση είναι ότι ‘’ πράγματα που θεσπίστηκαν με καλή πρόθεση για να βοηθήσουν πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, υπάρχει περίπτωση να τυχαίνουν κάποιας κατάχρησης από δυνητικά μη δικαιούχους και έτσι να δημιουργείται σπατάλη πόρων που θα έπρεπε να διατίθενται αλλιώς στο σύστημα.’’

‘’ Στην πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης υπάρχει μια τάση που κάνει το σύστημα αβίωτο τουλάχιστον για τους παρόχους που λέγονται φαρμακευτικές εταιρίες.’’ τόνισε κλείνοντας ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου πρόεδρος του συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Pin It

Cook name