Pin It

Μια εβδομάδα μετά τη απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για τις εκπτώσεις στα φάρμακα και την απόφαση του Κογκρέσου να επεκτείνει το σχέδιο αυτό στους εμπορικούς ασφαλιστές-προμηθευτές της αλυσίδας εφοδιασμού, οι φαρμακοβιομηχανίες υποδέχονται την εξέλιξη αυτή και αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eli Lilly, David Ricks, δήλωσε  ότι η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να είναι μια "νίκη για τους ασθενείς, μειώνοντας το μέγεθος της προσωπικής τους δαπάνης για τα φάρμακα", γεγονός που μπορεί να δώσει και το έναυσμα στις εταιρίες να κάνουν περισσότερα για να αποδείξουν την αξία των προϊόντων τους.

Επιπλέον, οι μειώσεις των επιτοκίων θα "εξαλείψουν ένα τεχνητό εμπόδιο στον ανταγωνισμό, δημιουργώντας χώρο για την  καινοτομία που αντιμετωπίζει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών", πρόσθεσε ο Ricks.

Ο γενικός διευθυντής της Novartis Vas Narasimhan  δήλωσε ότι η εταιρεία του πληρώνει σχεδόν τα μισά από τα ακαθάριστα έσοδα των ΗΠΑ σε εκπτώσεις. Πρόσθεσε δε ότι η πρόταση του HHS θα μπορούσε να «διορθώσει μια παραμόρφωση στην αγορά».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο CEO της Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen, ο οποίος γρήγορα εξήρε το σχέδιο του HHS σε συνέντευξη του στο Bloomberg. Ο επικεφαλής της Novo δήλωσε ότι το τρέχον σύστημα εκπτώσεων είναι "προβληματικό". Η Novo, μαζί με τους παίκτες ινσουλίνης Sanofi και Lilly, έχουν καταβάλει αυξανόμενες εκπτώσεις στους μεσάζοντες τα τελευταία χρόνια. Η Novo κατέβαλε πέρυσι ένα εκπληκτικό 68% από τις μέσες τιμές των καταλόγων στις ΗΠΑ, δήλωσε ο CEO.

Η κυβέρνηση Trump πρότεινε την κατάργηση των κανόνων που απαλλάσσουν τις εκπτώσεις φαρμάκων από τους νόμους περί ομοσπονδιακών κλοπών πριν από μία εβδομάδα. Οι προστασίες θα ισχύουν αντίθετα για τις εκπτώσεις για τους ασθενείς, και τα PBM θα μπορούσαν να χρεώνουν τα τέλη για τις υπηρεσίες τους αντί να κρατούν ένα ποσοστό εκπτώσεων.

Το σημερινό σύστημα μείωσης των κερδών έχει συμβάλει στην άνοδο των τιμών των καταλόγων, όπως ανέφεραν οι υπάλληλοι της διοίκησης, και η πρόταση θα μπορούσε να ελέγξει αυτή την τάση. Το σχέδιο HHS προτείνει μόνο αλλαγές στο Medicare Part D και Medicaid, αλλά ο υπουργός HHS, Alex Azar ζήτησε γρήγορα από το Κογκρέσο να επεκτείνει την ιδέα στην εμπορική αγορά φαρμάκων.

Ενώ οι διευθύνοντες σύμβουλοι της φαρμακοβιομηχανίας μιλάνε για την ιδέα, τα PBMs δεν είναι υπέρ. Η CVS δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «ενώ τα PBMs έχουν καταστεί βολικός στόχος στον αγώνα κατά των δαπανών για τα φάρμακα, στην πραγματικότητα χρησιμεύουν ως τελευταία γραμμή άμυνας για τον καταναλωτή».

Η ένωση που αντιπροσωπεύει τα PBMs, η φαρμακοβιομηχανία Care Management Association, δήλωσε ότι ανησυχεί ότι "η εξάλειψη της μακράς διαρκείας ασφαλούς προστασίας για εκπτώσεις κατασκευαστών φαρμάκων σε PBMs θα αυξήσει το κόστος των φαρμάκων και θα αναγκάσει τους δικαιούχους του Medicare να πληρώσουν υψηλότερα ασφάλιστρα και out-of-pocket δαπάνες , εκτός εάν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση για τα PBMs να διαπραγματευθούν εξ ονόματος των δικαιούχων. " Σε ανταπόκριση της κριτικής, ο κλάδος ξεκίνησε μια εκστρατεία που δείχνει πώς καταπολεμά τις υψηλές τιμές των φαρμάκων.

Η εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νανσί Πελόζι επέκρινε επίσης την ιδέα, λέγοντας ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα ασφάλιστρα και να ενισχύσει το συνολικό κόστος για τους δικαιούχους του Medicare.  "Σύμφωνα με την πρόταση της Διοίκησης Trump, η φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσε να δει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη και ακόμη λιγότερο περιορισμό σε ό, τι χρεώνει ", ανέφερε σε  δήλωσή της .

Βεβαίως, η συζήτηση μόλις ξεκίνησε. Πέντε Διευθύνοντες Σύμβουλοι της φαρμακοβιομηχανίας, συν ένα ανώτατο στέλεχος της Johnson & Johnson, δέχτηκαν πρόσκληση να καταθέσουν σε ακρόαση σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων στη Γερουσία , όπου οι εκπτώσεις πιθανόν να είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης..

 

 

Pin It