Τεχνολογία

Υγειονομική περίθαλψη Blockchain: Οι τάσεις των ηγετών στον τομέα της ιατρικής και των βιοεπιστημών

Υγειονομική περίθαλψη Blockchain: Οι τάσεις των ηγετών στον τομέα της ιατρικής και των βιοεπιστημών

Η φορητότητα δεδομένων σε πολλά συστήματα και υπηρεσίες εξακολουθεί να είναι ένα πραγματικό ζήτημα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

Υγειονομική περίθαλψη Blockchain: Όταν το Bitcoin, η πρώτη κρυπτογράφηση, ξεκίνησε το 2009, ο κόσμος βρισκόταν στη μέση μιας μεγάλης ύφεσης. Πάνω από μια δεκαετία αργότερα, με τον κόσμο να κατακλύζεται από μια πανδημία, η τεχνολογία που υποστηρίζει το Bitcoin έχει τη δυνατότητα να λύσει πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον.

Το Blockchain είναι ένας τύπος ψηφιακής βάσης δεδομένων που αποθηκεύει συναλλαγές με τέτοιο τρόπο ώστε οι πληροφορίες να μην μπορούν να τροποποιηθούν. Όταν ένα «μπλοκ» γεμίζει με δεδομένα, ενώνει το πίσω μέρος μιας αλυσίδας και λαμβάνει μια χρονική σήμανση, σχηματίζοντας ένα blockchain με χρονολογική σειρά. Κάθε συναλλαγή υπογράφεται με ιδιωτικό κλειδί και διανέμεται σε ένα σύνολο συμμετεχόντων peer-to-peer. Χωρίς έγκυρη υπογραφή, τυχόν νέα μπλοκ που δημιουργούνται από αλλαγές δεδομένων αγνοούνται και δεν προστίθενται στην αλυσίδα. Ενώ η αλυσίδα είναι ορατή, δεν αποκαλύπτει δεδομένα, μόνο τη χρονική σήμανση.

Αυτή η ορατότητα είναι σημαντική επειδή καθιστά δυνατή την ανίχνευση του ιστορικού μιας συναλλαγής ή μιας αλυσίδας εφοδιασμού. Πάρτε την De Beers, τον μεγαλύτερο παραγωγό διαμαντιών στον κόσμο, έναν τομέα που συχνά έχει υποστεί πυρκαγιά λόγω της προέλευσης των διαμαντιών. Το 2018 η εταιρεία άρχισε να χρησιμοποιεί blockchain για να εντοπίσει ολόκληρο το ταξίδι των διαμαντιών τους στην αλυσίδα εφοδιασμού, για να διασφαλίσει ότι όλα προέρχονταν από ηθικά και βιώσιμα. Αυτά τα πλεονεκτήματα δίνουν στο blockchain τέτοιο δυναμικό για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Αρχεία υγείας ασθενών

“Η φορητότητα δεδομένων σε πολλά συστήματα και υπηρεσίες εξακολουθεί να είναι ένα πραγματικό ζήτημα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης”, λέει ο Rupert Spiegelberg, Διευθύνων Σύμβουλος της Doctorlink. “Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα αρχεία του νοσοκομείου σας δεν είναι συνημμένα στα αρχεία του ιατρού σας, αλλά εάν ήταν, τα πλεονεκτήματα είναι σαφή όσον αφορά τη θεραπεία και την προληπτική φροντίδα.

“Οι μπλοκ αλυσίδων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση των ιατρικών μας αρχείων, επιτρέποντας στους ασθενείς να ξαναρχίσουν την ιδιοκτησία των προσωπικών τους δεδομένων, επιτρέποντας ταυτόχρονα στους επαγγελματίες ιατρούς να αλληλεπιδράσουν με αυτά, φέρνοντας επανάσταση στην παροχή θεραπειών και προληπτικής φροντίδας. Η Εσθονία, μια χώρα της Βαλτικής που συνορεύει με τη Ρωσία, έχει κληθεί ως η πιο προηγμένη ψηφιακή κοινωνία στον κόσμο. Τα αρχεία υγείας των ανθρώπων αποθηκεύονται σε ένα blockchain, το οποίο μεταξύ άλλων επιτρέπει την παρακολούθηση της φαρμακευτικής αγωγής από την παρασκευή της μέχρι τη συμμόρφωση του ασθενούς.

Η IBM Watson κυκλοφόρησε πρόσφατα το Digital Health Pass χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain. Το Health Pass έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους οργανισμούς να επαληθεύουν την υγεία ενός εργαζομένου – ιδιαίτερα την κατάσταση Covid – διατηρώντας ταυτόχρονα τα δεδομένα τους απόρρητα. Οι χρήστες έχουν τον έλεγχο των πληροφοριών υγείας τους, διαχειρίζονται στο δικό τους κρυπτογραφημένο ψηφιακό πορτοφόλι στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια κινητή συσκευή.

Κοινή χρήση ιατρικής έρευνας

Οι ηγέτες στον τομέα της ιατρικής και των βιοεπιστημών κάλεσαν συχνά μια πλατφόρμα ανταλλαγής δεδομένων, όπου οι ερευνητές μπορούν να μοιραστούν τα ευρήματα των κλινικών δοκιμών και άλλων ιατρικών ερευνών. Οι εμπειρογνώμονες ζήτησαν επίσης περισσότερη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και των χημικών, της τεχνολογίας, της κατασκευής και της αλυσίδας εφοδιασμού, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την ΠΟΥ, το 50% των κλινικών δοκιμών δεν αναφέρεται, γενικά επειδή τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. Αυτό αφήνει κενά στη γνώση για τους ενδιαφερόμενους και τους ασθενείς. Μια ασφαλής, αλλά ορατή βάση δεδομένων με τα αποτελέσματα από δοκιμές νέων φαρμάκων για παράδειγμα, θα μπορούσε να βελτιώσει τη φροντίδα των ασθενών και να μειώσει την πιθανότητα απάτης. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal ανέφερε τα Enigma και OPAL που αναπτύχθηκαν από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης ως δύο παραδείγματα blockchain που είναι “ένας επαναστατικός τρόπος διατήρησης της ιδιωτικής ζωής για την επιδημιολογική έρευνα καθώς εξελίσσεται.”

Αλληλουχία DNA

Ενώ έχουμε παρατηρήσει αύξηση της διαθεσιμότητας οικιακών τεστ DNA για άτομα για να μάθουν για πιθανές συνθήκες υγείας, η ανάλυση ολόκληρου του γονιδιώματος, όπου αναλύεται ολόκληρος ο γενετικός κώδικας ενός ατόμου, εξακολουθεί να είναι απαγορευτικά δαπανηρή για τους καταναλωτές. Επιπλέον, ορισμένοι ανησυχούν για την εμπιστευτικότητα της παράδοσης του DNA τους σε άλλα άτομα. Αυτό σημαίνει ότι η μικρή ποσότητα γενετικού κώδικα που διατίθεται στους επιστήμονες καθιστά δύσκολη τη διεξαγωγή ουσιαστικής έρευνας, η οποία θα μπορούσε να είναι επωφελής για να μάθετε περισσότερα για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Το Νεφέλωμα, μια εκκίνηση με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, προσφέρει ολόκληρη αλληλουχία γονιδιώματος δωρεάν σε άτομα που θέλουν να επιτρέψουν τη χρήση των δεδομένων τους από επιστήμονες. Η ανάλυση αποθηκεύεται σε ένα blockchain έτσι ώστε να έχει πρόσβαση μόνο ο κάτοχος και οι ερευνητές του DNA, με την εξουσιοδότηση του κατόχου. Ο στόχος είναι να ενθαρρυνθούν περισσότεροι άνθρωποι να υποβάλουν τον γενετικό τους κώδικα, πεισμένος από το ασφαλές σύστημα του blockchain, το οποίο θα δώσει στους επιστήμονες περισσότερα για να εργαστούν για να κατανοήσουν τις αιτίες της νόσου και να αναπτύξουν εξατομικευμένες θεραπείες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Καινοτόμες λύσεις στην υγειονομική περίθαλψη μετά την πανδημία

Οι πέντε ιατρικές καινοτομίες που σηματοδοτούν το 2020

Ποιες αλλαγές φέρνει το 2021 στην υγειονομική περίθαλψη παγκοσμίως

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα, οι κίνδυνοι και οι επενδύσεις

Κεντρικό στοιχείο της αυτόνομης φιλοσοφίας του αυτοκινήτου είναι το πώς ένα αυτοκίνητο αντιλαμβάνεται και επεξεργάζεται το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων και τη λήψη γρήγορων αποφάσεων

Τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να βοηθούν την ψυχική υγεία των αγοριών

Τεχνολογία Νέοι: «Μολονότι δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τα βιντεοπαιχνίδια πραγματικά βελτιώνουν την ψυχική υγεία, δεν φαίνεται το παίξιμο τους να είναι βλαβερό και μάλιστα μπορεί να έχει και μερικά οφέλη. Ιδιαίτερα στη διάρκεια της πανδημίας τα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν μια σημαντική κοινωνική πλατφόρμα για τους νέους», δήλωσε ο Δρ. Κάντολα, επικεφαλής διεθνούς έρευνας για τις επιδράσεις της χρήσης της τεχνολογίας στα παιδιά.

Τεχνολογία: Ανησυχίες για το μέλλον της "παγκοσμιότητας" του Παγκόσμιου Ιστού

Τεχνολογία: Εάν οι εδαφικές ή κρατικές συμφωνίες γίνουν πιο κοινές, το παγκόσμιο συνδεδεμένο Διαδίκτυο που γνωρίζουμε θα γίνει περισσότερο σαν αυτό που ορισμένοι έχουν ονομάσει "splinternet" ή μια συλλογή διαφορετικών διαδικτύων των οποίων τα όρια καθορίζονται από εθνικά ή περιφερειακά σύνορα.

O FDA επισημαίνει τα λάθη σχετικά με την κυκλοφορία μη αξιόπιστων τεστ αντισωμάτων

Κορωνοϊός: Δύο διευθυντικά στελέχη του Οργανισμού Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, οι Jeffrey Shuren και Timothy Stenzel, δημοσίευσαν πρόσφατα στο περιοδικό New England Journal of Medicine άρθρο με τίτλο «The FDA’s experience with COVID-19 antibody tests» (Η εμπειρία του FDA με τα τεστ αντισωμάτων για την COVID-19, ).

WhatsApp: Θα απενεργοποιεί τις υπηρεσίες μηνυμάτων για όσους χρήστες δεν συμφωνήσουν με τους ενημερωμένους όρους

Τεχνολογία: Οι χρήστες του WhatsApp που δεν επιθυμούν να αποδεχτούν τους ενημερωμένους όρους και προϋποθέσεις έως την προθεσμία της 15ης Μαΐου δεν θα μπορούν να λαμβάνουν ή να στέλνουν μηνύματα έως ότου δηλώσουν αποδοχή αυτών.

Apple: Γιατί καθυστερεί να λανσάρει τη μαγνητική μπαταρία iPhone 12s

Τεχνολογία Apple: Η κατασκευαστική εταιρεία Apple (AAPL) φημολογείται ότι θα αναπτύξει ένα αξεσουάρ φόρτισης της μπαταρίας του κινητού που θα συνδέεται μαγνητικά και ασύρματα στο iPhone, ενώ το τηλέφωνο θα χρησιμοποιείται.