Τεχνολογία

Υγειονομική περίθαλψη Blockchain: Οι τάσεις των ηγετών στον τομέα της ιατρικής και των βιοεπιστημών

Υγειονομική περίθαλψη Blockchain: Οι τάσεις των ηγετών στον τομέα της ιατρικής και των βιοεπιστημών

Η φορητότητα δεδομένων σε πολλά συστήματα και υπηρεσίες εξακολουθεί να είναι ένα πραγματικό ζήτημα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

Υγειονομική περίθαλψη Blockchain: Όταν το Bitcoin, η πρώτη κρυπτογράφηση, ξεκίνησε το 2009, ο κόσμος βρισκόταν στη μέση μιας μεγάλης ύφεσης. Πάνω από μια δεκαετία αργότερα, με τον κόσμο να κατακλύζεται από μια πανδημία, η τεχνολογία που υποστηρίζει το Bitcoin έχει τη δυνατότητα να λύσει πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον.

Το Blockchain είναι ένας τύπος ψηφιακής βάσης δεδομένων που αποθηκεύει συναλλαγές με τέτοιο τρόπο ώστε οι πληροφορίες να μην μπορούν να τροποποιηθούν. Όταν ένα «μπλοκ» γεμίζει με δεδομένα, ενώνει το πίσω μέρος μιας αλυσίδας και λαμβάνει μια χρονική σήμανση, σχηματίζοντας ένα blockchain με χρονολογική σειρά. Κάθε συναλλαγή υπογράφεται με ιδιωτικό κλειδί και διανέμεται σε ένα σύνολο συμμετεχόντων peer-to-peer. Χωρίς έγκυρη υπογραφή, τυχόν νέα μπλοκ που δημιουργούνται από αλλαγές δεδομένων αγνοούνται και δεν προστίθενται στην αλυσίδα. Ενώ η αλυσίδα είναι ορατή, δεν αποκαλύπτει δεδομένα, μόνο τη χρονική σήμανση.

Αυτή η ορατότητα είναι σημαντική επειδή καθιστά δυνατή την ανίχνευση του ιστορικού μιας συναλλαγής ή μιας αλυσίδας εφοδιασμού. Πάρτε την De Beers, τον μεγαλύτερο παραγωγό διαμαντιών στον κόσμο, έναν τομέα που συχνά έχει υποστεί πυρκαγιά λόγω της προέλευσης των διαμαντιών. Το 2018 η εταιρεία άρχισε να χρησιμοποιεί blockchain για να εντοπίσει ολόκληρο το ταξίδι των διαμαντιών τους στην αλυσίδα εφοδιασμού, για να διασφαλίσει ότι όλα προέρχονταν από ηθικά και βιώσιμα. Αυτά τα πλεονεκτήματα δίνουν στο blockchain τέτοιο δυναμικό για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Αρχεία υγείας ασθενών

“Η φορητότητα δεδομένων σε πολλά συστήματα και υπηρεσίες εξακολουθεί να είναι ένα πραγματικό ζήτημα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης”, λέει ο Rupert Spiegelberg, Διευθύνων Σύμβουλος της Doctorlink. “Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα αρχεία του νοσοκομείου σας δεν είναι συνημμένα στα αρχεία του ιατρού σας, αλλά εάν ήταν, τα πλεονεκτήματα είναι σαφή όσον αφορά τη θεραπεία και την προληπτική φροντίδα.

“Οι μπλοκ αλυσίδων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση των ιατρικών μας αρχείων, επιτρέποντας στους ασθενείς να ξαναρχίσουν την ιδιοκτησία των προσωπικών τους δεδομένων, επιτρέποντας ταυτόχρονα στους επαγγελματίες ιατρούς να αλληλεπιδράσουν με αυτά, φέρνοντας επανάσταση στην παροχή θεραπειών και προληπτικής φροντίδας. Η Εσθονία, μια χώρα της Βαλτικής που συνορεύει με τη Ρωσία, έχει κληθεί ως η πιο προηγμένη ψηφιακή κοινωνία στον κόσμο. Τα αρχεία υγείας των ανθρώπων αποθηκεύονται σε ένα blockchain, το οποίο μεταξύ άλλων επιτρέπει την παρακολούθηση της φαρμακευτικής αγωγής από την παρασκευή της μέχρι τη συμμόρφωση του ασθενούς.

Η IBM Watson κυκλοφόρησε πρόσφατα το Digital Health Pass χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain. Το Health Pass έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους οργανισμούς να επαληθεύουν την υγεία ενός εργαζομένου – ιδιαίτερα την κατάσταση Covid – διατηρώντας ταυτόχρονα τα δεδομένα τους απόρρητα. Οι χρήστες έχουν τον έλεγχο των πληροφοριών υγείας τους, διαχειρίζονται στο δικό τους κρυπτογραφημένο ψηφιακό πορτοφόλι στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια κινητή συσκευή.

Κοινή χρήση ιατρικής έρευνας

Οι ηγέτες στον τομέα της ιατρικής και των βιοεπιστημών κάλεσαν συχνά μια πλατφόρμα ανταλλαγής δεδομένων, όπου οι ερευνητές μπορούν να μοιραστούν τα ευρήματα των κλινικών δοκιμών και άλλων ιατρικών ερευνών. Οι εμπειρογνώμονες ζήτησαν επίσης περισσότερη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και των χημικών, της τεχνολογίας, της κατασκευής και της αλυσίδας εφοδιασμού, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την ΠΟΥ, το 50% των κλινικών δοκιμών δεν αναφέρεται, γενικά επειδή τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. Αυτό αφήνει κενά στη γνώση για τους ενδιαφερόμενους και τους ασθενείς. Μια ασφαλής, αλλά ορατή βάση δεδομένων με τα αποτελέσματα από δοκιμές νέων φαρμάκων για παράδειγμα, θα μπορούσε να βελτιώσει τη φροντίδα των ασθενών και να μειώσει την πιθανότητα απάτης. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal ανέφερε τα Enigma και OPAL που αναπτύχθηκαν από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης ως δύο παραδείγματα blockchain που είναι “ένας επαναστατικός τρόπος διατήρησης της ιδιωτικής ζωής για την επιδημιολογική έρευνα καθώς εξελίσσεται.”

Αλληλουχία DNA

Ενώ έχουμε παρατηρήσει αύξηση της διαθεσιμότητας οικιακών τεστ DNA για άτομα για να μάθουν για πιθανές συνθήκες υγείας, η ανάλυση ολόκληρου του γονιδιώματος, όπου αναλύεται ολόκληρος ο γενετικός κώδικας ενός ατόμου, εξακολουθεί να είναι απαγορευτικά δαπανηρή για τους καταναλωτές. Επιπλέον, ορισμένοι ανησυχούν για την εμπιστευτικότητα της παράδοσης του DNA τους σε άλλα άτομα. Αυτό σημαίνει ότι η μικρή ποσότητα γενετικού κώδικα που διατίθεται στους επιστήμονες καθιστά δύσκολη τη διεξαγωγή ουσιαστικής έρευνας, η οποία θα μπορούσε να είναι επωφελής για να μάθετε περισσότερα για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Το Νεφέλωμα, μια εκκίνηση με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, προσφέρει ολόκληρη αλληλουχία γονιδιώματος δωρεάν σε άτομα που θέλουν να επιτρέψουν τη χρήση των δεδομένων τους από επιστήμονες. Η ανάλυση αποθηκεύεται σε ένα blockchain έτσι ώστε να έχει πρόσβαση μόνο ο κάτοχος και οι ερευνητές του DNA, με την εξουσιοδότηση του κατόχου. Ο στόχος είναι να ενθαρρυνθούν περισσότεροι άνθρωποι να υποβάλουν τον γενετικό τους κώδικα, πεισμένος από το ασφαλές σύστημα του blockchain, το οποίο θα δώσει στους επιστήμονες περισσότερα για να εργαστούν για να κατανοήσουν τις αιτίες της νόσου και να αναπτύξουν εξατομικευμένες θεραπείες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καινοτόμες λύσεις στην υγειονομική περίθαλψη μετά την πανδημία

Οι πέντε ιατρικές καινοτομίες που σηματοδοτούν το 2020

Ποιες αλλαγές φέρνει το 2021 στην υγειονομική περίθαλψη παγκοσμίως

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα νέα iPhone 13 Pro και iPhone 13 κυκλοφόρησαν επιτέλους

iPhone 13 Pro και iPhone 13: Οι νέες αφίξεις για την Apple είναι ήδη εδώ και έχουν εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, την απόδοση, το design και την συνολική ποιότητα χρήστη.

Κριτήρια καταναλωτών στις online αγορές σύμφωνα με έρευνα

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο των διαδικτυακών αγορών με τις περισσότερες επισκέψεις και για τις κατηγορίες προϊόντων με τις περισσότερες αγορές σε απευθείας σύνδεση, από τη μόδα έως τα συλλεκτικά.

Tο Google Maps θα δείχνει τώρα τη διαδρομή που είναι η πιο αποδοτική σε καύσιμα.

Παράλληλα με τις πληροφορίες για την τιμή και τη διάρκεια του ταξιδιού, οι χρήστες του Google Flights θα μπορούν πλέον να βλέπουν εκτιμήσεις για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σχεδόν για κάθε πτήση στα αποτελέσματα αναζήτησης. Οι εκτιμήσεις είναι «διαφορετικές ανάλογα με την πτήση και τη θέση», δήλωσε η Google.

Metabesity 2021: Ένα από τα πιο σημαντικά συνέδρια μακροζωίας

Metabesity 2021: Ένα από τα πιο σημαντικά συνέδρια μακροζωίας για το 2021 θα λάβει χώρα εικονικά από 11 έως 14 Οκτωβρίου με σημαντικές εξελίξεις στη γηριατρική που μπορούν να καθυστερήσουν ή και να αντιστρέψουν τη μείωση της ηλικίας.