Τεχνολογία

Το πρώτο ρομπότ-βοηθός για άτομα με κινητικά προβλήματα

Το πρώτο ρομπότ-βοηθός για άτομα με κινητικά προβλήματα

Ερευνητές του Columbia University in the City of New York κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ρομποτικό μπαστούνι, το οποίο μπορεί να παρέχει βοήθεια σε ηλικιωμένους και άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Σουνίλ Αγκραβάλ, καθηγητή στο Columbia Engineering, επέδειξε για πρώτη φορά τα οφέλη από τη χρήση ενός αυτόνομου ρομπότ το οποίο μπορεί να περπατά δίπλα σε ένα άτομο για να του παρέχει υποστήριξη μέσω απαλών αγγιγμάτων, ανάλογων ενός συνοδού. 

Η εν λόγ  μελέτη δημοσιεύτηκε στο IEEE Robotics and Automation Letters. «Συχνά, οι ηλικιωμένοι επωφελούνται μέσω ελαφρού κρατήματος χεριού για να υποστηρίζονται» εξήγησε ο Αγκραβάλ, που είναι επίσης μέλος του Data Science Institute του Columbia University. «Αναπτύξαμε ένα ρομποτικό μπαστούνι, συνδεδεμένο σε ένα αυτοκινούμενο ρομπότ, το οποίο αυτόματα παρακολουθεί έναν άνθρωπο που περπατάει και κινείται δίπλα του…περπατούν σε ένα πάτωμα με αισθητήρες το οποίο καταγράφει το μήκος των βημάτων και τον ρυθμό του βηματισμού, πρακτικά τις χρονικές και χωρικές παραμέτρους του περπατήματος, έτσι ώστε να μπορούμε να αναλύσουμε τον βηματισμό ενός ατόμου και την επίδραση του ελαφρού αγγίγματος σε αυτόν».

Το ρομποτικό μπαστούνι, με την επωνυμία CANINE, είναι στην πράξη ένα  ρομπότ- βοηθός που βοηθά τον χρήστη του να έχει καλύτερη αντίληψη της θέσης του στον χώρο ενώ περπατά- κάτι που με τη σειρά του αυξάνει τη σταθερότητά του και την ισορροπία του. «Πρόκειται για μια πρωτοποριακή προσέγγιση ως προς την παροχή βοήθειας και feedback σε άτομα, καθώς πλοηγούνται στο περιβάλλον τους» είπε ο Τζόελ Στάιν, καθηγητής Ιατρικής και Αποκατάστασης και πρόεδρος του τμήματος Αποκατάστασης και Αναγεννητικής Ιατρικής στο Columbia University Irving Medical Center, που συμμετείχε στην έρευνα. «Η στρατηγική αυτή έχει πιθανές εφαρμογές για ένα εύρος καταστάσεων- ειδικά σε άτομα με διαταραχές βηματισμού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυξημένος κίνδυνος δηλητηρίασης από CO στις διακοπές ρεύματος

Πώς επηρεάζει το μπλε φως την υγεία μας εν μέσω πανδημίας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ψηφιακές θεραπείες συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

«Δεδομένης της ταχείας υιοθέτησης των ψηφιακών παρεμβάσεων, είναι επίκαιρο και σημαντικό να ρωτήσουμε σε ποιο βαθμό οι ψηφιακές παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της κατάθλιψης, εάν μπορούν να παρέχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση -ψυχοθεραπεία με πρόσωπο πέρα ​​από το εργαστήριο και ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που μετριάζουν τα αποτελέσματα.»

Τα wearables προβλέπουν αλλαγές στο σάκχαρο

Τεχνολογία διαβήτη: Τα δεδομένα από φορητές συσκευές μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση και την πρόβλεψη των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Λύθηκε το μυστήριο με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Μηχανισμός Αντικυθήρων: Φυλάσσεται σε μουσείο της Αθήνας, χωρισμένο σε 82 θραύσματα. Εκτός από χιλιάδες χαρακτήρες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ορισμένα γρανάζια που έκαναν τον υπολογιστή να λειτουργεί.

Τα ψηφιακά βοηθήματα οδηγούν σε καλύτερη διαχείριση της υγείας

Ψηφιακά βοηθήματα ασθενείς: Αν και βελτιώθηκε η διαχείριση υγείας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παρεμβάσεις δεν μείωσαν σημαντικά το ποσοστό νοσηλειών σε άτομα με πολλαπλές χρόνιες παθήσεις.

Οι gamers έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία

Fantasy Football ψυχική υγεία: Είναι ανησυχητικό ότι τα υψηλότερα επίπεδα ενασχόλησης φαίνεται να αυξάνουν την πιθανότητα προβλημάτων με τη διάθεση και το άγχος και φαίνεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή των παικτών.

Τέλος εποχής για τα BlackBerry από σήμερα 4 Ιανουαρίου

BlackBerry: Από σήμερα τα BlackBerry παύουν να λειτουργούν με το λογισμικό της εταιρείας, βάζοντας τις εμβληματικές συσκευές που κάποτε θεωρούνταν σημάδι prestige στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Συχνά αποδεικνύεται η τηλεϊατρική εξίσου αποτελεσματική με την φυσική παρουσία

Τηλεϊατρική: Γενικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση της τηλεδιάσκεψης με βίντεο στην υγειονομική περίθαλψη οδηγεί σε αποτελέσματα εξίσου καλά όσο και σε ορισμένες περιπτώσεις καλύτερα από την προσωπική φροντίδα.