Τεχνολογία

Τεχνολογία: Βελτίωση των δεδομένων υγείας και ανάπτυξη της ιατρικής έρευνας

Τεχνολογία: Βελτίωση των δεδομένων υγείας και ανάπτυξη της ιατρικής έρευνας

Τεχνολογία: Μία νέα startup στοχεύει στη βελτίωση της ιατρικής ακριβείας και στην επιτάχυνση της ιατρικής έρευνας περίπλοκων ασθενειών ταξινομώντας και αναλύοντας πυκνά κλινικά δεδομένα.

Mια νέα εταιρεία δεδομένων υγείας στον πραγματικό κόσμο, ξεκίνησε σε συνεργασία με την BJC Healthcare του Missouri και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (WashU Medicine). Η startup ανακοίνωσε επίσης χρηματοδότηση 6 εκατομμυρίων δολαρίων, με επικεφαλής τους δύο ιδρυτικούς της συνεργάτες.

Επιτάγχυση της ιατρικής έρευνας

Το CuriMeta στοχεύει στη βελτίωση της ιατρικής ακριβείας και στην επιτάχυνση της ιατρικής έρευνας περίπλοκων ασθενειών ταξινομώντας και αναλύοντας πυκνά κλινικά δεδομένα. Παρέχοντας επιμελημένα σύνολα δεδομένων, το τρίο ελπίζει να επιτρέψει σε οργανισμούς βιοεπιστημών να φέρουν νέες θεραπείες και συσκευές στην αγορά πιο γρήγορα.

Η BJC Healthcare και η WashU Medicine θα συνεισφέρουν πόρους δεδομένων και ερευνητική τεχνογνωσία και η τριάδα θα εντοπίσει από κοινού ερευνητικά έργα και πιθανούς άλλους συνεργάτες. Οι κύριοι τομείς εστίασής τους θα περιλαμβάνουν την ογκολογία, την καρδιολογία και τη νευρολογία. Οι μελλοντικοί συνεισφέροντες δεδομένων μπορεί να περιλαμβάνουν συστήματα υγείας, ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα, κατασκευαστές βιοεπιστημών και οργανισμούς κλινικής έρευνας.

Οι συνεργάτες θα γνωρίζουν πότε και πώς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα που μοιράζονται, είπε η CuriMeta σε δελτίο τύπου και το απόρρητο των ασθενών θα διατηρηθεί χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη, όπως συνθετικά δεδομένα. «Οι ολοένα και πιο περίπλοκες θεραπείες απαιτούν βαθύτερα στοιχεία και την επίδειξη υψηλότερων επιπέδων κλινικής αξίας και αντίκτυπου προκειμένου να τύχουν αποδοχής και υιοθέτησης από παρόχους και ασθενείς, καθώς και ρυθμιστική έγκριση—και γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους ερευνητές να έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα δεδομένα αποδεικνύουν τέτοια αξία», δήλωσε στο δελτίο Τύπου ο Darren Brodeur, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της CuriMeta.

«Επενδύουμε σημαντικά στην αύξηση και τη βελτίωση της χρησιμότητας των δεδομένων, όχι απλώς στη συλλογή τους», ανέφερε στο δελτίο τύπου ο Davis Walp, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της CuriMeta. Οι ειδικοί δεδομένων της θα «ενισχύουν την ποιότητα, την πληρότητα και την ερευνητική αξία των δεδομένων των συνεργατών μας». Η τυπική διαδικασία συλλογής κλινικών δεδομένων δεν είναι βελτιστοποιημένη για έρευνα, είπε ο Walp στο Fierce Healthcare.

Ένα αξιοσημείωτο μέρος αυτών των δεδομένων είναι αδόμητο, που περιέχει θαμμένη τιμή που είναι δύσκολο να εξαχθεί. Ως αποτέλεσμα, η σύνθετη ιατρική έρευνα έχει οδηγηθεί ιστορικά από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν χρόνια, είναι δαπανηρές και τείνουν να είναι περιορισμένες σε εύρος και αντιπροσώπευση. Ωστόσο, τα δεδομένα από τα συστήματα υγείας είναι «πλούσιες πηγές δεδομένων» και οι ερευνητές «χρειάζονται απεγνωσμένα αυτά τα δεδομένα για να καλύψουν τα κενά» στην ιατρική, είπε ο Walp.

Όσον αφορά την εργασία με αποδεικτικά στοιχεία του πραγματικού κόσμου, «μην υποτιμάτε ποτέ τη δυσκολία να κάνετε ακόμη και μια απλή ερώτηση», δήλωσε στο Fierce Healthcare ο Philip Payne, Ph.D., επικεφαλής επιστήμονας δεδομένων της WashU Medicine και διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Το CuriMeta θα προσελκύσει, θα απορροφήσει και θα μεταμορφώσει μη δομημένα δεδομένα, όπως το κείμενο ελεύθερης μορφής, για να τα κάνει πιο προσιτά, διευκολύνοντας ενδεχομένως ταχύτερες καινοτομίες στην ιατρική.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο που συλλέχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας για να κατανοήσουν καλύτερα τους υποπληθυσμούς των ασθενών και τη σοβαρότητα της νόσου, γεγονός που οδήγησε σε πιο ενημερωμένη φροντίδα. Ομοίως, η ανάλυση δεδομένων από ασθενείς που υπέστησαν καρδιακές προσβολές θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες παρεμβάσεις και θεραπεία, υποστηρίζει η CuriMeta. «Βλέπουμε αυτή τη νέα εταιρεία ως καταλύτη για τους τύπους έρευνας που χρειάζεται πολύ να διεξάγουμε», είπε ο Payne.

Το WashU Medicine υποκινείται από μια ηθική υποχρέωση να μαθαίνει από τις αλληλεπιδράσεις των ασθενών και να βελτιώνει τη φροντίδα για βέλτιστα αποτελέσματα υγείας. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε καλύτερους τρόπους για να αξιοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα, τα οποία δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της περίθαλψης, και στη συνέχεια να τα μετατρέψουμε σε νέες ανακαλύψεις που παράγουν αυτά τα καλύτερα αποτελέσματα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών αποτελεί το μέλλον της υγείας

Η γενετική χαρτογράφηση των όγκων αποκαλύπτει πώς αναπτύσσονται οι καρκίνοι

Πώς η τεχνολογία αλλάζει την οφθαλμολογία;

Πρωτοποριακή τεχνολογία AI μπορεί να διαγνώσει την COVID-19 σε λίγα λεπτά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέο εργαλείο αξιολογεί την αφυδάτωση που σχετίζεται με τη διάρροια

Αν και υπάρχουν 5,7 δισεκατομμύρια περιπτώσεις διάρροιας ετησίως μεταξύ ενηλίκων και μεγαλύτερων παιδιών, δεν έχει υπάρξει ένα βολικό, εύχρηστο, τεκμηριωμένο εργαλείο για την αξιολόγηση της αφυδάτωσης σε ασθενείς.

Τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της στην εκπαίδευση

Αν και μάλλον απίθανο να συμβεί, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της εκπαίδευσης στην χρήση του GPT σαν μια πηγή πληροφόρησης για κάποια εργασία που θέλουμε να κάνουμε.

Πώς τα κινητά επηρεάζουν την καθημερινότητά μας;

Smartphone: Eνώ τα κινητά τηλέφωνα προσφέρουν αναμφισβήτητα οφέλη όσον αφορά την επικοινωνία, την παραγωγικότητα και την ευκολία, είναι σημαντικό να προσέχουμε τον πιθανό αντίκτυπό τους στην υγεία.

Al: Βοηθός σε εκστρατείες παραπληροφόρησης - Δημιουργία ψεύτικων αναρτήσεων, σχολίων, ηχητικών και βίντεο

«Με την τεχνητή νοημοσύνη, οι κακόβουλοι παράγοντες -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν γνωρίζουν καλά τη γλώσσα-στόχο- θα μπορούσαν να δημιουργήσουν γρήγορα και φθηνά πολλά παρόμοια άρθρα τα οποία όμως θα διαφέρουν ως προς το ύφος και τη διατύπωση.

Πρωτοποριακός βιοαισθητήρας αναγνωρίζει το χαλασμένο κρέας

Ενώ ο βιοαισθητήρας παρουσιάζει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, για την ευρεία εφαρμογή του θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκλήσεις, όπως η επεκτασιμότητα και η αποδοτικότητα σε μεγάλη κλίμακα παραγωγής.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις ελάχιστα επεμβατικές δομικές παρεμβάσεις

Υγεία καρδιάς: Μια λιγότερο τραυματική εναλλακτική στην παραδοσιακή χειρουργική ανοιχτής καρδιάς, είναι οι ελάχιστα επεμβατικές δομικές παρεμβάσεις της καρδιάς έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια