Τεχνολογία

Τεχνολογία: Πώς η ιατρική τεχνολογία θα εξελιχθεί το 2023;

Τεχνολογία: Πώς η ιατρική τεχνολογία θα εξελιχθεί το 2023;

Τεχνολογία: Αυτές είναι 3 από τις πιο σημαντικές εξελίξεις που θα βοηθήσουν στην αναμόρφωση της βιοτεχνολογίας και της ιατρικής το 2023.

Η ιατρική τεχνολογία αναπτύσσεται γρήγορα το 2023. Η αλλαγή των ερευνητικών προτεραιοτήτων και η προηγμένη τεχνολογία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα. Βοηθούν τους ερευνητές να πρωτοστατήσουν σε νέες θεραπείες, ιατρικές συσκευές, φάρμακα και τεστ. Στο πολύ κοντινό μέλλον, είναι πιθανό να δούμε σημαντικές προόδους στην τεχνολογία mRNA, την έρευνα για τον καρκίνο, τις ιατρικές έξυπνες συσκευές και πολλά άλλα. Αυτές είναι 3 από τις πιο σημαντικές εξελίξεις που θα βοηθήσουν στην αναμόρφωση της βιοτεχνολογίας και της ιατρικής το 2023.

Νέα εμβόλια mRNA

Τα τελευταία χρόνια έχουν τραβήξει την προσοχή στην τεχνολογία και τα εμβόλια mRNA. Είναι περισσότερο γνωστό ότι επιτρέπει την ανάπτυξη εμβολίων COVID-19 και οι ερευνητές εργάζονται ήδη εφαρμόζοντας mRNA σε άλλες ασθένειες. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας έχουν ήδη ξεκινήσει τρεις διαφορετικές δοκιμές για mRNA εμβόλια HIV. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι εμβολιασμοί γρίπης και δυνητικά καρκίνου είναι επίσης πιθανώς στο δρόμο. Τώρα που η επένδυση στα εμβόλια mRNA του COVID-19 έχει ξεκλειδώσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας, οι ερευνητές μπορεί να έχουν μια σαφή πορεία προς την ανάπτυξη διαφόρων εμβολίων mRNA για ασθένειες που επί του παρόντος είναι δύσκολο να προληφθούν.

Τηλεϊατρική και Έξυπνες Ιατρικές Συσκευές

Η τηλεϊατρική και η τηλευγεία έχουν γίνει ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ζήτησης τα τελευταία χρόνια. Η σωστή τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να παρέχουν κλινικές και μη κλινικές υπηρεσίες μέσω του Διαδικτύου. Η τηλεϊατρική και η τηλευγεία προσφέρουν στους ασθενείς σημαντικά οφέλη — κυρίως βελτιωμένη άνεση, μεγαλύτερη άνεση και καλύτερη προσβασιμότητα για άτομα που διαφορετικά μπορεί να δυσκολεύονται να δουν αυτοπροσώπως έναν πάροχο. Ωστόσο, οι γιατροί ενδέχεται να μην είναι σε θέση να συλλέξουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται από έναν ασθενή μέσω του ιστού. Οι έξυπνες ιατρικές συσκευές και οι φορητές συσκευές μπορούν να βοηθήσουν να αλλάξει αυτό. Οι κατασκευαστές ιατρικών συσκευών δημιουργούν μια νέα γενιά έξυπνης ιατρικής τεχνολογίας που θα επιτρέψει στους παρόχους να καταγράφουν εξ αποστάσεως σημαντικές πληροφορίες για την υγεία, καθιστώντας την τηλεϊατρική ακόμη πιο αποτελεσματική. Στο εγγύς μέλλον, τα wearables που καταγράφουν πληροφορίες όπως ο καρδιακός ρυθμός ή τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα θα βοηθήσουν τους γιατρούς να παρακολουθούν την υγεία του ασθενούς, ακόμη και όταν μια προσωπική επίσκεψη δεν είναι πρακτική.

Καλύτερα τεστ καρκίνου και νέα επένδυση «Βασικής Έρευνας»

Ειδικοί στον καρκίνο και οργανισμοί όπως η Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα του Καρκίνου λένε ότι οι ερευνητές θα περάσουν το 2023 εστιάζοντας περισσότερο στη βασική επιστήμη ή στη «θεμελιώδη έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα και τα μόρια λειτουργούν και αλληλεπιδρούν». Το «βασικό» στη βασική επιστήμη δεν σημαίνει απλό – αντίθετα, υπονοεί ότι θα βοηθήσει να τεθούν τα θεμέλια για πιο προηγμένες θεραπείες και συγκεκριμένες θεραπείες. Μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα κύτταρα μετατοπίζονται μεταξύ διαφορετικών καταστάσεων θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι μηχανισμοί κυτταρικού ελέγχου που συνήθως αποτρέπουν τον καρκίνο μπορεί να αποτύχουν. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στους επιστήμονες να επαναφέρουν τα κύτταρα σε φυσιολογική λειτουργία για να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την ανάπτυξη του καρκίνου. Η βασική επιστήμη μπορεί επίσης να βοηθήσει να γίνει πολύ πιο αποτελεσματικό το τεστ καρκίνου. Οι διαθέσιμες εξετάσεις χρυσού προτύπου περιλαμβάνουν ακτινογράφους που ερμηνεύουν μαστογραφίες ή αξονικές τομογραφίες των πνευμόνων ενός ασθενούς για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του πνεύμονα.

Παρά το γεγονός ότι είναι μερικές από τις καλύτερες διαθέσιμες επιλογές, αυτές οι δοκιμές είναι κάπως επιρρεπείς σε ψευδώς θετικά και αρνητικά. Πρόσθετες στρατηγικές θα προσφέρουν στους παρόχους περισσότερες επιλογές και θα δίνουν στους ασθενείς πιο ακριβείς διαγνώσεις ταχύτερα. Για παράδειγμα, αρκετές εταιρείες σχεδιάζουν να αναπτύξουν νέες δοκιμές για δείγματα ιστού όγκου σταθεροποιημένα με φορμαλίνη, ενσωματωμένα σε παραφίνη (FFPE). Οι υπάρχουσες εκδόσεις χρησιμοποιούν ανιχνευτές με χρωματική κωδικοποίηση και μοναδικά αντιδραστήρια για τον εντοπισμό «γονιδιωματικών εκτροπών» σε δείγματα ιστών. Οι ερευνητές και οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα τεστ για να ανιχνεύσουν πιο αποτελεσματικά γενετικές ανωμαλίες που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Αυτές οι πιο εξελιγμένες εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίσουν τον καρκίνο πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Μια ταχύτερη διάγνωση σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα θεραπείας, επομένως αυτές οι εξετάσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ικανότητα του γιατρού να παρέχει φροντίδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ελέγχονται τα τρόφιμα για ρύπους;

Βελτιωμένα είναι τα ετήσια αποτελέσματα της Novartis το 2022

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας του καρκίνου του μαστού

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συσχετίσει τον πόνο των ασθενών με κεφαλαλγία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέο εργαλείο αξιολογεί την αφυδάτωση που σχετίζεται με τη διάρροια

Αν και υπάρχουν 5,7 δισεκατομμύρια περιπτώσεις διάρροιας ετησίως μεταξύ ενηλίκων και μεγαλύτερων παιδιών, δεν έχει υπάρξει ένα βολικό, εύχρηστο, τεκμηριωμένο εργαλείο για την αξιολόγηση της αφυδάτωσης σε ασθενείς.

Τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της στην εκπαίδευση

Αν και μάλλον απίθανο να συμβεί, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της εκπαίδευσης στην χρήση του GPT σαν μια πηγή πληροφόρησης για κάποια εργασία που θέλουμε να κάνουμε.

Πώς τα κινητά επηρεάζουν την καθημερινότητά μας;

Smartphone: Eνώ τα κινητά τηλέφωνα προσφέρουν αναμφισβήτητα οφέλη όσον αφορά την επικοινωνία, την παραγωγικότητα και την ευκολία, είναι σημαντικό να προσέχουμε τον πιθανό αντίκτυπό τους στην υγεία.

Al: Βοηθός σε εκστρατείες παραπληροφόρησης - Δημιουργία ψεύτικων αναρτήσεων, σχολίων, ηχητικών και βίντεο

«Με την τεχνητή νοημοσύνη, οι κακόβουλοι παράγοντες -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν γνωρίζουν καλά τη γλώσσα-στόχο- θα μπορούσαν να δημιουργήσουν γρήγορα και φθηνά πολλά παρόμοια άρθρα τα οποία όμως θα διαφέρουν ως προς το ύφος και τη διατύπωση.

Πρωτοποριακός βιοαισθητήρας αναγνωρίζει το χαλασμένο κρέας

Ενώ ο βιοαισθητήρας παρουσιάζει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, για την ευρεία εφαρμογή του θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκλήσεις, όπως η επεκτασιμότητα και η αποδοτικότητα σε μεγάλη κλίμακα παραγωγής.