Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη κορωνοϊός: Τα “όπλα” κατά της πανδημίας

Τεχνητή νοημοσύνη κορωνοϊός: Τα “όπλα” κατά της πανδημίας

Ένας υπολογιστής που ταξινομεί ιατρικά αρχεία επιβεβαίωσε ότι η προσβολή όσφρησης και γεύσης, η οποία είχε αναφερθεί ως επί το πλείστον περιστασιακά, ήταν ένα από τα πρώτα συμπτώματα μόλυνση

Τεχνητή νοημοσύνη κορωνοϊός: Ενώ ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να επεξεργαστεί πεπερασμένο σύνολο πληροφοριών κάθε φορά, οι μηχανές είναι σε θέση να διακρίνουν πολύ μικρές διαφορές, σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων που σχετίζονται με το κορωνοϊό, με τρόπους που ήταν αδύνατο να φανταστούμε στο παρελθόν.

Οι επιστήμονες δεδομένων εστιάζουν την έρευνα σε μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια του ιού  –  π.χ. γιατί η ασθένεια εκδηλώνεται τόσο διαφορετικά στα παιδιά από ότι στους ενήλικες, τι κάνει μερικούς ασθενείς υπερμεταδοτικούς ενώ άλλοι δεν μεταδίδουν καθόλου τον ιό – και σε άλλες σχετικές ερωτήσεις όπου έχει γίνει μικρή, σχετικά, πρόοδος στην κατανόηση τους.

Στο Northwestern University, ένα εργαστήριο προσομοίωσης εκτελεί προσομοιώσεις μεγάλης κλίμακας σχετικά με τις επιπτώσεις των ταξιδιωτικών περιορισμών και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, στα ποσοστά μόλυνσης. Το Εθνικό Εργαστήριο Argonne του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ χρησιμοποιεί AI, για να εστιάσει σε μοριακές δομές που θεωρούνται κατάλληλες, προκειμένου να δοκιμάσει στο εργαστήριο όσο το δυνατόν περισσότερες θεραπείες. Στην Αίγυπτο, η AI βοηθά στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορωνοϊό, στα αραβικά.

Ο Jason Moore, διευθυντής του Ινστιτούτου Penn για τη Βιοϊατρική Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, ο οποίος βοηθά στη δημιουργία μιας διεθνούς κοινοπραξίας δεδομένων του κορωνοϊού, δήλωσε ότι εάν ο ιός είχε χτυπήσει πριν από 20 χρόνια, ο κόσμος θα μπορούσε να είναι καταδικασμένος. «Αλλά, νομίζω ότι έχουμε μια πιθανότητα αντιμετώπισης του σήμερα, λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και της μάθησης που σχετίζεται με τις μηχανές», είπε.

Τον Απρίλιο, ένας υπολογιστής που ταξινομεί ιατρικά αρχεία επιβεβαίωσε ότι η προσβολή όσφρησης και γεύσης, η οποία είχε αναφερθεί ως επί το πλείστον περιστασιακά, ήταν ένα από τα πρώτα συμπτώματα μόλυνσης – μια ανακάλυψη που οδήγησε τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να προσθέσουν την ανοσμία στη λίστα των συμπτωμάτων.

Τον Ιούνιο, μια «βαθιά βουτιά» στα αρχεία περίπου 8.000 ασθενών, διαπίστωσε ότι ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών είχε δημιουργήσει προφανείς και καταστροφικούς θρόμβους αίματος, σχεδόν όλοι είχαν ανησυχητικές αλλαγές στους δείκτες πήξης του αίματος. Άλλοι ερευνητές μελέτησαν το εύρημα του Venkatakrishnan σχετικά με την παρεκκλίνουσα γενετική αλληλουχία, για να κατανοήσουν πώς συνδέεται ο ιός στα κύτταρα και να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γνώση για να αναπτύξουν φάρμακα που στοχεύουν στη μείωση της μετάδοσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

10 φράσεις που ακούς συχνά και αφορούν τον Covid-19

Πρωτότυπες μάσκες με αντιβακτηριακή επίστρωση

"Όπλο" μελέτης ο τεχνητός πνεύμονας για τον κορωνοϊό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η εξέλιξη της μαλακής ρομποτικής στο άμεσο μέλλον

Συχνά οι ζωντανοί οργανισμοί χρησιμοποιούνται για έμπνευση και με πολλές έννοιες σχεδιασμού η έρευνα εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ζώντες οργανισμοί κινούνται και προσαρμόζονται ανάλογα με το περιβάλλον τους.

Τεχνολογικά άλματα στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης λόγω covid-19

Όσον αφορά τις τάσεις που αναδύονται από την πανδημία, η τηλεϊατρική είναι μια περιοχή που έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη. «Η τηλεϊατρική υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η πανδημία έχει προωθήσει τη χρήση της προς τα εμπρός.

Τρόπος αντιμετώπισης των ζητημάτων απορρήτου στο Διαδίκτυο

Ορισμένες δωρεάν υπηρεσίες θα μπορούσαν να συλλέξουν και να πουλήσουν τα δεδομένα σας. Εάν είστε πρόθυμοι να πληρώσετε για μια τέτοια υπηρεσία, για παράδειγμα, Tο Clean Email είναι ασφαλές και δεν πουλά τα δεδομένα των χρηστών του."

Η υγεία στην εποχή της τεχνολογίας

Για παράδειγμα, οι μηχανές ακτινογραφίας και μαγνητικής τομογραφίας υψηλής τεχνολογίας επιτρέπουν στους γιατρούς να εντοπίζουν όγκους σε πρώιμο στάδιο και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τους καρκίνους.

Η Google καταργεί τα κατασκοπευτικά cookies

Google: Σε μία κίνηση που σύμφωνα με αναλυτές θα αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας των online διαφημίσεων, η Google ανακοίνωσε ότι δε θα χρησιμοποιήσει νέα εργαλεία για την παρακολούθηση των χρηστών, όταν καταργήσει τη σημερινή τεχνολογία των cookies στον Chrome browser.

Ενίσχυση των έξυπνων υπηρεσιών τεχνολογίας υγείας στο Ντουμπάι

Πιστεύεται ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπόρεσαν να αναβαθμίσουν την τεχνολογία πιο γρήγορα λόγω της «καλής τεχνολογικής υποδομής και των επενδύσεών τους σε τεχνολογία αιχμής όπως η ιατρική τεχνητή νοημοσύνη τα τελευταία χρόνια».