Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη κορωνοϊός: Τα “όπλα” κατά της πανδημίας

Τεχνητή νοημοσύνη κορωνοϊός: Τα “όπλα” κατά της πανδημίας

Ένας υπολογιστής που ταξινομεί ιατρικά αρχεία επιβεβαίωσε ότι η προσβολή όσφρησης και γεύσης, η οποία είχε αναφερθεί ως επί το πλείστον περιστασιακά, ήταν ένα από τα πρώτα συμπτώματα μόλυνση

Τεχνητή νοημοσύνη κορωνοϊός: Ενώ ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να επεξεργαστεί πεπερασμένο σύνολο πληροφοριών κάθε φορά, οι μηχανές είναι σε θέση να διακρίνουν πολύ μικρές διαφορές, σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων που σχετίζονται με το κορωνοϊό, με τρόπους που ήταν αδύνατο να φανταστούμε στο παρελθόν.

Οι επιστήμονες δεδομένων εστιάζουν την έρευνα σε μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια του ιού  –  π.χ. γιατί η ασθένεια εκδηλώνεται τόσο διαφορετικά στα παιδιά από ότι στους ενήλικες, τι κάνει μερικούς ασθενείς υπερμεταδοτικούς ενώ άλλοι δεν μεταδίδουν καθόλου τον ιό – και σε άλλες σχετικές ερωτήσεις όπου έχει γίνει μικρή, σχετικά, πρόοδος στην κατανόηση τους.

Στο Northwestern University, ένα εργαστήριο προσομοίωσης εκτελεί προσομοιώσεις μεγάλης κλίμακας σχετικά με τις επιπτώσεις των ταξιδιωτικών περιορισμών και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, στα ποσοστά μόλυνσης. Το Εθνικό Εργαστήριο Argonne του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ χρησιμοποιεί AI, για να εστιάσει σε μοριακές δομές που θεωρούνται κατάλληλες, προκειμένου να δοκιμάσει στο εργαστήριο όσο το δυνατόν περισσότερες θεραπείες. Στην Αίγυπτο, η AI βοηθά στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορωνοϊό, στα αραβικά.

Ο Jason Moore, διευθυντής του Ινστιτούτου Penn για τη Βιοϊατρική Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, ο οποίος βοηθά στη δημιουργία μιας διεθνούς κοινοπραξίας δεδομένων του κορωνοϊού, δήλωσε ότι εάν ο ιός είχε χτυπήσει πριν από 20 χρόνια, ο κόσμος θα μπορούσε να είναι καταδικασμένος. «Αλλά, νομίζω ότι έχουμε μια πιθανότητα αντιμετώπισης του σήμερα, λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και της μάθησης που σχετίζεται με τις μηχανές», είπε.

Τον Απρίλιο, ένας υπολογιστής που ταξινομεί ιατρικά αρχεία επιβεβαίωσε ότι η προσβολή όσφρησης και γεύσης, η οποία είχε αναφερθεί ως επί το πλείστον περιστασιακά, ήταν ένα από τα πρώτα συμπτώματα μόλυνσης – μια ανακάλυψη που οδήγησε τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να προσθέσουν την ανοσμία στη λίστα των συμπτωμάτων.

Τον Ιούνιο, μια «βαθιά βουτιά» στα αρχεία περίπου 8.000 ασθενών, διαπίστωσε ότι ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών είχε δημιουργήσει προφανείς και καταστροφικούς θρόμβους αίματος, σχεδόν όλοι είχαν ανησυχητικές αλλαγές στους δείκτες πήξης του αίματος. Άλλοι ερευνητές μελέτησαν το εύρημα του Venkatakrishnan σχετικά με την παρεκκλίνουσα γενετική αλληλουχία, για να κατανοήσουν πώς συνδέεται ο ιός στα κύτταρα και να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γνώση για να αναπτύξουν φάρμακα που στοχεύουν στη μείωση της μετάδοσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

10 φράσεις που ακούς συχνά και αφορούν τον Covid-19

Πρωτότυπες μάσκες με αντιβακτηριακή επίστρωση

"Όπλο" μελέτης ο τεχνητός πνεύμονας για τον κορωνοϊό

200 ρομπότ σε νοσοκομεία της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Νοσοκομεία από τα περισσότερα κράτη μέλη εξέφρασαν ενδιαφέρον να προμηθευτούν αυτά τα ρομπότ, τα οποία μπορούν να απολυμάνουν μέσα σε μόλις σε 15 λεπτά τους συνήθεις χώρους των ασθενών, χρησιμοποιώντας υπεριώδη ακτινοβολία, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη και τη μείωση της διασποράς του ιού.

Νέα τεχνολογία ψύξης χωρίς ηλεκτρισμό εμπνευσμένη από τις καμήλες

"Θέλουμε αυτό να αποτελέσει πράσινη τεχνολογία", εξήγησε ο κύριος συντάκτης της έρευνας  Zhengmao Lu. Ίσως αυτό να βοηθήσει και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας για νέα εμβόλια, όπως αυτό της COVID-19, το οποίο μέχρι σήμερα για να συντηρηθεί φαίνεται να χρειάζεται παραμονή και αποθήκευση σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ειδικά διαμορφωμένος εξωσκελετός βοηθά ασθενείς με παράλυση

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τον εξωσκελετό σε 50 ασθενείς με παράλυση, διαπιστώνοντας πως η πλειονότητα εξ αυτών κατόρθωσε να περπατήσει και πάλι. Μάλιστα η ικανότητα αυτή βελτιωνόταν με τη χρήση του εξωσκελετού.

"Έξυπνος" υπερηχογράφος παρακολουθεί ασθενείς με covid-19

Υπερηχογράφος τεχνητή νοημοσύνη: Η Καλιφόρνια, το Caption Health, έλαβε επιχορήγηση 4,95 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Bill + Melinda Gates για την ανάπτυξη υπερήχου πνευμόνων που καθοδηγείται από τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία λέει ότι η επιχορήγηση θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν νέα τεχνολογία AI που θα επιτρέπει σε ακόμη και έμπειρους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να […]