Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Τα βρεφικά κράνη προσφέρουν υψηλό ποσοστό επιτυχίας στην ανάπλαση κρανίου

Τα βρεφικά κράνη προσφέρουν υψηλό ποσοστό επιτυχίας στην ανάπλαση κρανίου

Κατά μέσο όρο περίπου 450 βρέφη εφαρμόζουν μια κρανιακή όρθωση, γνωστή και ως κράνος, κάθε χρόνο.

Κατά μέσο όρο περίπου 450 βρέφη εφαρμόζουν μια κρανιακή όρθωση, γνωστή και ως κράνος, κάθε χρόνο στο Νοσοκομείο Παίδων του Πανεπιστημίου Michian Health C.S. Mott. Αυτά τα κράνη βοηθούν στην αναμόρφωση του ακανόνιστου κρανίου ενός βρέφους.

Έρευνα από το Κέντρο Ορθωτικής και Προσθετικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εξέτασε την αποτελεσματικότητα του κράνους αναδιάρθρωσης κρανίου και σε ποια ηλικία ήταν καλύτερο να συνταγογραφηθεί. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επικεντρώθηκε στα ποσοστά επιτυχίας των κρανιακών κρανών σε 30 βρέφη με πλαγιοκεφαλία θέσης. Πρόκειται για μια παραμόρφωση του κρανίου, στην οποία το κρανίο είναι ασύμμετρο. Είναι πεπλατυσμένο από τη μία πλευρά στο πίσω μέρος και από την άλλη πλευρά στο μπροστινό μέρος.

Σε κάθε ένα από τα βρέφη συνταγογραφήθηκε ένα κράνος για να τους βοηθήσει να διαμορφώσουν το κρανίο τους σε συμμετρικό σχήμα καθώς μεγάλωναν. «Τα κράνη επέτρεψαν στις πεπλατυσμένες περιοχές του κεφαλιού να μεγαλώσουν μέχρι να ταιριάξουν με τις στρογγυλεμένες περιοχές», είπε η Hannah Gensch, συγγραφέας της μελέτης.

«Μετρήσαμε τη μεγαλύτερη διαγώνια διάμετρο του κεφαλιού από το μέτωπο στο πίσω μέρος του κρανίου για να προσδιορίσουμε το μέγεθος του κράνους. Το κράνος σταματά την ανάπτυξη του μεγαλύτερου μέρους του κρανίου και αφήνει χώρο για το υπόλοιπο κρανίο να αναπτυχθεί αυτό το μέγεθος, οπότε το παιδί καταλήγει σε ένα συμμετρικό οβάλ σχήμα».

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμμετρικού σχήματος κεφαλιού ήταν σημαντικά μεγαλύτερες όταν η παραμόρφωση του βρέφους ήταν μέτρια, σε αντίθεση με όταν ήταν σοβαρή και οι πιθανότητες επίτευξης συμμετρικού σχήματος κεφαλιού ήταν κάπως μεγαλύτερες όταν το κράνος παρείχε σε λιγότερο από έξι μηνών, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα.

«Λόγω της ελασιμότητας του κρανίου των βρεφών, η συνταγογράφηση κράνους πριν από την ηλικία των έξι μηνών αύξησε τις πιθανότητες επίτευξης συμμετρικού σχήματος κεφαλιού», είπε η Gensch. “Εάν το βρέφος είχε σοβαρή παραμόρφωση ή του συνταγογραφήθηκε το κράνος αργότερα στη βρεφική ηλικία, η πιθανότητα το βρέφος να αποκτήσει πλήρως συμμετρικό σχήμα κεφαλής μειώθηκε. Ωστόσο, ήταν ακόμα σύνηθες να βλέπουμε τουλάχιστον 50% βελτίωση στο σχήμα του κεφαλιού.”

Η Gensch δηλώνει ότι δεν υπάρχουν ιατρικές ανησυχίες εάν το κρανίο δεν αποκτήσει συμμετρικό σχήμα. «Τα κράνη προορίζονται κυρίως για καλλυντικούς σκοπούς», είπε η Gensch. «Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η μη θεραπεία ενός βρέφους με ασύμμετρο κρανίο με κράνος θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα γνάθου ή αυξημένες ορθοδοντικές ανάγκες στο μέλλον, αλλά αυτό είναι σπάνιο».

“Αν παρατηρήσετε ένα ασύμμετρο σχήμα κεφαλής στο βρέφος σας ή πιστεύετε ότι ένα κράνος μπορεί να είναι ωφέλιμο, μιλήστε με τον παιδίατρό σας για να μάθετε περισσότερα.” Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο JPO Journal of Prosthetics and Orthotics.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο φως στο μυστήριο της βρεφικής συνείδησης

Γιατί τα νεογέννητα νιώθουν πόνο στο στομάχι;

Ο κόσμος της τεχνολογίας για τα νεογέννητα

Σύνδρομο Williams: Τι είναι αυτή η σπάνια γενετική πάθηση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Βοηθούν πραγματικά τα νευροαποκλίνοντα άτομα;

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Πολλά άτομα με αυτισμό ή ΔΕΠ-Υ περιγράφουν πώς ο θόρυβος σταματά ή περιορίζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση μαθημάτων, συναντήσεις εργασίας, κοινωνικές συναναστροφές ή ακόμα και φροντίδα υγείας.

Υπερηχητικά κύματα: Με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται στον εγκέφαλο;

Υπερηχητικά κύματα: Καθώς τα μυστήρια του εγκεφάλου βελτιώνονται συνεχώς και η τεχνολογία μπορεί να μας επιτρέψει να φτάσουμε στα βαθύτερα μέρη του, υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθούμε στο χείλος μιας νέας εποχής στη φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Νέοι βιοδείκτες για νεφρικές παθήσεις με νεφρωσικό σύνδρομο

Υγεία νεφρού: Το νεφρωσικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα, συνδέεται με νεφρικές παθήσεις όπως η νόσος ελάχιστης αλλαγής, η πρωτοπαθής εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρωση και η μεμβρανώδης νεφροπάθεια.

Νέο χειρουργικό εργαλείο μετακινεί μικροσκοπικά βιοσωματίδια

Ρομποτική: Τα μέλη της ομάδας αναπτύσσουν μια μέθοδο μετακίνησης μικρών στόχων, όπως κύτταρα και φάρμακα, μέσα στο σώμα που δεν είναι επεμβατική. Αυτό σημαίνει ότι η μέθοδος δεν απαιτεί κοπές.

Close Icon