Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Τα smartphones παρέχουν βολικές τοξικολογικές δοκιμές

Τα smartphones παρέχουν βολικές τοξικολογικές δοκιμές

Η ανάπτυξη νέων εργαλείων για τη διενέργεια τοξικο-επιδημιολογικών μελετών είναι ζωτικής σημασίας και ο εντοπισμός των ουσιών που καταναλώνονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να βοηθήσει τις ιατρικές ομάδες να διαχειριστούν πιθανή τοξίκωση.

Μια απλή και βολική μέθοδος συλλογής δεδομένων χρήσης ναρκωτικών από την επιφάνεια ενός smartphone αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (CCLM). Βοηθώντας τους κλινικούς ιατρούς να κατανοήσουν ποια φάρμακα παίρνουν οι άνθρωποι σε συγκεκριμένα πλαίσια, η έρευνα θα μπορούσε να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και να βελτιώσει τη θεραπεία ασθενών που είναι ύποπτοι για υπερβολική δόση.

Η κατανόηση των πιο κοινών ναρκωτικών σε μια συγκεκριμένη περιοχή, ποιος τα χρησιμοποιεί, πότε τα χρησιμοποιεί και σε ποια πλαίσια μπορεί να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων για σωτήρια θεραπεία, αλλά δεδομένης της παράνομης φύσης πολλών ψυχαγωγικών ναρκωτικών, τέτοια δεδομένα δεν είναι πάντα εύκολο να ληφθούν. Οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν έμμεσες τεχνικές, όπως η ανάλυση λυμάτων ή να διεξάγουν ανώνυμες έρευνες με χρήστες ναρκωτικών, συνδυάζοντας τα αποτελέσματα με τοξικολογικές μετρήσεις, όπως δείγματα αίματος ή ούρων. Ωστόσο, τέτοιες προσεγγίσεις μπορεί να είναι ανακριβείς και πολύ επεμβατικές για χρήση ρουτίνας.

Ο Δρ. Théo Willeman από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Grenoble Alpes, Γαλλία και οι συνεργάτες του διερεύνησαν εάν ένα από τα πιο χειριζόμενα αντικείμενα μας -το smartphone- θα μπορούσε να είναι ένας πιο βολικός τρόπος παρακολούθησης της χρήσης ναρκωτικών. Τα δακτυλικά αποτυπώματα στην επιφάνεια ενός τηλεφώνου περιέχουν ιδρώτα και σμήγμα που μπορεί να αποκαλύψει την παρουσία ναρκωτικών και η ίδια η επιφάνεια μπορεί να διατηρήσει ίχνη οποιωνδήποτε φαρμάκων που καταναλώνονται απευθείας από αυτό.

Οι ερευνητές κάλεσαν τους χρήστες ναρκωτικών σε εκδηλώσεις μουσικής techno και trance στη Γαλλία να συμπληρώσουν ανώνυμα ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών και στη συνέχεια τράβηξαν στεγνό ταμπόν στην επιφάνεια των smartphone τους. Τα επιχρίσματα αναλύθηκαν αργότερα χρησιμοποιώντας υγρή χρωματογραφία για την ανίχνευση φαρμάκων.

Οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν 122 επιχρίσματα και εντόπισαν επιτυχώς μια ποικιλία φαρμάκων. Τα τρία πιο κοινά ήταν το MDMA, η κοκαΐνη και η THC, αλλά οι ερευνητές βρήκαν επίσης κεταμίνη, LSD, μεθαμφεταμίνη, CBD, ηρωίνη και μεσκαλίνη. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι τα smartphone μπορούν να παρέχουν με επιτυχία έναν βολικό και μη επεμβατικό τρόπο αξιολόγησης της χρήσης ναρκωτικών.

Η μελέτη έχει κάποιους περιορισμούς. Για παράδειγμα, η σταθερότητα των μορίων του φαρμάκου σε μια επιφάνεια smartphone δεν είναι γνωστή και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα εάν οι ουσίες αποικοδομηθούν γρήγορα ή αργά. Η μέθοδος περιορίζεται επίσης από την πιθανότητα πολλά άτομα να έχουν χειριστεί το smartphone ή να έχει μολυνθεί από ίχνη ναρκωτικών στο περιβάλλον. Ωστόσο, η μελέτη προορίζεται ως απόδειξη της ιδέας και περαιτέρω έρευνα μπορεί να ρίξει φως σε αυτά τα άγνωστα και να επικυρώσει περαιτέρω την τεχνική.

«Η κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ αναγνωρίστηκε ως έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ το 2016», δήλωσε ο Δρ. Willeman. «Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη νέων εργαλείων για τη διενέργεια τοξικο-επιδημιολογικών μελετών είναι ζωτικής σημασίας και ο εντοπισμός των ουσιών που καταναλώνονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να βοηθήσει τις ιατρικές ομάδες να διαχειριστούν πιθανή τοξίκωση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πυξίδα κινητού τηλεφώνου επιτρέπει μετρήσεις ακριβείας, φέρνοντας επανάσταση στην παρακολούθηση της γλυκόζης

Γιατί οι ασθενείς φέρνουν τις δικές τους συσκευές σε κλινικές δοκιμές;

ΚΕΦΙ: Ομάδα "Ψηφιακός κόσμος και ευκολίες"

Εφαρμογή βοηθάει τους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους επαγγελματίες υγείας να διαβάζουν μπερδεμένα ΗΕΓ για να σώζουν ζωές

Και σε αυτήν την περίπτωση, το ερμηνεύσιμο μοντέλο ήταν στην πραγματικότητα πιο ακριβές. Παρέχει επίσης μια οπτική γωνία των τύπων ανώμαλων ηλεκτρικών σημάτων που εμφανίζονται στον εγκέφαλο, κάτι που είναι πραγματικά χρήσιμο για φροντίδα βαρέως πασχόντων ασθενών».

Νέα ακουστικά ΑΙ επιτρέπουν στους χρήστες να ακούν ένα άτομο στο πλήθος

Ακουστικά ΑΙ: Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον παρέχει ένα αξιοσημείωτο άλμα στην προσωπική τεχνολογία ήχου μέσω ακουστικών με τεχνητή νοημοσύνη που φιλτράρουν μόνο τον ανεπιθύμητο θόρυβο.

Eμφύτευμα εγκεφάλου AI για επιζήσαντες εγκεφαλικού και για την επικοινωνία τους στα Αγγλικά και Ισπανικά

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι επιστήμονες φέρεται να δημιούργησαν ένα δίγλωσσο εμφύτευμα εγκεφάλου με τροφοδοσία τεχνητής νοημοσύνης που μετατρέπει τις εγκεφαλικές δραστηριότητες ενός επιζώντος εγκεφαλικού σε προτάσεις, είτε στα ισπανικά είτε στα αγγλικά

Η νέα συσκευή παρακολούθησης ιδρώτα δεν απαιτεί σωματική δραστηριότητα

Ο Δρ Kim Joohee δήλωσε: «Μέσα από δύο χρόνια συνεργατικής έρευνας με το Northwestern University, όχι μόνο αντιμετωπίσαμε τους περιορισμούς των υπαρχουσών μεθόδων για την πρόκληση ιδρώτα, αλλά επιτύχαμε επίσης επιτυχία στην κλινική έρευνα, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στην εμπορευματοποίηση».

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Βοηθούν πραγματικά τα νευροαποκλίνοντα άτομα;

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Πολλά άτομα με αυτισμό ή ΔΕΠ-Υ περιγράφουν πώς ο θόρυβος σταματά ή περιορίζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση μαθημάτων, συναντήσεις εργασίας, κοινωνικές συναναστροφές ή ακόμα και φροντίδα υγείας.

Υπερηχητικά κύματα: Με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται στον εγκέφαλο;

Υπερηχητικά κύματα: Καθώς τα μυστήρια του εγκεφάλου βελτιώνονται συνεχώς και η τεχνολογία μπορεί να μας επιτρέψει να φτάσουμε στα βαθύτερα μέρη του, υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθούμε στο χείλος μιας νέας εποχής στη φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Close Icon