Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Συλλογική Νοημοσύνη: Μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ακρίβειας των ιατρικών διαγνώσεων

Συλλογική Νοημοσύνη: Μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ακρίβειας των ιατρικών διαγνώσεων

Η εφαρμογή της τεχνολογίας HACID στην ιατρική διάγνωση αναδεικνύει μία από τις πολλές ευκαιρίες για να επωφεληθούμε από ένα ψηφιακά βασισμένο σύστημα υγείας και προσβάσιμα δεδομένα .

Συλλογική Νοημοσύνη: Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Γνωστικών Επιστημών και Τεχνολογιών (ISTC) και το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας ανέπτυξαν μια προσέγγιση συλλογικής νοημοσύνης για την αύξηση της ακρίβειας των ιατρικών διαγνώσεων. Το έργο τους δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Υπολογίζεται ότι 250.000 άνθρωποι πεθαίνουν από ιατρικά λάθη που μπορούν να προληφθούν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Πολλά από αυτά τα λάθη προέρχονται κατά τη διάρκεια της διαγνωστικής διαδικασίας. Ένας ισχυρός τρόπος για την αύξηση της διαγνωστικής ακρίβειας είναι ο συνδυασμός των διαγνώσεων πολλών διαγνωστών σε μια συλλογική λύση. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη μεθόδων για τη συγκέντρωση ανεξάρτητων διαγνώσεων στη γενική ιατρική διάγνωση. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Γνωστικών Επιστημών και Τεχνολογιών (ISTC) και το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας εισήγαγαν, ως εκ τούτου, μια πλήρως αυτοματοποιημένη λύση χρησιμοποιώντας μεθόδους μηχανικής της γνώσης Οι ερευνητές δοκίμασαν τη λύση τους σε 1.333 ιατρικές περιπτώσεις που παρείχε το The Human Diagnosis Project (Human Dx), κάθε μία από τις οποίες διαγνώστηκε ανεξάρτητα από 10 διαγνώστες. Η συλλογική λύση αύξησε σημαντικά τη διαγνωστική ακρίβεια: οι μεμονωμένοι διαγνωστικοί πέτυχαν ακρίβεια 46%, ενώ η συγκέντρωση των αποφάσεων των 10 διαγνωστικών αύξησε την ακρίβεια στο 76%. Οι βελτιώσεις σημειώθηκαν σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες, τις κύριες καταγγελίες και τα επίπεδα θητείας των διαγνωστών. “Τα αποτελέσματά μας δείχνουν τις δυνατότητες διάσωσης ζωών από την αξιοποίηση της συλλογικής νοημοσύνης”, λέει ο πρώτος συγγραφέας Ralf Kurvers. Είναι ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Προσαρμοστικής Ορθολογικότητας του Ινστιτούτου Max Planck για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη και η έρευνά του επικεντρώνεται στην κοινωνική και συλλογική λήψη αποφάσεων σε ανθρώπους και ζώα. Η συλλογική νοημοσύνη έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την ακρίβεια των αποφάσεων σε πολλούς τομείς, όπως η γεωπολιτική πρόβλεψη, οι επενδύσεις και η διάγνωση στην ακτινολογία και τη δερματολογία. Ωστόσο, η συλλογική νοημοσύνη έχει εφαρμοστεί κυρίως σε σχετικά απλές εργασίες λήψης αποφάσεων. Εφαρμογές σε πιο ανοικτά καθήκοντα, όπως η διαχείριση έκτακτων αναγκών ή η γενική ιατρική διάγνωση, απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό λόγω της πρόκλησης της ενσωμάτωσης μη τυποποιημένων εισροών από διαφορετικά άτομα.

Για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σημασιολογικούς γράφους γνώσης, επεξεργασία φυσικής γλώσσας και την ιατρική οντολογία SNOMED CT, μια ολοκληρωμένη πολύγλωσση κλινική ορολογία, για τυποποίηση. “Μια βασική συμβολή της εργασίας μας είναι ότι, ενώ οι διαγνώσεις που παρέχονται από τον άνθρωπο διατηρούν την πρωτοκαθεδρία τους, οι διαδικασίες συγκέντρωσης και αξιολόγησης που εφαρμόζουμε είναι πλήρως αυτοματοποιημένες, αποφεύγοντας πιθανές μεροληψίες στην παραγωγή της τελικής διάγνωσης και επιτρέποντας στη διαδικασία να είναι πιο αποδοτική ως προς το χρόνο και το κόστος”, προσθέτει ο συν-συγγραφέας Vito Trianni από το Ινστιτούτο Γνωστικών Επιστημών και Τεχνολογιών (ISTC) στη Ρώμη. Οι ερευνητές συνεργάζονται επί του παρόντος -μαζί με άλλους εταίρους- στο πλαίσιο του έργου HACID για να φέρουν την εφαρμογή τους ένα βήμα πιο κοντά στην αγορά. Το έργο θα διερευνήσει μια νέα προσέγγιση που θα συνδυάζει ανθρώπινους εμπειρογνώμονες και αναπαράσταση και συλλογιστική γνώσης με υποστήριξη ΤΝ, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων σε διάφορους τομείς. Η εφαρμογή της τεχνολογίας HACID στην ιατρική διάγνωση αναδεικνύει μία από τις πολλές ευκαιρίες για να επωφεληθούμε από ένα ψηφιακά βασισμένο σύστημα υγείας και προσβάσιμα δεδομένα .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η τεχνητή νοημοσύνη ανταγωνίζεται την κλασική ιατρική

Νέο διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του πνεύμονα

Οι μαγνητικές τομογραφίες στον ακριβή προσδιορισμό ανωμαλιών σε αγέννητα μωρά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα ακουστικά ΑΙ επιτρέπουν στους χρήστες να ακούν ένα άτομο στο πλήθος

Ακουστικά ΑΙ: Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον παρέχει ένα αξιοσημείωτο άλμα στην προσωπική τεχνολογία ήχου μέσω ακουστικών με τεχνητή νοημοσύνη που φιλτράρουν μόνο τον ανεπιθύμητο θόρυβο.

Eμφύτευμα εγκεφάλου AI για επιζήσαντες εγκεφαλικού και για την επικοινωνία τους στα Αγγλικά και Ισπανικά

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι επιστήμονες φέρεται να δημιούργησαν ένα δίγλωσσο εμφύτευμα εγκεφάλου με τροφοδοσία τεχνητής νοημοσύνης που μετατρέπει τις εγκεφαλικές δραστηριότητες ενός επιζώντος εγκεφαλικού σε προτάσεις, είτε στα ισπανικά είτε στα αγγλικά

Η νέα συσκευή παρακολούθησης ιδρώτα δεν απαιτεί σωματική δραστηριότητα

Ο Δρ Kim Joohee δήλωσε: «Μέσα από δύο χρόνια συνεργατικής έρευνας με το Northwestern University, όχι μόνο αντιμετωπίσαμε τους περιορισμούς των υπαρχουσών μεθόδων για την πρόκληση ιδρώτα, αλλά επιτύχαμε επίσης επιτυχία στην κλινική έρευνα, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στην εμπορευματοποίηση».

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Βοηθούν πραγματικά τα νευροαποκλίνοντα άτομα;

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Πολλά άτομα με αυτισμό ή ΔΕΠ-Υ περιγράφουν πώς ο θόρυβος σταματά ή περιορίζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση μαθημάτων, συναντήσεις εργασίας, κοινωνικές συναναστροφές ή ακόμα και φροντίδα υγείας.

Υπερηχητικά κύματα: Με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται στον εγκέφαλο;

Υπερηχητικά κύματα: Καθώς τα μυστήρια του εγκεφάλου βελτιώνονται συνεχώς και η τεχνολογία μπορεί να μας επιτρέψει να φτάσουμε στα βαθύτερα μέρη του, υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθούμε στο χείλος μιας νέας εποχής στη φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Νέοι βιοδείκτες για νεφρικές παθήσεις με νεφρωσικό σύνδρομο

Υγεία νεφρού: Το νεφρωσικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα, συνδέεται με νεφρικές παθήσεις όπως η νόσος ελάχιστης αλλαγής, η πρωτοπαθής εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρωση και η μεμβρανώδης νεφροπάθεια.

Close Icon