Τεχνολογία

Ποιότητα ύπνου: Η τεχνολογία βοηθά τους ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα

Ποιότητα ύπνου: Η τεχνολογία βοηθά τους ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα

Ποιότητα ύπνου: Θα μπορούσε η αυξημένη χρήση εφαρμογών και άλλης τεχνολογίας που έχουν σχεδιαστεί για να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε;

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο (71%) δεν κοιμούνται τις συνιστώμενες 7-9 ώρες τη νύχτα, σύμφωνα με μια περσινή μελέτη από τον ασφαλιστικό όμιλο Direct Line. Διαπιστώθηκε ότι ένας στους επτά κοιμόταν λιγότερο από πέντε ώρες. Θα μπορούσε η αυξημένη χρήση εφαρμογών και άλλης τεχνολογίας που έχουν σχεδιαστεί για να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε; Πολλοί από εμάς φαίνεται να το πιστεύουν. Συνολικά, ο παγκόσμιος τομέας της τεχνολογίας ύπνου είχε αξία 15 δισ. $ πέρυσι. Η ίδια έκθεση προβλέπει ότι θα εκτιναχθεί στα 67 δισ. δολάρια έως το 2030.

Τα προβλήματα ύπνου μπορεί να προκληθούν από μια μεγάλη ποικιλία παραγόντων, όπως το άγχος, η εργασία με βάρδιες και η κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ. Οι συνέπειες της παρατεταμένης αϋπνίας μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρές. Η έλλειψη ύπνου παίζει ρόλο:

  • στην υψηλή αρτηριακή πίεση,
  • τις καρδιακές παθήσεις,
  • τον διαβήτη,
  • ακόμη και τα προβλήματα ψυχικής υγείας,

σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Και αυτό διαχέεται στην οικονομία. Μια έκθεση λέει ότι η στέρηση ύπνου κοστίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και 40 δισεκατομμύρια £ ετησίως λόγω απώλειας παραγωγικότητας. Δεν είναι βέβαια μόνο ένα βρετανικό πρόβλημα. Το ένα τρίτο των Αμερικανών δεν κοιμάται αρκετά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, που λέει ότι η κατάσταση απειλεί την υγεία του έθνους.

Όλο και περισσότεροι από εμάς που δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε στρέφουμε την τεχνολογία για βοήθεια και δεν πρόκειται μόνο για χαλαρωτικές ιστορίες πριν τον ύπνο. Η αναπτυσσόμενη αγορά τεχνολογίας ύπνου περιλαμβάνει συσκευές για την παρακολούθηση των προτύπων ύπνου μας, εφαρμογές που παρέχουν ξεκούραστη διαμεσολάβηση, καθώς και υπηρεσίες για τη διαχείριση ιατρικών διαταραχών όπως η άπνοια ύπνου ή η ναρκοληψία.

Αυτή η τεχνολογία προτείνεται τώρα από υγειονομικούς φορείς. Το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας, μέρος του NHS Αγγλίας, πέρυσι συνέστησε στους ανθρώπους που πάσχουν από αϋπνία να δοκιμάσουν μια εφαρμογή που ονομάζεται Sleepio. Η Sleepio έχει έναν εικονικό βοηθό ύπνου που ονομάζεται “The Prof”. Με την υποστήριξη του λογισμικού AI, στοχεύει να βοηθήσει τους χρήστες να κοιμούνται πιο εύκολα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι ο Διαλογισμός Εικονικής Πραγματικότητας;

Πώς smart gadgets επηρεάζουν την υγεία;

Ο άσχημος ύπνος μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα

Το να μοιράζεστε το κρεβάτι με τον σύντροφό σας επηρεάζει τον ύπνο σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι και πώς γίνεται η τεχνητή μεταμόσχευση κερατοειδούς;

Mεταμόσχευση κερατοειδούς: Σε ορισμένα μάτια, μια παραδοσιακή μεταμόσχευση κερατοειδούς έχει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιτυχίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί συχνά να πραγματοποιηθεί τεχνητή μεταμόσχευση κερατοειδούς. 

Ο αντίκτυπος των τεχνολογικών εξελίξεων στην υγειονομική περίθαλψη

Ενδυνάμωση υγείας: Ο αντίκτυπος των τεχνολογικών προόδων στην υγειονομική περίθαλψη ήταν βαθύς, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο παροχής και εμπειρίας της υγειονομικής περίθαλψης.

Πώς η φυσική κατάσταση βελτιώνεται με την χρήση της τεχνολογίας;

Άσκηση: Η τεχνολογία της προπόνησης έχει ξεπεράσει τις παραδοσιακές προσεγγίσεις, παρέχοντας στα άτομα τα εργαλεία και τα κίνητρα που χρειάζονται για να οδηγήσουν ενεργό και πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Πώς η τεχνολογία συμβάλλει στην διαχείριση του διαβήτη;

Διαβήτης: Η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογικών εργαλείων σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του διαβήτη μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια, την ευκολία και τη συνολική ποιότητα ζωής για τα άτομα που ζουν με διαβήτη.

ΜΕΘ: Πώς η ιατρική τεχνολογία βοηθά τους ασθενείς εντατικής θεραπείας

ΜΕΘ: Η ενσωμάτωση της ιατρικής τεχνολογίας στην εντατική θεραπεία όχι μόνο βελτιώνει τα αποτελέσματα των ασθενών αλλά και εξορθολογίζει τις ροές εργασίας για τους επαγγελματίες υγείας.

Smartwatch εντοπίζει την κολπική μαρμαρυγή

Μια ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα συνταγογραφούμενο ρολόι χειρός που παρακολουθεί συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό του χρήστη και χρησιμοποιεί έναν μοναδικό αλγόριθμο για την ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής. 

Εκτυπώσιμα εμφυτεύματα για ιστούς και οστά

Βιοϊατρική: Τα πολυμερή με βάση την ντοπαμίνη δεν είναι κατάλληλα μόνο για προσκόλληση ιστού: Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη λειτουργικών επιφανειών, αντιβακτηριακών υλικών και έξυπνων επικαλύψεων με ειδικές λειτουργίες.