Τεχνολογία

Οι ομάδες υγειονομικής περίθαλψης και ο κίνδυνος του WhatsApp Hack

Οι ομάδες υγειονομικής περίθαλψης και ο κίνδυνος του WhatsApp Hack

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Οι αποκαλύψεις της επιτήρησης «cyber-surveillance» σχετικά με το WhatsApp, το οποίο χρησιμοποίησε ισραηλινό λογισμικό κατασκοπείας για την παρακολούθηση των τηλεφώνων συγκεκριμένων χρηστών, κρούουν τον κώδωνα για τα ευάλωτα σημεία ασφαλείας που είναι εγγενή στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που ανήκει στο Facebook – και περαιτέρω απεικόνισε την ακαταλληλότητα του σε ένα περιβάλλον υγείας.

Ο Matt Hancock επιμένει ότι οι γιατροί πρέπει να εγκαταλείψουν τους τηλεειδοποιητές έως το 2021 και να χρησιμοποιήσουν τα smart phones και εφαρμογές για να επικοινωνήσουν. Οι κίνδυνοι για τη χρήση εργαλείων ανταλλαγής μηνυμάτων των καταναλωτών για το σκοπό αυτό έχουν εντοπιστεί, αλλά παρά τις παραβιάσεις αυστηρών κανονισμών σχετικά με τη χρήση του WhatsApp, του Facebook Messenger, του Snapchat και παρόμοιων πλατφορμών, χρησιμοποιούνται ευρέως από τους γιατρούς και τους νοσοκόμους που μεταφέρουν smartphone να επικοινωνούν ενώ εργάζονται.

Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης είναι το κλειδί για τη βελτίωση της εμπειρίας και των αποτελεσμάτων των ασθενών και είναι ο κύριος μοχλός της εκτεταμένης χρήσης εργαλείων ανταλλαγής μηνυμάτων στον τομέα. Τα οφέλη της δυνατότητας εύκολης αναζήτησης και σύνδεσης με άλλους κλινικούς ιατρούς και υποστήριξης του προσωπικού με ασφάλεια σε πραγματικό χρόνο μπορούν να γίνουν σε γενικές γραμμές από νοσοκομειακές κλινικές έως μονάδες νοσηλευτικής και ψυχιατρικής κοινότητας. Με αυτό το πνεύμα, είναι εύκολο να δείτε την ανάγκη για μια εφαρμογή που σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις συμμόρφωσης και ασφάλειας του NHS.

Ο χειρούργος και ο προγραμματιστής πληροφορικής Neville Dastur σχολιάζει: “Η δυνατότητα συντονισμού των συναδέλφων και η γρήγορη εξεύρεση απόψεων εμπειρογνωμόνων από το smartphone σας είναι ανεκτίμητη. Οι ομάδες υγειονομικής περίθαλψης εργάζονται πιο συνεργάσιμα από ποτέ, αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτό που στέλνετε είναι ασφαλές, διατηρεί την εμπιστευτικότητα των ασθενών και συμμορφώνεται με τους σωστούς κανονισμούς. Ενώ η χρήση του WhatsApp δεν επιβάλλεται, είναι βολικό και οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν αν δεν διατίθενται άλλες επιλογές. “

Έχοντας δοκιμάσει την κατάσταση από πρώτο χέρι, ο Dastur αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του εφαρμογή με τη βοήθεια του πρώην τεχνολογικού δημοσιογράφου και του ψηφιακού διευθυντή προϊόντων James Flint. Μαζί, σχεδίασαν μια υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων – Hospify – που θα έδινε στους επαγγελματίες του τομέα υγειονομικής περίθαλψης την ευκολία των εφαρμογών που θεωρούσαν χρήσιμες, αλλά με την ενσωματωμένη ασφάλεια και συμμόρφωση που θα τους επέτρεπε να επικοινωνούν ελεύθερα χωρίς να διακυβεύουν τις πληροφορίες των ασθενών ή το δικό τους απόρρητο.

“Μετά από πολλά χρόνια ανάγνωσης και δημοσίευσης ιστοριών σχετικά με προγράμματα κακοδιαχείρισης και ανατιμολόγησης NHS IT”, λέει ο Flint, “αποφάσισα να σταματήσω να κρίνω και να προσπαθήσω να κάνω κάτι για αυτό. Ο μοναδικός συνδυασμός κλινικών και τεχνικών δεξιοτήτων του Neville συνδέθηκε πολύ καλά με την εμπειρία μου στην κατασκευή ψηφιακών πλατφορμών στα mainstream media. Στη συνέχεια συνεργαστήκαμε με την ομάδα του DCSL Software για να βελτιώσουμε την τεχνολογία και να δημιουργήσουμε μια αρχιτεκτονική που θα κρατούσε όλα τα ευαίσθητα δεδομένα κρυπτογραφημένα και ασφαλή στα τηλέφωνα των χρηστών αντί για τους ανασφαλείς διακομιστές που είναι ευάλωτοι σε όλα τα είδη cyberattacks.

Σύμφωνα με τον Dastur, η πιο πρόσφατη χάκερ με τίτλο “ήταν αποτέλεσμα μιας επίθεσης γραμμικής γραμμής στη βιβλιοθήκη VoIP (Voice over Internet Protocol) στη WhatsApp. Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί σαφώς ορισμένα από τα δεδομένα των χρηστών της για σκοπούς μάρκετινγκ και ακολουθώντας τις τελευταίες επιθέσεις φαίνεται ότι αφήνει τα τηλέφωνα στα οποία είναι εγκατεστημένο ευάλωτα να διαβάζονται από εχθρικό λογισμικό. Στο Hospify είμαστε απολύτως αυστηροί στο να μην επιτρέψουμε την πρόσβαση σε δεδομένα με αυτόν τον τρόπο, έτσι δεν είχαμε να κάνουμε τους συμβιβασμούς ασφαλείας που έχει η WhatsApp ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Smartwatch εντοπίζει την κολπική μαρμαρυγή

Εκτυπώσιμα εμφυτεύματα για ιστούς και οστά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν οι άντρες να καταψύξουν το σπέρμα τους;

Ωάρια σπέρμα: Γνωστή και ως κρυοσυντήρηση ωαρίων με ιατρικούς όρους, η κατάψυξη ωαρίων είναι μια τεχνική διατήρησης της γονιμότητας κατά την οποία τα ωάρια εξάγονται από τις ωοθήκες μιας γυναίκας και καταψύχονται για να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την επίτευξη εγκυμοσύνης χρησιμοποιώντας διαδικασίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγικής Τεχνολογίας (

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη στα νοσοκομεία - 5 ερωτήσεις που έχουν οι άνθρωποι

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει επίσης να είναι εξειδικευμένοι και να υποστηρίζονται για να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη. Πρέπει να μάθουν να είναι κρίσιμοι χρήστες των ψηφιακών εργαλείων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατανόησης των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων τους.

Αντιμετώπιση του υποσιτισμού σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση με τον σωλήνα σίτισης PEG

Υποσιτισμός παράλυση: Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια ομάδα νευρολογικών καταστάσεων που επηρεάζουν την κίνηση και τον συντονισμό των μυών. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με την πάθηση. 

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει στις ασθένειες των αυτιών;

AI αυτιά: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει αναδειχθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο σε διάφορους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και οι δυνατότητές της να βοηθούν στην έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση παθήσεων του αυτιού γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

Τεχνολογία λέιζερ ανιχνεύει εγκεφαλικούς τραυματισμούς

Laser μάτια: Η τεχνική είναι διαφορετική από άλλες διαγνωστικές μεθόδους και αναμένεται να αναπτυχθεί σε συσκευή χειρός για χρήση στην κρίσιμη «χρυσή ώρα» μετά από τραυματικό εγκεφαλικό τραυματισμό.

Πώς το GPS βελτιώνει τη ποιότητα ζωής των ατόμων με Αλτσχάιμερ;

Αλτσχάιμερ: Η ικανότητα παρακολούθησης της τοποθεσίας, πρόληψης της περιπλάνησης και διευκόλυνσης της ταχείας απόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης συμβάλλει στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής για όσους ζουν με Αλτσχάιμερ και τις οικογένειές τους.