Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Νευροβλάστωμα: Ο φωτισμός των όγκων θα μπορούσε να βοηθήσει τους χειρουργούς να τους αφαιρέσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια

Νευροβλάστωμα: Ο φωτισμός των όγκων θα μπορούσε να βοηθήσει τους χειρουργούς να τους αφαιρέσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια

Είναι συναρπαστικό να συμμετέχω σε αυτό το έργο και ανυπομονώ να δω αυτή την τεχνολογία να μεταφέρεται στο κλινικό περιβάλλον". Οι επιστήμονες του GOSH και του Πανεπιστημίου UCL WEISS εργάζονται τώρα για την ταχεία εισαγωγή της τεχνολογίας στο χειρουργείο του νοσοκομείου GOSH εντός των επόμενων 12 μηνών, ώστε να ωφεληθούν τα παιδιά με καρκινικούς όγκους.

Νευροβλάστωμα: Νέα τεχνική που συνδυάζει εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες σε πραγματικό χρόνο από το εσωτερικό του σώματος με ένα είδος υπέρυθρου φωτός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης για τη διάκριση μεταξύ καρκινικών όγκων και υγιούς ιστού. Η πρωτοποριακή τεχνική, που επιδείχθηκε σε ποντίκια, αναπτύχθηκε από μηχανικούς του Κέντρου Επεμβατικών και Χειρουργικών Επιστημών (WEISS) του Wellcome/EPSRC στο Πανεπιστήμιο UCL και από χειρουργούς του Νοσοκομείου της οδού Great Ormond (GOSH). Οι ερευνητές λένε, ότι η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη θεραπεία του νευροβλαστώματος, το οποίο είναι η πιο κοινή μορφή συμπαγούς καρκινικού όγκου, εκτός από τους όγκους του εγκεφάλου, που απαντάται στα παιδιά. Η συνήθης θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως χειρουργική επέμβαση για την πλήρη αφαίρεση των καρκινικών κυττάρων, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτά, καθώς μοιάζουν με τον περιβάλλοντα υγιή ιστό.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Cancer Research, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου UCL και του Νοσοκομείου της οδού Great Ormond GOSH χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται “μοριακή απεικόνιση” κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, όπου χημικές ουσίες εγχέονται στην κυκλοφορία του αίματος για να λειτουργήσουν ως ανιχνευτές απεικόνισης. Αυτές οι χημικές ουσίες έλκονται από τα καρκινικά κύτταρα του σώματος και μόλις προσκολληθούν, οι ανιχνευτές φωτίζονται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται “φθορισμός”, η οποία με τη σειρά της φωτίζει τον όγκο. Η τεχνική, που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια προκλινικών δοκιμών σε ποντίκια, αποκάλυψε με επιτυχία μέρος ενός όγκου που δεν είχε αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Στη συνέχεια, η ομάδα θέλησε να δοκιμάσει αν θα μπορούσε να βελτιώσει την οπτική ποιότητα των εικόνων, χρησιμοποιώντας έναν “νέο” τύπο φωτός, το υπέρυθρο φως μικρού μήκους κύματος (SWIR), το οποίο μόλις πρόσφατα έγινε προσβάσιμο στους επιστήμονες μέσω νέας τεχνολογίας. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποίησαν μια ειδική κάμερα υψηλής ευκρίνειας για τη λήψη του φθορισμού SWIR. Το φως SWIR είναι αόρατο στο γυμνό μάτι και έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος από το ορατό φως, επιτρέποντάς του να διεισδύσει βαθύτερα στον ιστό και να παρέχει πιο ευκρινείς και λεπτομερείς εικόνες. Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, οι χειρουργοί ήταν σε θέση να διακρίνουν μεταξύ καρκινικών όγκων και υγιούς ιστού κατά τη διάρκεια των προκλινικών δοκιμών. Ο επικεφαλής της ομάδας Dr. Stefano Giuliani, σύμβουλος παιδοχειρουργός στο νοσοκομείο της Great Ormond Street και αναπληρωτής καθηγητής στο UCL Great Ormond Street Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, δήλωσε: “Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του νευροβλαστώματος απαιτεί μια λεπτή ισορροπία. Αφαιρώντας πολύ λίγο, ο όγκος μπορεί να αναπτυχθεί ξανά, αλλά αφαιρώντας πολύ, ο χειρουργός κινδυνεύει να βλάψει τα γύρω αιμοφόρα αγγεία, τα νεύρα και άλλα υγιή όργανα. Αυτή η τεχνική φωτίζει αποτελεσματικά τον όγκο, επιτρέποντας στους χειρουργούς να τον αφαιρέσουν με πρωτοφανή ακρίβεια. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να μεταφέρουμε αυτή την καινοτόμο τεχνολογία στην κλινική πρακτική στο GOSH το συντομότερο δυνατό, ώστε να ωφεληθεί ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών με καρκινικούς όγκους”.

Το νευροβλάστωμα είναι ένας καταστροφικός παιδικός καρκίνος και αντιπροσωπεύει το 8-10% όλων των παιδικών καρκίνων και περίπου το 15% των παιδικών θανάτων από καρκίνο. Στο ένα τρίτο περίπου των ασθενών ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος κατά τη στιγμή της διάγνωσης, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη θεραπεία του. Σε αντίθεση με τις ακτίνες Χ ή τη μαγνητική τομογραφία (MRI), οι οποίες εστιάζουν στα όργανα και τα οστά, η μοριακή απεικόνιση παράγει λεπτομερείς εικόνες των βιολογικών διεργασιών και μπορεί να γίνει ζωντανά κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, πράγμα που σημαίνει ότι οι κλινικές ομάδες δεν χρειάζεται να περιμένουν τα αποτελέσματα βιοψίας ή καλλιέργειας κατά τον έλεγχο για ασθένειες. Το SWIR ενισχύει τις εικόνες σε πραγματικό χρόνο. Ο Dr. Dale Waterhouse (Wellcome / EPSRC Κέντρο Επεμβατικών & Χειρουργικών Επιστημών (WEISS) στο UCL) δήλωσε: “Η εργασία αυτή δείχνει ότι η απεικόνιση SWIR, μια τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την επιθεώρηση υλικών, μπορεί να βελτιώσει την όραση του χειρουργού πέρα από τις δυνατότητες του ανθρώπινου ματιού, επιτρέποντας ακριβέστερη χειρουργική επέμβαση σε όγκους. Είναι πολύ συναρπαστικό να είσαι μέλος μιας διεπιστημονικής ομάδας όπου χειρουργοί και μηχανικοί συνεργάζονται, πρωτοπορώντας σε τεχνολογίες αιχμής που υπόσχονται να βελτιώσουν τη θεραπεία των ασθενών στο νοσοκομείο GOSH”. Η Dr. Laura Privitera (UCL Great Ormond Street Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού) δήλωσε: “Η παιδοχειρουργική ογκολογία αντιμετωπίζει μια συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για νέες τεχνολογίες και συσκευές που μπορούν να βοηθήσουν στην οπτικοποίηση των όγκων διεγχειρητικά. Με τη χρήση στοχευμένης χειρουργικής καθοδηγούμενης με φθορισμό, αποδεικνύουμε τη δυνατότητα ασφαλούς και ειδικής οριοθέτησης των ορίων του όγκου, επιτρέποντας τη διαφοροποίησή του από τον περιβάλλοντα υγιή ιστό. Η καθοδηγούμενη με φθορισμό χειρουργική επέμβαση είναι μια καινοτομία που αλλάζει τα δεδομένα και θα βοηθήσει τους χειρουργούς να επιτύχουν ασφαλέστερη και πληρέστερη εκτομή. Είναι συναρπαστικό να συμμετέχω σε αυτό το έργο και ανυπομονώ να δω αυτή την τεχνολογία να μεταφέρεται στο κλινικό περιβάλλον”. Οι επιστήμονες του GOSH και του Πανεπιστημίου UCL WEISS εργάζονται τώρα για την ταχεία εισαγωγή της τεχνολογίας στο χειρουργείο του νοσοκομείου GOSH εντός των επόμενων 12 μηνών, ώστε να ωφεληθούν τα παιδιά με καρκινικούς όγκους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα ανοσοθεραπεία δίνει υπόσχεση κατά του σπάνιου παιδικού καρκίνου

Βελτιωμένη μελλοντική θεραπεία για το νευροβλάστωμα

Ελπιδοφόρα μελέτη για παιδιά με νευροβλάστωμα

Νέα δεδομένα από τη μελέτη του νευροβλαστώματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επαναστατική λύση για τη φροντίδα των χρόνιων ασθενειών

Απομακρυσμένη παρακολούθηση: Παρέχει συνεχή, σε πραγματικό χρόνο, δεδομένα, επιτρέποντας έγκαιρες παρεμβάσεις, διευκολύνοντας την εξατομικευμένη φροντίδα και μειώνοντας το κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Νέος αισθητήρας θα μπορούσε να ανιχνεύσει το χαλασμένο κρέας

Αισθητήρας κρέας: Σε μια πρόσφατη ανακάλυψη στην επιστήμη της ασφάλειας των τροφίμων, οι ερευνητές σχεδίασαν έναν νέο βιοαισθητήρα με βάση το γραφένιο που μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια τη φρεσκάδα του κρέατος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του λόγου;

AI λόγος: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη λογοθεραπεία, προσφέροντας καινοτόμα εργαλεία και μεθόδους για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της προσβασιμότητας της θεραπείας.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει το botox;

AI botox: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της αισθητικής δερματολογίας, ιδιαίτερα στη χορήγηση και βελτιστοποίηση των θεραπειών Botox.

Γιατί ένας «AI health coach» δεν θα λύσει τα προβλήματα χρόνιων ασθενειών στον κόσμο

Την περασμένη εβδομάδα, δύο μεγάλα ονόματα των βιομηχανιών τεχνητής νοημοσύνης (AI) και ευεξίας ανακοίνωσαν μια συνεργασία για την ανάπτυξη ενός «εξατομικευμένου, υπερ-εξατομικευμένου AI health coach που θα είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή για κινητά»

Αναπτύχθηκε επίδεσμoς που μπορεί να παρακολουθεί τα επίπεδα γλυκόζης στον ιδρώτα

Επιστήμονες επίδεσμος: Επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης (NTU Singapore) ανέπτυξαν έναν πρωτοποριακό φορετό αισθητήρα που μπορεί να παρακολουθεί τα επίπεδα γλυκόζης μέσω του ιδρώτα

Εμφυτεύσιμη ασύρματη συσκευή LED υπόσχεται να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα

Συσκευή LED: Ο αναπληρωτής καθηγητής ηλεκτρολόγων μηχανικών Thomas O'Sullivan, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, εξήγησε ότι διαφορετικά χρώματα φωτός διεισδύουν στους ιστούς με διαφορετικό βάθος.

Close Icon