Τεχνολογία

Νευροτροποποίηση: Πώς σχετίζεται με τον ύπνο και τι ακριβώς είναι;

Νευροτροποποίηση: Πώς σχετίζεται με τον ύπνο και τι ακριβώς είναι;

Νευροτροποποίηση: Η νευροτροποποίηση είναι μια συναρπαστική επιστήμη που έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία.

Η νευροτροποποίηση είναι μια συναρπαστική επιστήμη που έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία. Αν και ακούγεται σαν κάτι από ταινία επιστημονικής φαντασίας, η νευροτροποποίηση χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους για να επιταχύνουν τους χρόνους αποκατάστασης μετά από σωματικές δραστηριότητες, να βελτιώσουν τον ύπνο τους και πολλά άλλα. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς θα χρειαζόμασταν να κάνουμε πολλά διαλείμματα για ύπνο κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής σωματικής προσπάθειας, κάποιοι δεν το κάνουν. Πολλοί από αυτούς τους κορυφαίους αθλητές χρησιμοποιούν νευροτροποποίηση για να θεραπεύσουν γρηγορότερα και να ξεκλειδώσουν τις σχεδόν υπεράνθρωπες ιδιότητες απόδοσης τους.

Τι είναι η νευροτροποποίηση;

Η νευροτροποποίηση είναι η μεταβολή της νευρικής δραστηριότητας μέσω της στοχευμένης παροχής μιας σκανδάλης , όπως ηλεκτρική διέγερση ή χημικοί παράγοντες, σε συγκεκριμένες νευρολογικές θέσεις στο σώμα. Η νευροτροποποίηση έχει εγκριθεί από τον FDA και χρησιμοποιείται στην πράξη για περισσότερα από 25 χρόνια. Μπορείτε να λάβετε θεραπεία με νευροτροποποίηση είτε με εμφύτευμα, το οποίο περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, είτε μέσω μιας μη επεμβατικής μεθόδου.

Η διακρανιακή διέγερση συνεχούς ρεύματος (tDCS) είναι μια τεχνική μη επεμβατικής διέγερσης του εγκεφάλου (NIBS) που χρησιμοποιεί συνεχές ρεύμα χαμηλής έντασης για τη ρύθμιση του δυναμικού της μεμβράνης των νευρώνων στον εγκεφαλικό φλοιό. Δεν υπάρχει χειρουργική επέμβαση, μόνο δύο ηλεκτρόδια τοποθετημένα στο τριχωτό της κεφαλής.

Διαφορετικοί τύποι νευροτροποποίησης
Η νευροτροποποίηση μπορεί να εφαρμοστεί μέσω διαφορετικών τεχνικών και τρόπων. Η θεραπεία μπορεί να είναι μη επεμβατική. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εμφυτεύσιμες συσκευές (γεννήτριες παλμών με μπαταρίες ή IPG και ηλεκτρικά καλώδια) που μπορούν να διεγείρουν ορισμένα νεύρα στο σώμα σας. Αυτά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Διεγερτικά νωτιαίου μυελού . Είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του χρόνιου πόνου όταν η αιτία δεν μπορεί να αφαιρεθεί ή ο τραυματισμός δεν μπορεί να επιδιορθωθεί.
  • Βαθιά διεγερτικά εγκεφάλου . Αυτά τα ηλεκτρόδια παράγουν ηλεκτρικούς παλμούς που ρυθμίζουν μη φυσιολογικές ώσεις. Ή οι ηλεκτρικές παρορμήσεις μπορεί να επηρεάσουν συγκεκριμένα κύτταρα και χημικές ουσίες στον εγκέφαλο. Τα βαθιά διεγερτικά εγκεφάλου χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν σε ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον, οι ιδιοπαθείς τρόμοι, η δυστονία, η επιληψία και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Καθώς η αγορά για τη νευροτροποποίηση επεκτείνεται, όλο και περισσότερες μη επεμβατικές συσκευές διατίθενται στο κοινό. Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι αυτές οι θεραπείες θα πρέπει να χορηγούνται μόνο από εκπαιδευμένο γιατρό που είναι εξειδικευμένος σε αυτό το είδος φροντίδας.

Σε τι χρησιμοποιείται η νευροτροποποίηση;
Υπάρχουν πολλαπλά οφέλη που μπορεί να φέρει η νευροτροποποίηση. Συνήθως χρησιμοποιείται για τους εξής λόγους:

  • Μείωση του πόνο. Οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο έχουν αναφέρει βελτίωση των συμπτωμάτων τους μετά από τακτικές συνεδρίες χρησιμοποιώντας συσκευές νευροδιέγερσης.
  • Μείωση στα νευρολογικά συμπτώματα. Μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα για όσους υποφέρουν από περίπλοκες νευροψυχιατρικές παθήσεις που συνδέονται με δυσλειτουργία των εγκεφαλικών δικτύων που βασίζονται σε κυκλώματα.
  • Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Σε μια πρόσφατη μελέτη, η χρήση συσκευών νευροδιέγερσης αποδείχθηκε ότι είναι ωφέλιμη για νεαρούς ενήλικες με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ). Τα ποσοστά άγχους μειώθηκαν και οι συμμετέχοντες ανέφεραν καλύτερη ποιότητα ύπνου.
  • Καλύτερη μυϊκή αποκατάσταση. Πολλοί αθλητές χρησιμοποιούν νευροτροποποίηση για να επιταχύνουν τους χρόνους αποθεραπείας τους.

Οι διεγέρτες του πνευμονογαστρικού νεύρου αποτελούν μέρος της νευροτροποποίησης. Αυτή η απλή, μη επεμβατική συσκευή που διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο σας μπορεί να σας βοηθήσει με πολλά προβλήματα υγείας, όπως άγχος, πόνους και προβλήματα ύπνου. Υπάρχει μια αναμφισβήτητη σχέση μεταξύ ύπνου και πόνου, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η επίδραση του ύπνου στον πόνο μπορεί να είναι ακόμη πιο ισχυρή από ό,τι πιστεύουμε. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιο πόνο γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να κοιμηθούν καλά. Πολλά από αυτά τα άτομα αναφέρουν κακή ποιότητα ύπνου και ένα στα τέσσερα άτομα με χρόνιο πόνο έχει επίσης διαταραχή ύπνου. Ορισμένα στατιστικά στοιχεία επισημαίνουν ότι ο πόνος κοστίζει στους ενήλικες περίπου 51,5 λεπτά ύπνου κάθε βράδυ. Και ο πόνος στην πλάτη είναι η πιο κοινή πάθηση μεταξύ των ατόμων που πάσχουν από πόνο και υπνηλία, αντιπροσωπεύοντας το 56,2% των ενηλίκων που έχασαν τον ύπνο τους από τον πόνο.

Η νευροτροποποίηση χρησιμοποιείται για να βοηθήσει σε διάφορους πόνους που σχετίζονται με κακή ποιότητα ύπνου. Ο ύπνος και ο πόνος φαίνεται να έχουν μια αμφίδρομη σύνδεση. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι τα επώδυνα συμπτώματά τους ανακουφίζονται σχετικά μετά από έναν καλύτερο ύπνο . Για όσους ζουν με χρόνιο πόνο, η ξεκούραση πρώτα μπορεί να είναι ένα βασικό συστατικό στην ανάρρωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αναπτύσσοντας την ασύρματη διαχείριση πόνου

Επιστήμονες κατασκεύασαν ειδική συσκευή που προλαμβάνει την ημικρανία

Τα wearables μπορούν να μειώσουν τις επισκέψεις στο νοσοκομείο

Η αισθητική χειρουργική βελτιώνεται με την εξέλιξη της τεχνολογίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει τις σχολικές επιδόσεις των δυσλεξικών παιδιών;

Δυσλεξία: Αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας, τα παιδιά με δυσλεξία μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις ανάγνωσης και γραφής και να χτίσουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.

Flood Hub: Η εφαρμογή της Google για πρόβλεψη πλημμυρών και στην Ελλάδα

Flood Hub: Η Google αξιοποίησε την ικανότητά της στην τεχνητή νοημοσύνη για να λανσάρει το Flood Hub, ένα βοηθητικό πρόγραμμα πρόβλεψης πλημμυρών που μπορεί να προειδοποιεί τους ανθρώπους για επικείμενες πλημμύρες