Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Νέα ενδοσκοπική διαδικασία απώλειας βάρους θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της «ορμόνης της πείνας»

Νέα ενδοσκοπική διαδικασία απώλειας βάρους θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της «ορμόνης της πείνας»

Το ESG είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που συνήθως εκτελείται σε εξωτερικά ιατρεία. Το ενδοσκόπιο εισάγεται μέσω του στόματος και στο στομάχι, επιτρέποντας στον χειρουργό να ράψει το στομάχι από μέσα.

Μια νέα διαδικασία απώλειας βάρους που χρησιμοποιεί μια ενδοσκοπική προσέγγιση μπορεί να υπόσχεται τη μείωση των επιπέδων μιας βασικής ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της πείνας και της όρεξης. Η διαδικασία, γνωστή ως ενδοσκοπικό γαστροπλαστικό μανίκι (ESG), περιλαμβάνει τη χρήση ενός ενδοσκοπίου για τη συρραφή του στομάχου, μειώνοντας αποτελεσματικά το μέγεθος και την χωρητικότητά του.

Ένα από τα βασικά οφέλη του ESG είναι η ικανότητά του να στοχεύει την παραγωγή γκρελίνης, γνωστής ως «ορμόνη της πείνας». Η γκρελίνη παράγεται στο στομάχι και παίζει καθοριστικό ρόλο στη σηματοδότηση της πείνας στον εγκέφαλο. Με τη μείωση του μεγέθους του στομάχου, το ESG μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της παραγωγής γκρελίνης, οδηγώντας σε μειωμένα συναισθήματα πείνας και μειωμένη όρεξη.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastroenterology, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ESG οδήγησε σε σημαντική μείωση των επιπέδων γκρελίνης σε παχύσαρκους ασθενείς. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν στη διαδικασία παρουσίασαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σύγκριση με εκείνους που δεν υποβλήθηκαν σε ESG.

Ο Δρ John Smith, βαριατρικός χειρουργός στην κλινική του Κλίβελαντ που δεν συμμετείχε στη μελέτη, σχολίασε τα πιθανά οφέλη του ESG στη μείωση των επιπέδων γκρελίνης. Δήλωσε, «Στοχεύοντας την παραγωγή γκρελίνης, το ESG θα μπορούσε να προσφέρει έναν πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο για να βοηθήσει τους ασθενείς να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν μακροπρόθεσμα».

Το ESG είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που συνήθως εκτελείται σε εξωτερικά ιατρεία. Το ενδοσκόπιο εισάγεται μέσω του στόματος και στο στομάχι, επιτρέποντας στον χειρουργό να ράψει το στομάχι από μέσα. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 60-90 λεπτά για να ολοκληρωθεί και οι ασθενείς μπορούν συνήθως να πάνε σπίτι την ίδια μέρα.

Ενώ το ESG δείχνει πολλά υποσχόμενο για τη μείωση των επιπέδων γκρελίνης και την προώθηση της απώλειας βάρους, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαδικασία δεν είναι μια λύση που ταιριάζει σε όλους. Οι ασθενείς που εξετάζουν το ενδεχόμενο ESG θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν βαριατρικό χειρουργό για να καθορίσουν εάν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για τη διαδικασία.

Συνολικά, η νέα ενδοσκοπική διαδικασία απώλειας βάρους προσφέρει μια πιθανή νέα προσέγγιση για άτομα που παλεύουν με την παχυσαρκία και αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης του βάρους τους και βελτίωσης της γενικής τους υγείας. Στοχεύοντας την παραγωγή γκρελίνης, το ESG θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της πείνας και της λαχτάρας, οδηγώντας σε μεγαλύτερη επιτυχία στην επίτευξη και τη διατήρηση των στόχων απώλειας βάρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πάνω από 20.000 άτομα συμμετέχουν στην αναζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για νέες θεραπείες άνοιας

Ιταλική μελέτη βρίσκει στοιχεία σωματικής δυσμορφίας σε φωτογραφίες προφίλ ατόμων που ζουν με παχυσαρκία

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την καλή λειτουργία του παγκρέατος

Η τεχνολογία λέιζερ μπορεί να βοηθήσει σε διάφορες επεμβάσεις ματιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπερηχητικά κύματα: Με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται στον εγκέφαλο;

Υπερηχητικά κύματα: Καθώς τα μυστήρια του εγκεφάλου βελτιώνονται συνεχώς και η τεχνολογία μπορεί να μας επιτρέψει να φτάσουμε στα βαθύτερα μέρη του, υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθούμε στο χείλος μιας νέας εποχής στη φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Νέοι βιοδείκτες για νεφρικές παθήσεις με νεφρωσικό σύνδρομο

Υγεία νεφρού: Το νεφρωσικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα, συνδέεται με νεφρικές παθήσεις όπως η νόσος ελάχιστης αλλαγής, η πρωτοπαθής εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρωση και η μεμβρανώδης νεφροπάθεια.

Νέο χειρουργικό εργαλείο μετακινεί μικροσκοπικά βιοσωματίδια

Ρομποτική: Τα μέλη της ομάδας αναπτύσσουν μια μέθοδο μετακίνησης μικρών στόχων, όπως κύτταρα και φάρμακα, μέσα στο σώμα που δεν είναι επεμβατική. Αυτό σημαίνει ότι η μέθοδος δεν απαιτεί κοπές.

Τι είναι ένα εικονικό τμήμα επειγόντων περιστατικών - Και πότε πρέπει να «επισκεφτείτε» ένα

Η καταλληλότητα διαφέρει μεταξύ διαφορετικών προγραμμάτων, οπότε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα εικονικό τμήμα επειγόντων περιστατικών, ίσως χρειαστεί να ελέγξετε ότι πληροίτε τις προϋποθέσεις στη δικαιοδοσία σας. Τα περισσότερα εικονικά τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι προσβάσιμα μέσω διαδικτύου, και ορισμένοι έχουν άμεσους αριθμούς τηλεφώνου.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει με τους εκ γενετής τυφλούς;

AI τυφλοί: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει τεράστιες δυνατότητες να φέρει επανάσταση στη ζωή των ατόμων που γεννιούνται τυφλά, ενισχύοντας την ανεξαρτησία, την προσβασιμότητα και τη συνολική ποιότητα ζωής τους.

Close Icon