Τεχνολογία

Νανοτεχνολογία: Εξαιρετικά λεπτό επίθεμα δέρματος για υγειονομική περίθαλψη

Νανοτεχνολογία: Εξαιρετικά λεπτό επίθεμα δέρματος για υγειονομική περίθαλψη

Νανοτεχνολογία: Ένα νέο εξαιρετικά λεπτό επίθεμα δέρματος με νανοτεχνολογία ικανό να παρακολουθεί 11 σήματα ανθρώπινης υγείας αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Monash. 

Ένα νέο εξαιρετικά λεπτό επίθεμα δέρματος με νανοτεχνολογία ικανό να παρακολουθεί 11 σήματα ανθρώπινης υγείας αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Monash. Ερευνητές από τη Σχολή Μηχανικών και τη Σχολή Τεχνολογίας Πληροφορικής συνδύασαν τη νανοτεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη για να φέρουν τις μηχανές ένα βήμα πιο κοντά στην επικοινωνία με το ανθρώπινο σώμα. Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένους αλγόριθμους, η εξατομικευμένη τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) μπορεί τώρα να ξεμπερδέψει πολλαπλά σήματα σώματος, να τα κατανοήσει και να αποφασίσει τι θα κάνει στη συνέχεια.

Έχοντας δημοσιευτεί πρόσφατα στο Nature Nanotechnology, η έρευνα θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παρέχεται απομακρυσμένη υγειονομική περίθαλψη και να αποτελέσει το μέλλον των προσωπικών συναγερμών και συσκευών επικοινωνίας. Φοριέται στο λαιμό, ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Wenlong Cheng είπε ότι το εξαιρετικά λεπτό φορητό έμπλαστρο έχει τρία στρώματα, που μετρούν την ομιλία, την κίνηση του λαιμού και την αφή. Μετρά επίσης την αναπνοή και τους καρδιακούς παλμούς.

«Τα αναδυόμενα μαλακά ηλεκτρονικά έχουν τη δυνατότητα να χρησιμεύσουν ως φορητά επιθέματα που μοιάζουν με το δεύτερο δέρμα για την παρακολούθηση ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη υγεία, το σχεδιασμό ρομποτικής αντίληψης και τη γεφύρωση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ φυσικής και τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο καθηγητής Cheng. Ο αναπληρωτής καθηγητής Zongyuan Ge, από τη Σχολή Τεχνολογίας Πληροφορικής, είναι μέλος της ομάδας Monash που έχει αναπτύξει ένα νευρωνικό δίκτυο βασισμένο σε συχνότητα/πλάτος που ονομάζεται Deep Hybrid-Spectro, το οποίο μπορεί να παρακολουθεί αυτόματα πολλαπλά βιομετρικά στοιχεία από ένα μόνο σήμα.

«Καθώς όλοι οι άνθρωποι ακούγονται και ενεργούν διαφορετικά, το επόμενο βήμα είναι να προγραμματίσετε και να εξατομικεύσετε τους αισθητήρες χρησιμοποιώντας ακόμη πιο εξελιγμένους αλγόριθμους, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν σε άτομα», πρόσθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής Ge. Ο αισθητήρας είναι κατασκευασμένος από πλαστικοποιημένη μεμβράνη ραγισμένης πλατίνας, κατακόρυφα ευθυγραμμισμένα νανοσύρματα χρυσού και μια διαπερασμένη μεμβράνη νανοσύρματος χρυσού.

Το δέρμα του λαιμού είναι το πιο ευαίσθητο δέρμα του σώματος και συνδέει έως και πέντε φυσιολογικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον ανθρώπινο λαιμό:

  • ομιλία,
  • καρδιακοί παλμοί,
  • αναπνοή,
  • αφή,
  • και κίνηση του λαιμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΗΠΑ: Πάνω από $65 εκατ. για την αντιμετώπιση της κρίσης της μητρικής υγείας

Πώς μπορεί η τεχνολογία εξελίξει την ιατρική επιστήμη;

Πώς η AI συμβάλλει στην ψυχιατρική περίθαλψη;

Η αυξανόμενη σημασία της κυβερνοασφάλειας στην υγειονομική περίθαλψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρομποτικές ιατρικές παρεμβάσεις και πώς βοηθούν ασθενείς που χρειάζονται χειρουργείο

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική χειρουργική τείνουν επίσης να βιώνουν λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ανοιχτές επεμβάσεις.

Τα smartphones παρέχουν βολικές τοξικολογικές δοκιμές

Η ανάπτυξη νέων εργαλείων για τη διενέργεια τοξικο-επιδημιολογικών μελετών είναι ζωτικής σημασίας και ο εντοπισμός των ουσιών που καταναλώνονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να βοηθήσει τις ιατρικές ομάδες να διαχειριστούν πιθανή τοξίκωση.

Νέα μελέτη προωθεί την κατανόηση της αναγέννησης των πνευμόνων

Το νέο μοντέλο θα βοηθήσει τους ερευνητές πνευμονικών παθήσεων να εμβαθύνουν στην κατανόησή τους για την αναγέννηση των πνευμόνων, ειδικά μετά από μόλυνση ή έκθεση σε τοξίνες, καθώς και ασθένειες του κυψελιδικού επιθηλίου.

Γιατί οι ασθενείς φέρνουν τις δικές τους συσκευές σε κλινικές δοκιμές;

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει την τελευταία δεκαετία και οι ασθενείς μπορούν να καταγράφουν, να παρακολουθούν και να αποθηκεύουν πολλά δεδομένα σχετικά με την υγεία τους στις έξυπνες συσκευές τους.

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η τεχνολογία υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας την ασφάλεια, ενισχύοντας την επικοινωνία και αυξάνοντας τη συνολική ευημερία για τους ηλικιωμένους.

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής, μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας των πνευμόνων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.