Ομορφιά

Μηχανικοί εκτυπώνουν υψηλής απόδοσης βιομετρικής αισθητήρες απευθείας στο δέρμα

Μηχανικοί εκτυπώνουν υψηλής απόδοσης βιομετρικής αισθητήρες απευθείας στο δέρμα

Η υγεία και ευεξία αποτελούν τομείς που απασχολούν όλο και περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σήμερα έχει συνειδητοποιήσει το πόσο κακό κάνουμε στην υγειά μας με το σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής μας.

Τα διάφορα wearables τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει της μόδας και μπορούν να μας παρέχουν πολύτιμα δεδομένα, όπως είναι τα επίπεδα του άγχους, οι καρδιακοί παλμοί μας κλπ. Ακόμη, ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί, που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν, όπως είναι για παράδειγμα η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και άλλοι δείκτες και βιομετρικά χαρακτηριστικά του οργανισμού.

Ερευνητές και μηχανικοί από τις ΗΠΑ, ωστόσο, έχουν μία νέα πρόταση. Αυτή μας φέρνει ασύρματα τα βιομετρικά μας δεδομένα στην οθόνη του υπολογιστή ή του έξυπνου κινητού μας με μία απλή εφαρμογή, όπως αυτές που χρησιμοποιούμε για να συνδεθούμε στα κοινωνικά δίκτυα, για να παίξουμε στο NetBet καζίνο κάποιο παιχνίδι, για να δούμε κάποια ταινία στο Netflix κλπ.

Η εκτύπωση των αισθητήρων επάνω στο δέρμα

Μέχρι σήμερα πέρα από τα ρολόγια και τα ηλεκτρόδια που είναι κάνεις υποχρεωμένος να φοράει όταν π.χ. χρησιμοποιεί κάποιο βηματοδότη ή άλλη ιατρική συσκευή, δεν υπήρχε κάποια άλλη ακριβής μέτρηση βιομετρικών χαρακτηριστικών. Η νέα πρόταση λοιπόν των ερευνητών στο Τμήμα Μηχανικής και Επιστήμης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, δημιούργησαν αισθητήρες που εκτυπώνονται απευθείας επάνω στο δέρμα. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους με τη συγκεκριμένη τεχνική δημοσιεύτηκαν μάλιστα και είναι άκρως ενδιαφέροντα.

Πρόκειται στην ουσία για εκτυπωμένα κυκλώματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αισθητήρες τους οποίους φορά κάνεις. Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη, γιατί τα κυκλώματα είναι μεταλλικά και είναι δύσκολο να εκτυπωθούν πάνω στο δέρμα, αλλά παράλληλα και να παραμείνουν επάνω σε αυτό. Όμως η ομάδα των ερευνητών και μηχανικών κατάφερε να λύσει σημαντικά τεχνικά ζητήματα και κυρίως σε εκείνο της θερμότητας, καθώς η τεχνολογία απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες για να λειτουργήσει. Υπό κανονικές συνθήκες, οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες, έστω και 40 βαθμών, θα έκαιγαν το ανθρώπινο δέρμα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, ωστόσο, μπορεί να λειτουργήσει σε θερμοκρασία δωματίου, κάνοντας ακίνδυνη τη χρήση της για τους ανθρώπους αλλά και για ζώα.

Οι δυνατότητες των αισθητήρων

Οι αισθητήρες έχουν τη δυνατότητα να καταγραφούν με ακρίβεια και ακατάπαυστα στοιχεία όπως είναι η θερμοκρασία, η υγρασία, τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα, τους καρδιακούς παλμούς και άλλα δεδομένο. Στη συνέχεια παρέχουν ασύρματα τα δεδομένα αυτά σε κάποια συσκευή, όπου γίνεται η επεξεργασία και η προβολή τους. Η όλη διαδικασία μεταξύ των άλλων, είναι και φιλική προς το περιβάλλον, από τη στιγμή που οι αισθητήρες διαλύονται μέσα στο νερό μέσα σε λίγες μέρες και μπορούν να αφαιρεθούν απλά με ένα ζεστό ντους. Έχουν τη δυνατότητα επίσης να ανακυκλωθούν.

Το επόμενο βήμα της έρευνας

Οι ερευνητές προγραμματίζουν να τροποποιήσουν την τεχνολογία έχοντας κατά νου συγκεκριμένες εφαρμογές. Θα μπορούσαν Για παράδειγμα οι αισθητήρες να εντοπίζουν συγκεκριμένα συμπτώματα που σχετίζονται με ιώσεις και άλλες παθήσεις. Βέβαια, δεν είναι εύκολο για τον καθένα να μπορέσει να εκτυπώσει και να χρησιμοποιήσει από μόνος του αυτούς τους αισθητήρες. Θα διευκολύνει όμως τη χρήση σε πολλές περιπτώσεις ευαίσθητων ομάδων και στην παρακολούθηση της κατάστασής τους εξ αποστάσεως, κάτι που σήμερα είναι είτε ιδιαίτερα δαπανηρό, είτε απλά αδύνατο.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Βιομετρικά στοιχεία αξιολογούν την ευτυχία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων

Τα πλαστά covid test και η βελτίωση της ασφάλειας

Φορητή συσκευή μετρά το οξυγόνο του αίματος με αισθητήρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι καλύτερες συνταγές ομορφιάς με βασικό συστατικό την κολοκύθα

Κολοκύθα: Τελευταία, τη συναντάμε ως βασικό συστατικό σε μάσκες απολέπισης και λάμψης αλλά και σε αντιγηραντικές μάσκες, σε έλαια καθαρισμού του προσώπου και σώματος, σε scrub, σε shower gels, σε serum, σε lip balm, σε conditioner μαλλιών, σε bath oils, ακόμα και σε υγρό σαπούνι χεριών. Συνεπώς, είτε τη χρησιμοποιούμε στην επιδερμίδα, τα χείλη, τα μαλλιά ή το σώμα, είναι ιδανική για την περιποίησή μας.

Ομορφιά μακιγιάζ: 5 τάσεις για να λάμψεις

Ομορφιά μακιγιάζ: Σου βρήκαμε και σου παρουσιάζουμε συμβουλές για να απογειώσεις το μακιγιάζ σου, αλλά και να καταφέρεις να λάμψεις ώστε να ξεχωρίσεις και να νοιώσεις μοναδική.

Ομορφιά : 6+1 tips για λαμπερό πρόσωπο

Ομορφιά : Σου βρήκαμε και σου παρουσιάζουμε τρόπους για να διατηρείς την ομορφιά και υγεία της επιδερμίδας, των μαλλιών και όλόκληρου του προσώπου σου.

Τα λεπτά μαλλιά αγαπούν το θαλασσινό νερό

Θαλασσινό Νερό Μαλλιά: Πολλοί πιστεύουν πως η θάλασσα μπορεί να βλάψει την υγεία των μαλλιών. Στην πραγματικόητα ωστόσο αφήνοντάς τα μαλλιά σας ελεύθερα να αναπνεύσουν στον καθαρό αέρα της παραλίας και να λουστούν από το πλούσιο σε πολύτιμα ιχνοστοιχεία θαλασσινό νερό, όχι απλώς δεν ταεπιβαρύνετε, αλλά τα ενδυναμώνετε και τα ωφελείτε σημαντικά.

Μακιγιάζ νύχια: 5+1 συμβουλές για υπέροχο μακιγιάζ

Μακιγιάζ νύχια: Επειδή έρχεται καλοκαίρι, και η καραντίνα φαίνεται ότι τελειώνει και όλες οι γυναίκες θέλουμε να βγούμε ανανεωμένες, γι αυτό και εμείς σου εκθέτουμε συμβουλές για τέλειες εμφανίσεις.