Τεχνολογία

Μειώνοντας τους επιβλαβείς ελέγχους υγείας και την υπερθεραπεία σε ηλικιωμένους

Μειώνοντας τους επιβλαβείς ελέγχους υγείας και την υπερθεραπεία σε ηλικιωμένους

Ηλικιωμένοι: Η υπερβολική χρήση προληπτικών εξετάσεων χαμηλής αξίας και η περιττή φροντίδα παραμένει πρόβλημα στην αμερικανική υγειονομική περίθαλψη, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. 

Όταν ένας γιατρός διέταξε έναν συνηθισμένο έλεγχο προστάτη για έναν ηλικιωμένο άνδρα -όπως κάνουν συχνά οι γιατροί- μια δραματική κίτρινη ειδοποίηση εμφανίστηκε στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας με τρομερές προειδοποιήσεις. Αναβοσβήνει: “Παραγγέλλετε μια εξέταση που δεν συνιστά καμία κατευθυντήρια γραμμή. Ο έλεγχος με PSA μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες από διαγνωστικές και θεραπευτικές διαδικασίες. Εάν προχωρήσετε χωρίς αιτιολόγηση, η περιττή εξέταση θα σημειωθεί στο μητρώο υγείας του ηλικιωμένου.”

Αυτή ήταν η στρατηγική που δοκίμασαν οι ερευνητές της Northwestern Medicine για να δουν αν μπορούσαν να μετακινήσουν τη βελόνα στην πεισματικά επίμονη πρακτική της παραγγελίας περιττών προβολών για ηλικιωμένους ενήλικες. Οι γιατροί πήραν το μήνυμα. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στις 6 Φεβρουαρίου στο Annals of Internal Medicine, βρήκαν σημαντική μείωση στους προληπτικούς ελέγχους για καρκίνο του προστάτη και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Μετά από 18 μήνες παράδοσης των ειδοποιήσεων σε 370 κλινικούς ιατρούς σε 60 κλινικές της Northwestern Medicine, οι περιττές δοκιμές μειώθηκαν κατά 9% στην ομάδα παρέμβασης PSA και κατά 5,5% στην ομάδα παρέμβασης σε τεστ ούρων. Υπήρξε, ωστόσο, μόνο μια μικρή αλλαγή, στην υπερβολική θεραπεία του σακχάρου στο αίμα, η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πιθανή βλάβη. Οι μισοί από τους γιατρούς έλαβαν τις ειδοποιήσεις, οι άλλοι μισοί όχι.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που μειώνει σημαντικά όλες τις περιττές δοκιμές ή θεραπείες που μελετώνται χρησιμοποιώντας ειδοποιήσεις σημείου φροντίδας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Stephen Persell, καθηγητής ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine and γιατρός της Βορειοδυτικής Ιατρικής. «Πιστεύουμε ότι η ενσωμάτωση στοιχείων όπως η εστίαση σε πιθανές βλάβες, η κοινή χρήση κοινωνικών κανόνων και η προώθηση μιας αίσθησης κοινωνικής ευθύνης και ανησυχιών για τη φήμη οδήγησαν στην αποτελεσματικότητα αυτών των μηνυμάτων».

Αρκετές πρόσφατες δοκιμές που προσπάθησαν να μειώσουν την υπερβολική χρήση των δοκιμών, χρησιμοποιώντας παρεμβάσεις που παρέχονται στους κλινικούς ιατρούς μέσω του ηλεκτρονικού αρχείου υγείας, δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχείς στην αλλαγή της συμπεριφοράς των κλινικών ιατρών, σημείωσε η Persell. «Αλλά εάν τα μηνύματα που οι κλινικοί ιατροί θεωρούν συναρπαστικά μπορούν να παραδοθούν από ηλεκτρονικά αρχεία υγείας τη στιγμή που οι κλινικοί γιατροί κάνουν τις παραγγελίες τους, αυτός θα μπορούσε να είναι ένας απλός τρόπος βελτίωσης της φροντίδας και θα μπορούσε να εφαρμοστεί εύκολα σε μεγάλα συστήματα υγείας», είπε ο Persell.

Βλάβη από περιττό έλεγχο και υπερβολική θεραπεία

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος ενός ηλικιωμένου άνδρα 76 ετών και άνω για καρκίνο του προστάτη μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική θεραπεία που θα μπορούσε να του προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας από το να ζει απλώς με έναν νωθρό καρκίνο. Ακόμα κι έτσι, ο γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης ενός άνδρα θα λάβει συχνά μια εξέταση PSA για τον έλεγχο για καρκίνο του προστάτη. Το ίδιο για γυναίκες 65 ετών και άνω που εξετάζονται για ουρολοιμώξεις χωρίς συμπτώματα. Οι γιατροί υπερθεραπεύουν επίσης τον διαβήτη με υπογλυκαιμικούς παράγοντες σε ασθενείς ηλικίας 75 ετών και άνω.

Η υπερβολική χρήση προληπτικών εξετάσεων χαμηλής αξίας και η περιττή φροντίδα παραμένει πρόβλημα στην αμερικανική υγειονομική περίθαλψη, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους«Πρόκειται για πρακτικές προσυμπτωματικού ελέγχου που έχουν υιοθετήσει οι άνθρωποι χωρίς καλά στοιχεία», είπε ο Persell. «Αν ένας άντρας δεν πρόκειται να ζήσει άλλα 10 ή 15 χρόνια λόγω της ηλικίας του, δεν θα σώσετε τη ζωή του από τον καρκίνο του προστάτη ελέγχοντάς τον, αλλά θα τον υποβάλετε στις πιθανές βλάβες της θεραπείας», είπε επίσης ο Persell. διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο Feinberg.

Η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία που μπορεί να προκαλέσει ακράτεια ούρων ή συμπτώματα ούρων, να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργία ή να προκαλέσει αιμορραγία από το ορθό. «Αυτό που είναι σωστό για έναν άνδρα 68 ετών μπορεί να μην είναι σωστό για κάποιον που είναι 75 ή 85 ετών», είπε ο Persell. Βλάβη μπορεί επίσης να προκύψει από το τεστ σε γυναίκες 65 ετών και άνω για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, εάν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

«Αυτές οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι συχνές σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία μιας γυναίκας με αντιβιοτικά», είπε η Persell. Τα αντιβιοτικά, ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, διάρροια και αντίσταση στα αντιβιοτικά, γεγονός που θα μπορούσε να κάνει τις βακτηριακές λοιμώξεις πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν στο μέλλον. Επιπλέον, η θεραπεία του σακχάρου στο αίμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε ηλικιωμένους ενήλικες με φάρμακα όπως η ινσουλίνη ή οι σουλφονυλουρίες θέτει τους ηλικιωμένους ασθενείς σε κίνδυνο για επικίνδυνα συμβάντα χαμηλού σακχάρου στο αίμα.

Αλλά οι γιατροί και οι ασθενείς αντιστέκονται στην αλλαγή στις παρεμβάσεις σακχάρου στο αίμα. «Έχουμε διδάξει στους ασθενείς να προσπαθούν να ελέγχουν το σάκχαρό τους, ακόμη και όταν φτάνει σε ένα σημείο που είναι ασφαλέστερο να έχουν ελαφρώς λιγότερο ελεγχόμενο σάκχαρο στο αίμα τους», είπε ο Persell. «Είναι δύσκολο να πείσεις ασθενείς και γιατρούς να αλλάξουν τους στόχους τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη υπογραμμίζει την οικονομική επιβάρυνση της άνοιας σε ηλικιωμένους και οικογένειες

Ο εγκέφαλος αντιμετωπίζει τη γήρανση επιστρατεύοντας άλλες περιοχές του εγκεφάλου

Μείωση των επιβλαβών ελέγχων για την υγεία και της υπερβολικής θεραπείας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ξεπερνώντας τον οδοντιατρικό φόβο με το πάτημα μιας εφαρμογής

Οι ασθενείς μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, να αναγνωρίζουν και να αμφισβητούν τις αρνητικές πεποιθήσεις τους και να δοκιμάζουν την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν καλύτερα στον οδοντίατρο.

Τεχνολογία υγείας: Ανακαλύψεις που έχουν αλλάξει τον κόσμο

Η συνεχής ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη υπόσχεται όχι μόνο να παρατείνει τη ζωή αλλά να βελτιώσει την ποιότητά της, καθιστώντας την υγεία και την ευεξία πιο προσιτή και αποτελεσματική για όλους.

Βασίλης Βασιλόπουλος: "Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ενημέρωσης"

Διατίθεται δωρεάν σε PDF μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Βιέννης και έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ορισμό του τελικού κειμένου του κανονισμού.