Τεχνολογία

Λειτουργία καρδιάς: Ενέσιμο τζελ για την αποκατάσταση βλαβών της καρδιάς

Λειτουργία καρδιάς: Ενέσιμο τζελ για την αποκατάσταση βλαβών της καρδιάς

Λειτουργία καρδιάς: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ανέπτυξαν ένα νέο βιοδιασπώμενο τζελ που μπορεί να εγχυθεί με ασφάλεια στην καρδιά που χτυπά για να λειτουργήσει ως ικρίωμα για τα κύτταρα να αναπτύξουν νέο ιστό.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ανέπτυξαν ένα νέο βιοδιασπώμενο τζελ που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της παροχής κυττάρων απευθείας στη ζωντανή καρδιά και θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα γενιά θεραπειών για την αποκατάσταση της βλάβης που προκαλείται από καρδιακή προσβολή. Η έρευνα παρουσιάζεται στο συνέδριο της British Cardiovascular Society στο Μάντσεστερ. Οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους για να εισάγουν νέα κύτταρα σε κατεστραμμένες καρδιές εδώ και χρόνια, ως τρόπο να την επισκευάσουν και να μειώσουν τον κίνδυνο εξέλιξης σε καρδιακή ανεπάρκεια. Αλλά ιστορικά, όταν τα κύτταρα έχουν εγχυθεί απευθείας στην καρδιά, μόνο το ένα τοις εκατό έχει παραμείνει στη θέση του και επιβίωσε. Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ανέπτυξαν ένα νέο βιοδιασπώμενο τζελ που μπορεί να εγχυθεί με ασφάλεια στην καρδιά που χτυπά για να λειτουργήσει ως ικρίωμα για τα κύτταρα να αναπτύξουν νέο ιστό.

Η τεχνολογία συμβάλλει στη λειτουργία της καρδιάς

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το τζελ τους θα γίνει βασικό μέρος των μελλοντικών αναγεννητικών θεραπειών για κατεστραμμένες καρδιές. Η Katharine King, Ph.D που χρηματοδοτείται από το BHF( British Heart Foundation),  φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ηγήθηκε αυτής της έρευνας. Είπε: “Η καρδιά έχει πολύ περιορισμένη ικανότητα να επιδιορθώνει οποιαδήποτε βλάβη υφίσταται. Η έρευνά μας αναζητά τρόπους για να το ξεπεράσει αυτό, ώστε να μπορούμε να διατηρήσουμε την καρδιά σε ένα πιο υγιές μέρος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. “Ενώ είναι ακόμη νωρίς, η δυνατότητα που έχει αυτή η νέα τεχνολογία να βοηθήσει στην επιδιόρθωση των καρδιακών παθήσεων μετά από καρδιακή προσβολή είναι τεράστια. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το τζελ θα είναι μια αποτελεσματική επιλογή για μελλοντικές θεραπείες με βάση τα κύτταρα που θα βοηθήσουν την κατεστραμμένη καρδιά να αναγεννηθεί.” 

Για κάθε επιτυχημένη θεραπεία, η καλή παροχή αίματος θα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των κυττάρων που γίνονται με την ένεση σε νέο ιστό. Οι ερευνητές είδαν πρώιμα σημάδια ανάπτυξης αιμοφόρων αγγείων στο τζελ, αποδεικνύοντας ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη νέων αγγείων. Έδειξαν επίσης ότι το τζελ μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη του φυσιολογικού καρδιακού μυϊκού ιστού. Όταν πρόσθεσαν ανθρώπινα κύτταρα που είχαν επαναπρογραμματιστεί ώστε να γίνουν κύτταρα μυός της καρδιάς στο τζελ, μπόρεσαν να τα αναπτύξουν σε ένα πιάτο για τρεις εβδομάδες και τα κύτταρα άρχισαν να χτυπούν αυθόρμητα. Προκειμένου να αποδείξει ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να λειτουργήσει σε μια ζωντανή καρδιά, η ομάδα ενέθηκε το τζελ με μια φθορίζουσα ετικέτα στις καρδιές υγιών ποντικών. Η φθορίζουσα ετικέτα αποκάλυψε ότι το τζελ παρέμεινε στην καρδιά για δύο εβδομάδες.

Ηχοκαρδιογράφημα (υπερηχογράφημα καρδιάς) και ηλεκτροκαρδιογραφήματα (ΗΚΓ, που μετρούν την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς) επιβεβαίωσαν ότι η ένεση είναι ασφαλής για την καρδιά. Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να δοκιμάσουν αυτή τη θεραπεία σε ποντίκια αμέσως μετά από καρδιακή προσβολή, για να δουν εάν τα καρδιακά κύτταρα μπορούν να αναπτύξουν νέο μυϊκό ιστό και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ικανότητας της καρδιάς να αντλεί αποτελεσματικά. Το πήκτωμα αποτελείται από αλυσίδες αμινοξέων που ονομάζονται πεπτίδια, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. Οι δεσμοί μεταξύ των πεπτιδίων σημαίνουν ότι το πήκτωμα μπορεί να υπάρχει σε διαφορετικές καταστάσεις. Όταν είναι υπό πίεση, τα πεπτίδια αποσυναρμολογούνται και συμπεριφέρονται σαν υγρό, καθιστώντας το ιδανικό για ένεση. Όταν αφαιρεθεί το στρες, τα πεπτίδια επανασυναρμολογούνται σχεδόν αμέσως και συμπεριφέρονται σαν στερεό, κρατώντας τα κύτταρα στη θέση τους καθώς εμβολιάζονται στην καρδιά.

Ο καθηγητής Τζέιμς Λάιπερ, Αναπληρωτής Ιατρικός Διευθυντής στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, δήλωσε: “Έχουμε φτάσει τόσο μακριά στην ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε καρδιακές προσβολές και σήμερα περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ επιβιώνουν. Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι περισσότεροι άνθρωποι επιβιώνουν με κατεστραμμένες καρδιές και κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτή η νέα ενέσιμη τεχνολογία αξιοποιεί τις φυσικές ιδιότητες των πεπτιδίων για να λύσει δυνητικά ένα από τα προβλήματα που εμποδίζει αυτόν τον τύπο θεραπείας για χρόνια. Εάν τα οφέλη επαναληφθούν σε περαιτέρω έρευνα και στη συνέχεια σε ασθενείς, αυτά τα τζελ θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικό συστατικό του μέλλοντος θεραπείες για την αποκατάσταση της βλάβης που προκαλείται από καρδιακή προσβολή”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tο κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Ποιες είναι οι πιο καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες υγείας;

Πώς επηρεάζει το ύψος τον κίνδυνο ασθενειών-Μελέτη

Η φροντίδα της υγείας αλλάζει χάρη στα τεχνολογικά επιτεύγματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η 3D τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που γίνεται η λαπαροσκόπηση

Λαπαροσκόπηση: Η χρήση του 3D στη λαπαροσκόπηση σημαίνει μικρότερους χρόνους χειρουργικής επέμβασης, μικρότερη νοσηλεία και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο σε σύγκριση με τη 2D.

Το τσιπ υπολογιστή που μιμείται τον εγκέφαλο έχει την αίσθηση του δέρματος

Έξυπνο ρολόι: οι υπερσύγχρονες πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνουν τη μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό προτύπων σε εξαιρετικά πολύπλοκα σύνολα δεδομένων μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά.

Πώς η ψηφιακή τεχνολογία ενισχύει την υγειονομική περίθαλψη;

Ψηφιακή υγεία: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγειονομική περίθαλψη έχει επιταχύνει τη χρήση τεχνολογιών όπως οι εφαρμογές για κινητά, η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα, προκειμένου να λυθούν μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Οι εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας επισημαίνουν το μέλλον των εμφυτευμάτων

Έξυπνα εμφυτεύματα: Από την πανδημία, ο ενθουσιασμός για συσκευές απομακρυσμένης παρακολούθησης ασθενών έχει αυξηθεί, αλλά δεν υπάρχουν γενικές οδηγίες για τον τρόπο διαχείρισης των δεδομένων που δημιουργούνται από αυτές τις συσκευές.