Τεχνολογία

Λαπαροσκόπηση: Πώς η 3D τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που γίνεται η λαπαροσκόπηση

Λαπαροσκόπηση: Πώς η 3D τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που γίνεται η λαπαροσκόπηση

Λαπαροσκόπηση: Η χρήση του 3D στη λαπαροσκόπηση σημαίνει μικρότερους χρόνους χειρουργικής επέμβασης, μικρότερη νοσηλεία και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο σε σύγκριση με τη 2D.

Η λαπαροσκόπηση θέτει ιδιαίτερες απαιτήσεις στον χειρουργό, ο χειρουργός πρέπει να περιηγηθεί και να χειρουργήσει σε τρισδιάστατο χώρο χρησιμοποιώντας μια δισδιάστατη εικόνα, με απώλεια της αντίληψης του βάθους. Αντίστοιχα, η οπτική αντίληψη είναι η κύρια πρόκληση για επιτυχημένη λαπαροσκοπική χειρουργική. Μια λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι οι μέθοδοι τρισδιάστατης απεικόνισης. Τέτοια συστήματα αναπτύχθηκαν ήδη στη δεκαετία του 1990, αλλά αυτά εξακολουθούσαν να είναι περιορισμένα όσον αφορά την ανάλυση εικόνας και τις συνθήκες προβολής και ήταν απρόσιτα για τα περισσότερα νοσοκομεία. Αντίστοιχα, στην αρχή δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν τρισδιάστατα συστήματα στο χειρουργείο. Ωστόσο, από τότε, η καινοτομία οδηγεί την πρόοδο της λαπαροσκόπησης: τα πιο πρόσφατα συστήματα τρισδιάστατης απεικόνισης παρέχουν εξαιρετική ποιότητα εικόνας σε πιο ελκυστικές τιμές. Οι μελέτες δείχνουν ότι συγκεκριμένα τα νέας γενιάς τρισδιάστατα συστήματα είναι ανώτερα από τις λύσεις 2D ως προς την απόδοση.

Συντομότεροι χρόνοι χειρουργικής επέμβασης, λιγότερα σφάλματα, λιγότερες επιπλοκές

Οι τεχνικές 3D καθιστούν τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις πιο γρήγορες και ασφαλέστερες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση, η πλειονότητα των μελετών όπου συγκρίθηκαν τεχνικές 2D και 3D έδειξαν ότι η αντίστοιχη χειρουργική εργασία επιλύθηκε σημαντικά ταχύτερα και με λιγότερα σφάλματα όταν το σύστημα 3D χρησιμοποιήθηκε σε πειράματα μοντέλων ή σε ασθενείς. Η χρήση του 3D στη λαπαροσκόπηση σημαίνει μικρότερους χρόνους χειρουργικής επέμβασης, μικρότερη νοσηλεία και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο σε σύγκριση με τη 2D. Τα πλεονεκτήματα της τρισδιάστατης λαπαροσκόπησης είναι ιδιαίτερα σημαντικά για σύνθετες εργασίες. Σε ορισμένες λειτουργίες, το 3D δεν επιταχύνει σημαντικά τη λειτουργία, αλλά βελτιώνει την αντίληψη του βάθους και ως εκ τούτου την ακρίβεια. Το αποτέλεσμα: Οι χειρουργοί εκτιμούν την τρισδιάστατη λαπαροσκόπηση και θα προτιμούσαν ένα τρισδιάστατο σύστημα.

Oι αρχάριοι μαθαίνουν πιο γρήγορα, οι έμπειροι χειρουργοί λειτουργούν καλύτερα

Τα τρισδιάστατα συστήματα βελτιώνουν μετρήσιμα τον χωρικό προσανατολισμό καθώς και τον συντονισμό χεριού-ματιού και γίνονται αντιληπτά ως λιγότερο κουραστικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τους αρχάριους: Χάρη στον καλύτερο προσανατολισμό στο χώρο, καταφέρνουν να μάθουν μια νέα χειρουργική τεχνική πιο γρήγορα από ό,τι με τη συμβατική λαπαροσκόπηση. Με το 3D, ένας αρχάριος λειτουργεί εξίσου γρήγορα με έναν έμπειρο χειρουργό με 2D. Αλλά και οι έμπειροι λαπαροσκόποι επωφελούνται από την τεχνολογία 3D και εκτελούν τις εργασίες γρηγορότερα, με λιγότερες αντιλήψεις και λιγότερες επιπλοκές. Ως εκ τούτου, η 3D λαπαροσκόπηση προσφέρει μετρήσιμα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα τυπικά συστήματα 2D: καλύτερη αντίληψη βάθους, ταχύτερη λειτουργία, υψηλότερη ικανοποίηση των ασθενών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το τσιπ υπολογιστή που μιμείται τον εγκέφαλο έχει την αίσθηση του δέρματος

Πώς η ψηφιακή τεχνολογία ενισχύει την υγειονομική περίθαλψη;

Παίζει ρόλο ο δείκτης μάζας σώματος για την ενέργειά μας;

Οι δημοσιογράφοι είναι οι πιο ευάλωτοι σε κυβερνοεπιθέσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι ο χειρουργός τεχνολόγος;

Τεχνολογία: Τα καθήκοντα του χειρουργού τεχνολόγου περιλαμβάνουν την προετοιμασία χειρουργικών αιθουσών και ασθενών για χειρουργική επέμβαση και βοήθεια κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση.

Η τεχνολογία αλλάζει την υγεία των δοντιών

Οδοντιατρική: Όπως και στην περίπτωση άλλων ιατρικών ειδικοτήτων, οι ανατρεπτικές καινοτομίες θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο θα ασκείται η οδοντιατρική και στο πώς οι ασθενείς θα φροντίζουν τον εαυτό τους στο μέλλον.

Τεχνολογία και το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης

Υγεία: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει την τεχνολογία υγείας ως την εφαρμογή οργανωμένων γνώσεων και δεξιοτήτων με τη μορφή φαρμάκων, ιατρικών συσκευών, εμβολίων, διαδικασιών και συστημάτων που αναπτύχθηκαν για την επίλυση ενός προβλήματος υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.