Τεχνολογία

Κορωνοϊός τεστ ακρίβεια: Αποτελεσματική χρήση κάμερας smartphone

Κορωνοϊός τεστ ακρίβεια: Αποτελεσματική χρήση κάμερας smartphone

Το νέο διαγνωστικό τεστ όχι μόνο μπορεί να παράγει θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά μετρά επίσης το ιικό φορτίο (ή τη συγκέντρωση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί COVID-19) σε ένα δεδομένο δείγμα.

Κορωνοϊός τεστ ακρίβεια: Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και της πλήρους επανέναρξης των κοινοτήτων σε ολόκληρη τη χώρα είναι η διαθεσιμότητα μαζικών γρήγορων δοκιμών. Γνωρίζοντας ποιος έχει μολυνθεί θα παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για την πιθανή εξάπλωση και την απειλή του ιού τόσο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής όσο και για τους πολίτες.

Ωστόσο, οι άνθρωποι πρέπει συχνά να περιμένουν αρκετές μέρες για τα αποτελέσματά τους, ή ακόμα περισσότερο, όταν υπάρχει καθυστέρηση στην επεξεργασία εργαστηριακών δοκιμών. Και, η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι τα περισσότερα μολυσμένα άτομα έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά εξακολουθούν να μεταφέρουν και να εξαπλώσουν τον ιό.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell, η ομάδα των Gladstone, UC Berkeley και UCSF έχει σκιαγραφήσει την τεχνολογία για μια δοκιμή με βάση το CRISPR για το COVID-19 που χρησιμοποιεί μια κάμερα smartphone για να παρέχει ακριβή αποτελέσματα σε λιγότερο από 30 λεπτά.

“Ήταν επείγον έργο για την επιστημονική κοινότητα όχι μόνο να αυξήσει τις δοκιμές, αλλά και να παρέχει νέες επιλογές δοκιμών”, λέει η Melanie Ott, MD, Ph.D., διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιολογίας Gladstone και επικεφαλής της μελέτης. “Ο προσδιορισμός που αναπτύξαμε θα μπορούσε να προσφέρει γρήγορες, χαμηλού κόστους δοκιμές για να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης του COVID-19.”

Η τεχνική σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον βιομηχανικό UC Berkeley, Daniel Fletcher, Ph.D., καθώς και με την Jennifer Doudna, Ph.D., που είναι ανώτερος ερευνητής στο Gladstone, καθηγητής στο UC Berkeley, πρόεδρος του Ινστιτούτου Καινοτόμων Γονιδιωματικών, και ερευνητής του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes. Ο Ντούντα κέρδισε πρόσφατα το Βραβείο Νόμπελ Χημείας του 2020 για τη συν-ανακάλυψη της επεξεργασίας γονιδιώματος CRISPR-Cas, της τεχνολογίας στην οποία βασίζεται αυτό το έργο.

Το νέο διαγνωστικό τεστ όχι μόνο μπορεί να παράγει θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά μετρά επίσης το ιικό φορτίο (ή τη συγκέντρωση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί COVID-19) σε ένα δεδομένο δείγμα.

“Όταν συνδυάζεται με επαναλαμβανόμενες δοκιμές, η μέτρηση του ιικού φορτίου θα μπορούσε να βοηθήσει στον προσδιορισμό του εάν μια λοίμωξη αυξάνεται ή μειώνεται”, λέει ο Fletcher, ο επίσης ερευνητής του Chan Zuckerberg Biohub. «Η παρακολούθηση της πορείας της λοίμωξης ενός ασθενούς θα μπορούσε να βοηθήσει τους επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης να εκτιμήσουν το στάδιο της λοίμωξης και να προβλέψουν, σε πραγματικό χρόνο, πόσο καιρό απαιτείται για την ανάρρωση».

Μια απλούστερη δοκιμή μέσω άμεσης ανίχνευσης

Οι τρέχουσες δοκιμές COVID-19 χρησιμοποιούν μια μέθοδο που ονομάζεται ποσοτική PCR – το χρυσό πρότυπο των δοκιμών. Ωστόσο, ένα από τα προβλήματα με τη χρήση αυτής της τεχνικής για τον έλεγχο SARS-CoV-2 είναι ότι απαιτεί DNA. Ο κορωνοϊός είναι ένας ιός RNA, που σημαίνει ότι για να χρησιμοποιηθεί η προσέγγιση PCR, το ιικό RNA πρέπει πρώτα να μετατραπεί σε DNA. Επιπλέον, αυτή η τεχνική βασίζεται σε μια χημική αντίδραση δύο σταδίων, συμπεριλαμβανομένης μιας βαθμίδας ενίσχυσης για να παρέχει αρκετό DNA ώστε να είναι ανιχνεύσιμο. Επομένως, οι τρέχουσες δοκιμές χρειάζονται συνήθως εκπαιδευμένους χρήστες, εξειδικευμένα αντιδραστήρια και δυσκίνητο εργαστηριακό εξοπλισμό, ο οποίος περιορίζει σοβαρά το σημείο όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί η δοκιμή και προκαλεί καθυστερήσεις στη λήψη αποτελεσμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τεστ αίματος ανιχνεύει την αποτελεσματικότητα του αντι-covid εμβολίου

Τι έδειξαν τα drive through covid test του ΕΟΔΥ

Πλαφόν στα τεστ επιβάλλει η κυβέρνηση -Στα 10 ευρώ το rapid, στα 40 το μοριακό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει την ιατρική επιστήμη;

Τεχνολογία: Τα νοσοκομεία που αυξάνουν τις επενδύσεις σε προηγμένες τεχνολογίες για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας θα παρουσιάσουν ευκαιρίες για τους συμμετέχοντες στην αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Ελέγξτε την ποσότητα νερού που καταναλώνετε καθημερινά

Τεχνολογία: Η παροχή στους ανθρώπους ενός τρόπου μέτρησης των επιπέδων ενυδάτωσής τους με μη επεμβατικό και συνηθισμένο τρόπο μπορεί να τους εξοπλίσει με σημαντικές γνώσεις σχετικά με την κατάσταση ενυδάτωσής τους, και έτσι να αποφέρουν πολλά σημαντικά οφέλη.

Η τεχνολογία αναδιαμορφώνει το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης στα ΗΑΕ

ΗΑΕ: Υπάρχουν ατελείωτες ευκαιρίες για τους παίκτες υγειονομικής περίθαλψης να εξερευνήσουν ευκαιρίες για να βελτιώσουν τις δικές τους υπηρεσίες, οδηγώντας σε βελτιωμένη εμπειρία ασθενών.

Ποια καινούργια τεχνολογικά μέσα βελτιώνουν την ιατρική περίθαλψη;

Τεχνολογία: Η υιοθέτηση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη με τα χρόνια έχει οδηγήσει σε καλύτερη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών. Ποια είναι όμως μερικά από τα οφέλη της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη;

Τι κάνει ένας χειρουργός τεχνολόγος;

Τεχνολογία: Τα καθήκοντα του χειρουργού τεχνολόγου περιλαμβάνουν την προετοιμασία χειρουργικών αιθουσών και ασθενών για χειρουργική επέμβαση και βοήθεια κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση.